Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Γλυκά Νερά: Ψάχνουν στοιχεία σε παλιές ληστείες και… λίστες

Γλυκά Νερά: Ψάχνουν στοιχεία σε παλιές ληστείες και… λίστες

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Κατάλογο» δεκάδων ληστειών της τελευταίας 5ετίας που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν που κατάληξε στη δολοφονία της 20χρονης Καρολίνας στα Γλυκά Νερά έχουν ανασύρει τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Προβαίνουν σε κατηγοριοποίησή τους, αναζητώντας ομοιότητες με τη μεθοδολογία των δολοφόνων της άτυχης κοπέλας. Εξετάζουν αν οι δράστες αυτών των ληστειών είχαν συλληφθεί και αν βρίσκονται ακόμη φυλακισμένοι, όπως επίσης αν και σε αυτές που είναι ανεξιχνίαστες έχουν ανιχνευθεί γενετικά ευρήματα και αποτυπώματα, τα οποία θα μπορούσε αντιπαραβληθούν με εκείνα που μπορεί να προκύψουν από την εξερεύνηση του σπιτιού της οικογένειας.

Για αυτό το λόγο οι αρμόδιοι αξιωματικοί προέβησαν σε μια ιδιότυπη αναπαράσταση μέσα στα αστυνομικά γραφεία, σύμφωνα με τις περιγραφές που έδινε ο 33χρονος πιλότος, προκειμένου να έχουν με λεπτομέρειες το modus operandi, τη μεθοδολογία των δραστών, όπως και τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να επικοινωνήσει με την Αστυνομία. Δεν αποκλείεται, στην περίπτωση που εντοπιστούν κάποια κενά σε αυτό το πεδίο των ερευνών, να γίνει κανονική αναπαράσταση στον τόπο του εγκλήματος προκειμένου να διευκρινιστούν.

Μισή ώρα μετά

Από τα πρώτα στοιχεία των ερευνών και τις ανατριχιαστικές αφηγήσεις του 33χρονου, προκύπτει ότι οι δράστες εισέβαλαν στο σπίτι στα Γλυκά Νερά μεταξύ 05:00-05:30 τα ξημερώματα της Τρίτης. Αφού έδεσαν τον ίδιο, δένοντας τους καρπούς των χεριών τους με τους αστραγάλους των ποδιών, ενώ τον φίμωσαν και «τύφλωσαν» με ταινία συσκευασίας, έκαναν κάτι παρόμοιο με την 20χρονη, δένοντας τα χέρια της πισθάγκωνα με μια μπλούζα.

Η άτυχη κοπέλα ήταν μπρούμυτα στο κρεβάτι και δίπλα της το 11 μηνών κοριτσάκι τους. Η ιατροδικαστής Χαρά Σπηλιοπούλου, προβαίνοντας στη νεκροτομή στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών, διαπίστωσε ότι ο θάνατος προήλθε από την απόφραξη των αεροφόρων οδών, δηλαδή ασφυξία. Δεν απέκλεισε ο δράστης να χρησιμοποίησε μια άλλη μπλούζα που βρέθηκε κοντά στο λαιμό της, την οποία τοποθέτησε στο στόμα της και με το χέρι του έφραξε ταυτόχρονα μύτη και στόμα.

Από τη στιγμή που ο 33χρονος σταμάτησε να ακούει τη σύζυγό του να φωνάζει, νομίζει ότι δύο από τους δράστες έφυγαν από το υπνοδωμάτιο και παρέμεινε ο ένας. Εμειναν στο σπίτι, όπως εκτίμησε, ακόμη μισή ώρα αφότου είχαν σκοτώσει, όπως διαπιστώθηκε, την Καρολίνα. Ολοι οι χώροι του σπιτιού παρουσίαζαν ίχνη έρευνας. Οπως φαίνεται να είπε ο 33χρονος, κάποια στιγμή ήρθαν και οι άλλοι δύο στο υπνοδωμάτιο και έφυγαν όλοι μαζί, ενώ, όταν θεώρησε ότι είχαν φύγει, ξεκίνησε τις προσπάθειές του να επικοινωνήσει για να ζητήσει βοήθεια. Μάλιστα, όπως είπε στους αστυνομικούς, χρειάστηκε περίπου 30 λεπτά για να καταφέρει να ρίξει το κινητό του τηλέφωνο από το κομοδίνο, να το ενεργοποιήσει με τη… μύτη και να καλέσει την Αστυνομία.

«Κάποια στιγμή ακούσαμε κάποια φασαρία, άκουσα το σκύλο, δεν θεωρήσαμε ότι είχε συμβεί κάτι. Το πρωί πια, όταν ήρθαν εδώ οι αστυνομικοί, είχα μιλήσει με τον Μπάμπη και τους βοήθησα να μπουν στο σπίτι. Τους έδειξα το πίσω μέρος και το παράθυρο απ’ όπου μπήκαν οι δράστες», δήλωσε γειτόνισσα του ζευγαριού.

DNA και αποτυπώματα

Η εξερεύνηση που έγινε στο σπίτι της οικογένειας από στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ήταν… αντιτρομοκρατικού τύπου, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Φορώντας τις ειδικές στολές και με χρήση ειδικών μηχανημάτων, χρήση φωτός υπεριώδους ακτινοβολίας, ερεύνησαν εξονυχιστικά, ακόμη και με… μπατονέτες, όλα τα σημεία του σπιτιού αναζητώντας DNA και αποτυπώματα που μπορεί να ανήκουν στους δράστες.

Πήραν τα ρούχα που φορούσε το ζευγάρι, όπως και δείγματα από τα χέρια, νύχια και πρόσωπο της 20χρονης Καρολίνας, η οποία φαίνεται να ήρθε σε επαφή με τους δράστες πριν ακινητοποιηθεί, όπως και από τον 33χρονο, σε μία ακόμη προσπάθεια αναζήτησης γενετικού υλικού ή αποτυπωμάτων των δραστών. Αντίστοιχη εξερεύνηση γίνεται σε σκοινιά, ταινίες, δεσμά που χρησιμοποίησαν οι δράστες. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ο μεγάλος χρόνος παραμονής τους στο χώρο θα έχει αφήσει γενετικά ευρήματα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Σεσημασμένοι κατά 98%

Οι αστυνομικοί, εξετάζοντας την πιθανότητα ύπαρξης ατόμων που ενδεχομένως έδωσαν πληροφορίες για την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, εξαιτίας της επιμονής των δραστών για περισσότερα χρήματα, εκτιμούν ότι αυτή η εκδοχή συγκεντρώνει μικρά ποσοστά. Οικιακή βοηθός ή καθαρίστρια δεν είχε το ζευγάρι, μόνο κάποιους εργάτες πριν από αρκετό καιρό. Στο συγκεκριμένο σπίτι διέμεναν τα τελευταία δύο χρόνια, το οικόπεδο αγοράστηκε πριν από κάποιους μήνες, ενώ η εκταμίευση των περίπου 10.000 ευρώ είχε γίνει τμηματικά για τις πρώτες ανάγκες σπιτιού που σχεδίαζαν να χτίσουν.

Οι αστυνομικοί θεωρούν, σε ποσοστό που αγγίζει το 98%, όπως λένε, ότι οι δράστες είναι σεσημασμένοι, καταδικασμένοι ίσως, για παρόμοια αδικήματα. Σε αντίστοιχο ποσοστό τοποθετούν την εκτίμησή τους πως η στόχευση του σπιτιού της οικογένειας ήταν τυχαία. Οι δράστες το έχουν κάνει ξανά, προέβαιναν σε τυχαίο έλεγχο σπιτιών, πρόσφορων για να εισβάλουν, και στη συνέχεια με μία προπαρασκευή-παρακολούθηση και προετοιμασία λίγων ημερών εισέβαλλαν σε αυτά. Δεν είναι τυχαίο για τους αστυνομικούς το ότι, πέρα από τις κουκούλες, φορούσαν και γάντια, ενώ άμεσα «τύφλωσαν» τις κάμερες του σπιτιού. Θεωρούν πως αποτελούν μέρος μεγαλύτερης ομάδας ληστών, που κατά περίπτωση αλλάζουν τη σύνδεση των ομάδων κρούσεων.

Οι δράστες φέρεται να κατέστρεψαν κάμερες που βρίσκονταν εξωτερικά και εσωτερικά του σπιτιού, αν και αυτές δεν συνδέονταν με καταγραφικό σύστημα. Κλιμάκια αστυνομικών σαρώνουν την ευρύτερη περιοχή των Γλυκών Νερών αναζητώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας παρακείμενων οικιών και επιχειρήσεων, όχι μόνο το επίμαχο χρονικό διάστημα προσέγγισης και διαφυγής των δραστών, αλλά και προηγούμενες ημέρες, καθώς εκτιμούν ότι προέβησαν σε μια ολιγοήμερη παρακολούθηση του σπιτιού και των κινήσεων της οικογένειας. Σύμφωνα με τις περιγραφές του 33χρονου, δύο από τους δράστες ήταν σχετικά ψηλοί και φορούσαν κουκούλες full face, ο ένας πιο κοντός που φορούσε περιλαίμιο μοτοσικλετιστή, το οποίο είχε σηκώσει στο πρόσωπο. Οι δύο μιλούσαν καλά ελληνικά, ενώ ο τρίτος μια άλλη γλώσσα που δεν μπορούσε να αναγνωρίσει.

Οι αρμόδιοι αστυνομικοί προβαίνουν σε μια προσπάθεια «σφραγίσματος» συνόρων και αεροδρομίων, με περισσότερους και λεπτομερείς ελέγχους υπόπτων, προσπαθώντας να αποκόψουν οποιαδήποτε προσπάθεια διαφυγής των δραστών, ενώ έχουν ενεργοποιήσει τα πληροφοριακά δίκτυα σε συγκεκριμένους κύκλους ατόμων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις έρευνες.

Η μητέρα της Καρολίνας

Η μητέρα της 20χρονης ταξίδεψε χθες από την Αλόννησο και έφθασε στην Αθήνα για να συμπαρασταθεί στο γαμπρό της και να αποφασίσουν τις διαδικασίες κηδείας του παιδιού της. Η Σούζαν, η μητέρα του άτυχου κοριτσιού, μεταφέρθηκε στα Γραφεία του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής προκειμένου να δώσει μια κατάθεση στο πλαίσιο της προανάκρισης. Ο Ντέιβιντ, ο πατέρας της Καρολίνας, παρέμεινε στο νησί γιατί αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Συγγενείς και φίλοι της οικογένειας στην Αλόννησο αναφέρουν πως ο πατέρας του κοριτσιού είχε έρθει πρώτα το νησί πριν από πολλά χρόνια, αγόρασε σπίτι και έμειναν εκεί με τη σύζυγό του, ενώ αργότερα ήρθε στη ζωή η Καρολίνα. Εκανε προσκοπισμό, αθλητισμό, είχε γνωρίσει τον Μπάμπη από μικρή, καθώς η μητέρα του ήταν καθηγήτρια στο νησί, και ο μετέπειτα πιλότος έκανε πολλά καλοκαίρια εκεί διακοπές.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γλυκά Νερά: Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις – Ο Αναγνωστόπουλος είχε σχέση με 16χρονη από την Αλόννησο πριν την Καρολάιν

Λάμπρος Κατσαρός

Γλυκά Νερά: Τα σημειώματα του πιλότου στο τρίτο πρόσωπο δύο εβδομάδες πριν σκοτώσει την Καρολάιν

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γλυκά Νερά: Στο «φως» νέα στοιχεία για τον δολοφόνο της Καρολάιν – Το τρίτο πρόσωπο, τα σημειώματα και οι εμμονές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γλυκά Νερά: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση – Δεν προκύπτει συνεργός στη δολοφονία της Καρολάιν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γλυκά Νερά: Σοκάρει το τηλεφώνημα του πιλότου μετά τη δολοφονία – Οργή για το ρεσιτάλ υποκριτικής του 33χρονου [ηχητικό]

Λάμπρος Κατσαρός

Γλυκά Νερά: Ο πατέρας της Καρολάϊν εξομολογείται – «Η Λυδία αρνείται να κοιμηθεί μόνη της»

Λάμπρος Κατσαρός

Γλυκά Νερά: «Είμαι μετανιωμένος, δεν θέλω δικαστική διαμάχη για τη Λυδία» λέει ο πιλότος

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Γλυκά Νερά: Σήμερα η οριστική απόφαση για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας – Τι έχουν συμφωνήσει οι οικογένειες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γλυκά Νερά: Κόλαφος η εισαγγελέας κατά του πιλότου – «Θύμα ενδοοικογενειακής βίας η κόρη της Καρολάιν»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom