ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Νομοσχέδιο-Κτηματολόγιο: Μεταβίβαση ακινήτου… εξπρές

Αλλάζουν όλα: Πώς το ΑΦΜ θα γίνει ο νέος προσωπικός αριθμός και στις ταυτότητες - Τι είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Εντός του συμβολαιογραφικού γραφείου και με μόνο λίγα… κλικ θα ολοκληρώνεται η μεταβίβαση ακινήτου, διαδικασία που μέχρι σήμερα χρειάζεται περισσότερα από 17 πιστοποιητικά σε έντυπη μορφή από διάφορες υπηρεσίες.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση του Κτηματολογίου που παρουσιάστηκε κατά το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο από την ηγεσία της Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με άλλη διάταξη αναμένεται να επιταχυνθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια η έναρξη λειτουργίας του φορέα στις περιοχές όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης, ενώ δίνεται μια «δεύτερη ευκαιρία» στους άμισθους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων να μεταφερθούν στο Κτηματολόγιο.

Oπως έκαναν γνωστό ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα Κτηματολογίου, Γιώργος Στύλιος, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί στην επιτάχυνση της κτηματογράφησης, την απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, καθώς επίσης και την αναδιοργάνωση του φορέα, ώστε να καταστεί το Κτηματολόγιο πιο λειτουργικό τόσο για τους πολίτες όσο και για τα στελέχη του.

Οι παρεμβάσεις

Ποιοι είναι όμως οι βασικοί άξονες; Η πρώτη παρέμβαση αφορά την επιτάχυνση κατά τουλάχιστον 2 χρόνια της έναρξης του Κτηματολογίου στις περιοχές όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κτηματογράφησης. Ετσι, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα:

– Η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

– Ολες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις επί της αίτησης θα κατατίθενται στις προβλεπόμενες προθεσμίες και θα εκδικάζονται κανονικά.

– Για πρώτη φορά στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα (αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις).

«Η πλήρης πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, επιτρέποντας τόσο στους ιδιοκτήτες να εκμεταλλευτούν την περιουσία τους όσο και στους υποψήφιους αγοραστές να μπορούν να γνωρίζουν επακριβώς το ισχύον καθεστώς κάθε ακινήτου», σημειώνει το υπουργείο.

Απλοποίηση

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των ήδη κτηματογραφημένων περιοχών, το 98% των ακινήτων μιας περιοχής θα μπορούσε να καταχωρισθεί στο Κτηματολόγιο μετά την ανάρτηση, χωρίς να απαιτούνται άλλες διαδικασίες. Παρόλα αυτά, κατά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για να λειτουργήσει το Κτηματολόγιο πρέπει να έχουν εκδικαστεί όλες οι αιτήσεις και οι αντίθετες απόψεις.

«Ετσι, με το νέο πλαίσιο διασφαλίζονται πλήρως όλα τα δικαιώματα όσων θεωρούν ότι θίγονται με βάση τα στοιχεία της ανάρτησης (που προσεγγιστικά ανέρχονται στο 2% του συνόλου των ιδιοκτητών), χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε σημαντική καθυστέρηση για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες», συμπληρώνει το υπουργείο.

Διόρθωση

Επιπλέον, με τη συγκεκριμένη παρέμβαση αποσαφηνίζεται ότι μια ανακριβής πρώτη κτηματολογική εγγραφή μπορεί να διορθώνεται και με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης και καθορίζονται το πλαίσιο και οι κανόνες για τον τρόπο καταχώρισης στα κτηματολογικά φύλλα.

Σημαντικό ακόμα σημείο είναι η αναμόρφωση της διαδικασίας διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη». Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου η συναίνεση του Ελληνικού Δημοσίου για τη διόρθωση πρόδηλου σφάλματος θα τεκμαίρεται από τη μη προβολή αντιρρήσεων εντός 60 ημερών από την επίδοση σε αυτό της αίτησης, αντί της ρητής συναίνεσης που απαιτεί το ισχύον πλαίσιο.

Ηλεκτρονικός φάκελος

Οσον αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, κεφάλαιο που… επηρεάζει μεγάλη μερίδα πολιτών, το νομοσχέδιο εισάγει τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης.

Πρόκειται για μια παρέμβαση που αποσκοπεί στην απλοποίηση και την ψηφιοποίηση των επιμέρους διαδικασιών σε μια αγοραπωλησία.

Ειδικότερα, η διαδικασία θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά στο γραφείο του συμβολαιογράφου, παρέχοντας σε όλους τους συμβαλλόμενους όλα τα εχέγγυα ότι η αγοραπωλησία θα ολοκληρωθεί ορθά. Η επιτάχυνση θα επιτευχθεί πρωτίστως μέσα από την ψηφιοποίηση περισσότερων από 17 πιστοποιητικών: τα έγγραφα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα αναζητούνται σε έντυπη μορφή από μια σειρά υπηρεσιών, σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θα χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο διασυνδέσεων μεταξύ των μητρώων του Δημοσίου.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ: Συμβάσεις με μηχανικούς, «δεύτερη ευκαιρία» για υποθηκοφύλακες

Επιστροφή εργαζομένων αλλά και δυνατότητα σύναψης συμβάσεων προβλέπουν επίσης άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου.

Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχει η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με το ΤΕΕ για την παροχή υποστηρικτικών τεχνικών υπηρεσιών στο Φορέα, η δημιουργία μητρώου διαπιστευμένων μηχανικών για την υποστήριξη στις ενημερώσεις των κτηματολογικών διαγραμμάτων αλλά και η παροχή «δεύτερης ευκαιρίας» στους άμισθους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους των έμμισθων υποθηκοφυλακείων να μεταφερθούν στο Φορέα.

Υπενθυμίζεται ότι με παλαιότερο νόμο καταργήθηκαν τα υποθηκοφυλακεία και μπήκαν στη θέση τους κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα. Υπήρξαν αντιδράσεις από τους υποθηκοφύλακες, οι οποίοι μάλιστα είχαν σηκώσει επί μήνες «χειρόφρενο» διαμαρτυρόμενοι για τα τότε νέα δεδομένα. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε δώσει τη δυνατότητα στο Κτηματολόγιο να προσλάβει τους υποθηκοφύλακες και τους υπαλλήλους τους, εφόσον το επιθυμούν. Ωστόσο, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να κηρυχθεί ο νόμος 4512/2018 αντισυνταγματικός.

Λίγους μήνες αργότερα, ο νόμος κρίθηκε συνταγματικός ενώ με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας μπήκε οριστικό τέλος στα άμισθα υποθηκοφυλακεία της χώρας καθώς δέχτηκε ως συνταγματική τη σχετική νομοθεσία που τα καταργεί και στη θέση τους βάζει τα κτηματολογικά γραφεία.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Κτηματολόγιο: Παράταση 15 ημερών για αιτήσεις διόρθωσης σε Αττική και Αχαΐα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η προανάρτηση σε Γρεβενά και Λασίθι

Κτηματολόγιο: Απλοποιείται η υποβολή των αιτήσεων διόρθωσης

Κτηματολόγιο: Ξεκίνησε η προανάρτηση σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης

Κτηματολόγιο: Ποιοι επαγγελματίες θα μπαίνουν με ένα κλικ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ψηφιακό Κτηματολόγιο: Τα στοιχεία ακινήτων με ένα στο Ktimatologio.gov.gr

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κτηματολόγιο: Πίστωση χρόνου σε Ανατολική Αττική και Αχαΐα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κτηματολόγιο: Αρχίζουν δηλώσεις για Κυκλάδες – Γιατί δεν είχε τρέξει το πρόγραμμα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ψηφιακή αφομοίωση υποθηκοφυλακείων – Οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου που παρέχονται ψηφιακά

Evanthia Karra