ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Πώς μπορείτε να βγάλετε οικοδομικές άδειες χωρίς βεβαίωση από δασαρχείο

Μαρίνα Ξυπνητού

Χωρίς το μέχρι πρόσφατα απαραίτητο έγγραφο από το δασαρχείο θα μπορούν να εκδίδονται πλέον οι οικοδομικές άδειες για τις μη δασικές περιοχές.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου οι οποίες δεν είναι δασικές, και έτσι οι ιδιοκτήτες, όπως στο Μάτι, θα μπορούν να προχωρήσουν στην εκ νέου ανέγερση των κατοικιών τους.

Ειδικότερα, με εγκύκλιο που υπογράφουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και οι υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Γιώργος Αμυράς, απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών για τις οποίες έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για τις περιοχές στις οποίες έχει ήδη αναρτηθεί δασικός χάρτης θα αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού, ο οποίος θα βεβαιώνει το χαρακτήρα της έκτασης. Στη δήλωση θα αναφέρεται υποχρεωτικά αν ο χαρακτηρισμός της έκτασης ως δασικής ή μη έχει προσωρινή ή οριστική ισχύ, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο δασικός χάρτης.

Για ποιες περιοχές

Ειδικότερα, η εγκύκλιος προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας στα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, οι οποίες προσδιορίζονται ως άλλης μορφής (ΑΑ) ή μη δασικές (ΠΑ) και ανεξάρτητα από το στάδιο του χάρτη (ανάρτηση, μερική κύρωση, ολική κύρωση), δεν απαιτείται καμία βεβαίωση υπηρεσίας δασών ή άλλου αρμόδιου φορέα. Από εδώ και στο εξής η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από μηχανικό στην οποία θα δηλώνεται ότι η θέση του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται γεωχωρικά σε σχέση με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, δεν εμπίπτει σε περιοχή που διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών έπρεπε να προηγηθεί ο χαρακτηρισμός τους ως μη υπαγόμενων σε δάσος ή σε δασική έκταση.

Η διαδικασία αυτή απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και προέβλεπε τα εξής:

  1. Πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου δασάρχη ή του διευθυντή Δασών.
  2. Απρακτη παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ή αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της επιτροπής ή έκδοση τελεσίδικης απόφασης του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου επί της αίτησης ακύρωσης.

Τα στοιχεία βεβαίωσης περί του μη δασικού χαρακτήρα και η σχετική τελεσίδικη απόφαση υποβάλλονταν στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Για τα ακίνητα που εμπίπτουν στις υπόλοιπες περιοχές δασικών χαρτών (πλην ΑΑ ή ΠΑ), η έκδοση της οικοδομικής άδειας επιτρέπεται μετά την τυχόν μεταβολή της κατηγορίας μορφής/κάλυψης, σε συνέχεια τυχόν αποδοχής υποβληθέντων προδήλων σφαλμάτων ή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, ως μη διεπόμενης από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

«Με συνέπεια»

«Με σταθερά βήματα και με συνέπεια προχωράμε στην υλοποίηση όλων αυτών που έχουμε εξαγγείλει σε συνέχεια των πρόσφατων επισκέψεών μας σε πολλές περιοχές της χώρας, προκειμένου να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις πρωτοβουλίες μας που αφορούν στην επίλυση των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η οδηγία με την οποία περιορίζουμε σημαντικά τη γραφειοκρατία για την έκδοση οικοδομικών αδειών σε περιοχές εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών που δεν είναι δασικές. Η μεταρρύθμιση των δασικών χαρτών είναι μείζονος σημασίας για τη διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς υπογράμμισε ότι δίνεται λύση «στο θέμα που προέκυψε μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αντικαθιστώντας τη βεβαίωση χαρακτηρισμού -που ήταν απαραίτητη από πλευράς δασαρχείου για την έκδοση οικοδομικής άδειας- με την υπεύθυνη δήλωση μηχανικού πάνω στο τοπογραφικό διάγραμμα».

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Οικοδομικές e-άδειες γρήγορα και εύκολα!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρατείνεται για ένα χρόνο η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών σε Μακρυγιάννη – Κουκάκι

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Οι ρίζες» των ευθυνών για τα δέντρα του μπλακ άουτ – Ο ρόλος δήμων, ΔΕΔΔΗΕ και Πολιτικής Προστασίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρατείνεται για τρεις μήνες η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών σε Μακρυγιάννη – Κουκάκι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τετράμηνη παράταση αναστολής νέων οικοδομικών αδειών σε Μακρυγιάννη-Κουκάκι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom