ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό #Metoo: Οι πέντε μήνες αποκαλύψεων και ερευνών

Ελληνικό #Metoo: Οι πέντε μήνες αποκαλύψεων και ερευνών

ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ

Πέντε, περίπου, μήνες αποκαλύψεων και ερευνών μετρά το ελληνικό #MeToo στον καλλιτεχνικό χώρο, έχοντας φέρει, τελικά, τρία πρόσωπα αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη. Μπορεί αρχικά να καταγγέλθηκαν για κακοποιητικές συμπεριφορές τουλάχιστον εννέα πρόσωπα, όμως η παλαιότητα των υποθέσεων έχει οδηγήσει σε παραγραφή των καταγγελλόμενων αδικημάτων.

Κεντρικός πρωταγωνιστής στο ντόμινο των αποκαλύψεων είναι μέχρι σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος για δύο υποθέσεις βιασμών ανηλίκων, είναι αντιμέτωπος πλέον και με δύο νέες διώξεις έπειτα από νέες καταγγελίες. Μάλιστα, θα κληθεί να επιστρέψει στην Αθήνα από τις φυλακές Τριπόλεως προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της 19ης ανακρίτριας, που χειρίζεται την υπόθεσή του.

Η δικογραφία, για την οποία του ασκήθηκε δίωξη στις 31 Μαρτίου για βιασμό, αφορά σε μήνυση που κατατέθηκε από νεαρό άνδρα, ο οποίος ισχυρίζεται πως βιάσθηκε το 2018 από τον σκηνοθέτη μέσα στο σπίτι του. Σύμφωνα με όσα εμφανίζεται να καταγγέλλει ο Δ.Μ., ο σκηνοθέτης τον γνώρισε στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Μεταξουργείο. Η γνωριμία τους φέρεται να έγινε στην πλατεία κοντά στο σπίτι του σκηνοθέτη, όταν ο τελευταίος φέρεται να τον προσέγγισε και να έπιασαν συζήτηση. Επειτα -σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο μηνυτής- ο σκηνοθέτης τού πρότεινε να πάνε στο σπίτι του, όπου τον «νάρκωσε» με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες και στη συνέχεια τον βίασε.

«Δεν τον γνωρίζω…»

«Προϊόν μυθοπλασίας» και «φανταστικό σενάριο» είχε χαρακτηρίσει ο Δημήτρης Λιγνάδης, στο στάδιο παροχής εξηγήσεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αυτήν τη μήνυση εις βάρος του, λέγοντας: «Τον μηνυτή όχι μόνο δεν τον βίασα, αλλά δεν τον γνωρίζω καν. Η μήνυσή του αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας χωρίς κανένα αντικειμενικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει όσα ψευδώς ισχυρίζεται».

Μάλιστα, άφησε αιχμές για εμπλοκή του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρου Μπιμπίλα, υποστηρίζοντας ότι «σύμφωνα με έρευνα που έγινε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook και Ιnstagram, προέκυψε ότι άτομο με τα στοιχεία του μηνυτή είχε ερωτική σχέση με μία γυναίκα, τη Φ.Κ., η οποία στη συνέχεια παντρεύτηκε τον ηθοποιό Δ.Μ., ο οποίος ήταν συμφοιτητής μου και είναι προσωπικός φίλος του Σπύρου Mπιμπίλα, για τον οποίο έχω καταγγείλει και στο απολογητικό μου υπόμνημα ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν την εις βάρος μου σκευωρία».

Η τελευταία υπόθεση, για την οποία του ασκήθηκε δίωξη μόλις την περασμένη Δευτέρα, προέκυψε από την κατάθεση στη 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Στην κατάθεσή του, ο 24χρονος σήμερα μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να «φιλοξενήθηκε» για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015, αναφέρεται στην κακοποίηση που υπέστη, ενώ αναφέρει κι ένα «modus operandi» του σκηνοθέτη, υποστηρίζοντας ότι «ψάρευε» ανήλικα στην πλατεία κάτω από το σπίτι του.

Καθυστερήσεις

Ενας μήνας έχει περάσει από την άσκηση δίωξης για έναν βιασμό και μία απόπειρα βιασμού εις βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη, ο οποίος αποτελεί το δεύτερο πρόσωπο που βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Ο δημοφιλής ηθοποιός έχει καταστεί πλέον κατηγορούμενος και η επόμενη κίνηση αναμένεται να γίνει από την ανακρίτρια που χρεώθηκε την υπόθεση, η οποία θα τον καλέσει σε απολογία.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και έναν μήνα φαίνεται πως μελετά τη δικογραφία και δεν έχει καλέσει ούτε τους μάρτυρες της υπόθεσης σε κατάθεση, κίνηση ασυνήθιστη, καθώς σε υποθέσεις βιασμών η Δικαιοσύνη κινείται με ταχύτητα.

Πάντως, αυτήν τη φορά ο Πέτρος Φιλιππίδης θα λάβει κλήση σε απολογία για συγκεκριμένη ημερομηνία, όπου αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να λάβει γνώση της δικογραφίας και να απολογηθεί. Σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας ο ηθοποιός είναι υποχρεωμένος να παρουσιαστεί ενώπιον του ανακριτή για να δεχθεί τις ερωτήσεις του, ενώ μετά το πέρας της απολογίας του θα εκδοθεί αμέσως η απόφαση για την προσωρινή κράτησή του ή μη. Ο ηθοποιός στην πρώτη φάση της διαδικασίας αρνήθηκε τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για γυναίκες που είχαν εμμονή μαζί του. Μέχρι σήμερα, με εξαίρεση ένα εξώδικο που είχε σταλεί σε τηλεοπτικούς σταθμούς πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση της Δικαιοσύνης εις βάρος του, τηρεί σιγήν ιχθύος, ενώ ούτε ο συνήγορός του έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση.

Τρεις υποθέσεις

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορείται για τρεις υποθέσεις, εκ των οποίων η πρώτη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008, ενώ οι άλλες δύο σε απόπειρες βιασμού τελεσθείσες το 2010 και το 2014. Σχετικά με την υπόθεση βιασμού, η καταγγέλλουσα φέρεται ότι πήγε να συναντήσει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη στο Θέατρο Ηβη προκειμένου να τη δει για έναν ρόλο. Ομως, σύμφωνα με όσα κατέθεσε, εκείνος μετά τη συζήτηση που είχαν φέρεται να την υποχρέωσε στη διενέργεια σεξουαλικών πράξεων, που συνιστούν βιασμό.

Τον Φεβρουάριο του 2010 φέρεται να τελέσθηκε η πρώτη από τις καταγγελλόμενες απόπειρες βιασμού, ενώ, σύμφωνα με την καταγγελία του φερόμενου θύματος στο ΣΕΗ, η νεαρή τότε ηθοποιός είχε επισκεφθεί στο Θέατρο Μουσούρη τον μεγάλο πρωταγωνιστή επειδή της είχε αναφέρει ότι έψαχνε αντικαταστάτρια ηθοποιού που συμμετείχε στην παράσταση. Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο ηθοποιός φέρεται να την οδήγησε στο καμαρίνι του, όπου αποπειράθηκε να τη βιάσει.

Αντίστοιχα, στη δεύτερη περίπτωση απόπειρας βιασμού η καταγγέλλουσα σε συνέντευξή της είχε περιγράψει ότι τον Αύγουστο του 2014 είχε συναντηθεί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη για να βρει δουλειά, αλλά η συνέχεια του ραντεβού βρήκε τη γυναίκα στο αυτοκίνητό του για να την επιστρέψει στο σπίτι της. Εκείνος, όμως, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, την οδήγησε με το αμάξι σε αδιέξοδο δρομάκι στο Παλαιό Ψυχικό, όπου επιχείρησε να τη βιάσει.

Και τρίτος ηθοποιός

Τέλος, σε ανωμοτί εξηγήσεις έχει κληθεί και τρίτος ηθοποιός, γνωστός από τη συμμετοχή του σε καθημερινή σειρά και αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Η αρχική καταγγελία για βιασμό το 2020 είχε γίνει στο ΣΕΗ και στη συνέχεια ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών από τον πρόεδρο του πειθαρχικού οργάνου του Σωματείου, Πασχάλη Τσαρούχα. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος, η γυναίκα κλήθηκε να καταθέσει και επιβεβαίωσε και ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού όσα υποστήριξε στο ΣΕΗ.

Το χρονολόγιο

 • 6/2 Δίνει συνέντευξη ο Νίκος Σ. και «φωτογραφίζει» τον Λιγνάδη.
 • 8/2 Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για τον Λιγνάδη με παραγεγραμμένο αδίκημα.
 • 19/2 Κατατέθηκε δεύτερη μήνυση για τον Λιγνάδη.
 • 20/2Ενταλμα σύλληψης για τον Λιγνάδη.
 • 21/2 Προθεσμία για να απολογηθεί παίρνει ο Λιγνάδης.
 • 25/2 Απολογία του Λιγνάδη.
 • 26/2 Προφυλάκιση του Λιγνάδη.
 • 2/3 Τρίτη μήνυση εις βάρος του Λιγνάδη.
 • 3/3 Ο Λιγνάδης καταθέτει 3 αναφορές στον Αρειο Πάγο.
 • 5/3 Ασκείται δίωξη εις βάρος του ηθοποιού Ν. Στραβοπόδη έπειτα από μήνυση του Δ. Ανθη.
 • 19/3 Στο αρχείο η μήνυση Ανθη κατά Στραβοπόδη.
 • 27/3 Ο Λιγνάδης καταθέτει αίτημα εξαίρεσης της 19ης ανακρίτριας.
 • 29/3 Νέα καταγγελία για βιασμό από τον Λιγνάδη γίνεται στην ανακρίτρια.
 • 31/3 Ασκείται νέα δίωξη εις βάρος του για την 3η υπόθεση.
 • 3/4 Καλείται ως ύποπτος ο Πέτρος Φιλιππίδης.
 • 6/4 Απορρίπτεται το αίτημα εξαίρεσης της 19ης ανακρίτριας.
 • 21/4 Ανακύπτει 4η υπόθεση εις βάρος του Δ. Λιγνάδη.
 • 23/4 Δίνει εξηγήσεις μέσω υπομνήματος ο Φιλιππίδης.
 • 12/5 Καλείται ως ύποπτος για την 4η υπόθεση ο Λιγνάδης.
 • 12/5 Ασκείται δίωξη για τρία κακουργήματα εις βάρος του Φιλιππίδη. Καλείται ως ύποπτος για βιασμό 65χρονος ηθοποιός.
 • 14/6 Ασκείται νέα δίωξη εις βάρος του Δ. Λιγνάδη για την 4η υπόθεση.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Eκπτωση… 50%

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης: Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Μαρία Γεωργίου – Πρόεδρος του ΣτΕ ο Δημήτρης Σκαλτσούνης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελληνικό #Metoo: Οι πέντε μήνες αποκαλύψεων και ερευνών – Το χρονικό

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΝΔ: Δεν περιμέναμε από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι διαφορετικό από το να παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης

Εργασιακό νομοσχέδιο: «Φρένο» Χατζηδάκη σε παράνομες απεργίες – Τι αλλάζει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

O Oρχάν Παμούκ κουράστηκε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ελληνικό #Metoo: Στον εισαγγελέα νέα καταγγελία σε βάρος γνωστού σεναριογράφου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μένιος Φουρθιώτης: Το υπουργείο Εργασίας έστειλε τον φάκελο στη δικαιοσύνη

Evanthia Karra

«Κόντρα» στη Δικαιοσύνη: Γιατί η εισαγγελέας στη δίκη Τοπαλούδη απέστειλε εξώδικο σε καθηγήτρια Εγκληματολογίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom