Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Στο πρώτο ιατρείο διακοπής καπνίσματος ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Newsroom eleftherostypos.gr

Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργεί πιλοτικά στη Διεύθυνση Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας επί της οδού Πατησίων 268, επισκέφθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μανόλη Καλαμπόκα.

Το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος λειτουργεί από τις 9 Ιουνίου υπό την καθοδήγηση και παρουσία της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με τη συμμετοχή εξειδικευμένων πνευμονολόγων και ψυχολόγων, ενώ από το Σεπτέμβριο σχεδιάζεται η ένταξη του στις βασικές υπηρεσίες των δημοτικών ιατρείων.

Στις πιλοτικές εβδομαδιαίες συνεδρίες του Ιουνίου συμμετέχουν 44 αυτοπαροκινούμενα άτομα σε 5 διαφορετικές ομάδες, τα οποία υπό την καθοδήγηση ειδικών ιατρών, επιχειρούν με εύκολο και ασφαλή τρόπο να διακόψουν το κάπνισμα. Παράλληλα σε αυτές επιχειρείται να κινητοποιηθούν και όσοι εξ αυτών δεν είναι ακόμα έτοιμοι, προκειμένου σε δεύτερο χρόνο να προχωρήσουν στην οριστική διακοπή του καπνίσματος.

Σημειώνεται ότι καθ’όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Δημοτικών Ιατρείων και Δημόσιας Υγείας, ενημερώνεται και εξοικειώνεται με την μεθοδολογία που ακολουθείται στις ομαδικές συνεδρίες, προκειμένου να ανταποκριθεί στη μόνιμη λειτουργία του ιατρείου το επόμενο διάστημα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το πλέγμα δράσεων που υλοποιείται στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος περιλαμβάνει:

● Αναλυτική ενημέρωση των καπνιστών για τις επιπτώσεις του καπνίσματος, καθώς και για τα οφέλη που θα αποκομίσουν μετά τη διακοπή.

● Προληπτικό ιατρικό έλεγχο της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας.

● Εφαρμογή των διεθνών οδηγιών διακοπής καπνίσματος, σύμφωνα με  τις οποίες ο συνδυασμός εξατομικευμένης συμβουλευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, πολλαπλασιάζει τα ποσοστά επιτυχούς διακοπής.

● Παρακολούθηση και στήριξη των καπνιστών μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ώστε να παγιωθεί το αποτέλεσμα και να αποφευχθούν πιθανές υποτροπές.

“Το να λέμε σε κάποιον να κόψει το κάπνισμα δεν έχει πάντα αποτέλεσμα. Σημασία έχει να δώσουμε πρόσβαση, ενημέρωση και στήριξη σε όλους εκείνους που θέλουν και δεν μπορούν. Η Αθήνα αποκτά το πρώτο ιατρείο διακοπής καπνίσματος. Ένα σύγχρονο ιατρείο που προστίθεται στην συνολική προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες υγείας του Δήμου Αθηναίων, με υποδομές, νέο εξοπλισμό αλλά και εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πάνω απ’όλα όμως, προστίθεται στην στρατηγική και το στοίχημά μας, να έχουν όλοι οι άνθρωποι της Αθήνας πρόσβαση στην Υγεία”, δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης κατά την επίσκεψη του στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

H πρωτοβουλία Μπακογιάννη για τοποθέτηση υπευθύνου για υπερθέρμανση στην Αθήνα έγινε θέμα στον Guardian

Εμβολιάστηκε με τη δεύτερη δόση ο Μπακογιάννης δείχνοντας και το… καπάκι

Τα «πάρκα τσέπης» επεκτείνονται στις γειτονιές της Αθήνας [εικόνες]

Το όνομα «Ιωάννης Καποδίστριας» δόθηκε σε πάρκο στη Λωζάνη [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπακογιάννης: «Αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας»

Δύσκολες ώρες για τον Μπακογιάννη: Πέθανε ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας, Θάνος Τάτσης – Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός

Λάμπρος Κατσαρός

Ο Μπακογιάννης απάντησε στην Ακρίτα και τα fake news για το εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Με AstraZeneca εμβολιάστηκε ο Κώστας Μπακογιάννης

Μπακογιάννης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να είναι ο φτωχός συγγενής