Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας: Χωρίς την Ελλάδα δεν μπορεί να σταματήσει η προσφυγική ροή

Η Διαδρομή των Βαλκανίων δεν αποτελεί σήμερα θέμα, αφενός γιατί υπάρχει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, και αφετέρου γιατί η Ελλάδα εμποδίζει τους μετανάστες να συνεχίζουν την πορεία προς Βορρά, γεγονός που δεν καθιστά ελκυστική αυτή τη διαδρομή.

Ωστόσο εάν η Ελλάδα «πέσει», τότε μπορεί οι δυτικοβαλκανικές χώρες να προσπαθήσουν να μειώσουν μεν τη μετανάστευση, αλλά δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν τη ροή, τονίζει ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Ο ίδιος ελπίζει, όπως λέει, να έχει επικρατήσει στο μεταξύ η αντίληψη πως η Ελλάδα και η υπόλοιπη ΕΕ είναι συγκοινωνούντα δοχεία και πως δεν μπορεί κανείς να πιστεύει σοβαρά, ότι εάν στην Ελλάδα ανατραπεί η κατάσταση, θα μπορεί να συνεχίζει να παραμένει κλειστή η Διαδρομή των Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ που προέβλεπε τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία και που τελικά εφαρμόστηκε για συνολικά μόλις 12.000 πρόσφυγες, ο Έλληνας υπουργός παρατηρεί ότι η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα εφαρμόσει μία σωστή απόφαση, «και η απόφαση για τη μετεγκατάσταση ήταν σωστή», ή θα την εγκαταλείψει, μόνον επειδή δεν συμφωνούν με αυτή χώρες όπως η Ουγγαρία.

Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, στην Ευρώπη η αλληλεγγύη έχει μια νομική και όχι μια ηθική διάσταση και ο ίδιος δεν γνωρίζει εάν και κατά πόσο μπορεί αυτή να επιβληθεί – όμως δεν μπορεί και να υπάρχει μία ΕΕ «α λα καρτ», όπου κάποιος θα λέει «ναι» στις επιδοτήσεις και «όχι» στις υποχρεώσεις, και πως η προσφυγική κρίση θα έπρεπε να φέρνει πιο κοντά και όχι να διχάζει τις χώρες-μέλη.

Σε σχέση με τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί στην Ελλάδα από την ΕΕ, ως προς την ενίσχυση με προσωπικό, παρατηρεί πως από τους 400 της πρώτης συμφωνίας έχουν έλθει στην Ελλάδα 69, ενώ από τους 200 υπαλλήλους και μεταφραστές από την ΕΕ που θα αποστέλλονταν στα ελληνικά νησιά στη βάση μίας δεύτερης συμφωνίας, έφθασαν οι 39.

Στη συνέντευξή του στην «Ντι Πρέσε», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναφέρει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στους καταυλισμούς στην Ελλάδα 65.000 άνθρωποι, από τους οποίους υπολογίζεται πως το 30% είναι Σύροι και σε ποσοστό 15% προέρχονται από χώρες όπως το Αφγανιστάν, έχοντας επίσης καλές προοπτικές για θετική έκβαση της αίτησης ασύλου. Οι υπόλοιποι είναι οι αποκαλούμενοι «παράτυποι μετανάστες», ενώ πριν από τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τον Μάρτιο του 2016, το 80% εκείνων που έφθαναν από την Τουρκία ήταν πρόσφυγες.

Προτεινόμενα για εσάς

Αφγανιστάν: Πού θα καταφύγουν τα καραβάνια… των προσφύγων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αφγανιστάν: Χορήγηση ασύλου ζητά η 8μελής οικογένεια που ήρθε στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προσφυγικό: Αστακός ο Έβρος – Πώς η κυβέρνηση κλείνει τις «πληγές» σε ξηρά και θάλασσα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καλαμαριά: Η ιστορική πλαζ Αρετσούς αλλάζει – Τι δηλώνει στον Ε.Τ ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης

Λάμπρος Κατσαρός

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν βιώνει πλέον προσφυγική κρίση – Δεν θα γίνουμε πύλη εισόδου για νέο κύμα προσφύγων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επιχείρηση διάσωσης νοτιοανατολικά της Κρήτης – Αγνοούνται 12 μετανάστες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να είναι η πύλη της Ευρώπης για δίκτυα λαθρεμπορίου

Μητσοτάκης: Αδιανόητο μετανάστες και πρόσφυγες να χρησιμοποιούνται ως γεωπολιτικά «πιόνια» για πίεση στην ΕΕ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μετά τις αντιδράσεις ο Μπάιντεν αύξησε το όριο προσφύγων που γίνονται δεκτοί στις ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom