Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: «Ξεκλειδώνει» η χώρα – Αποφασίζουν οι ειδικοί για SMS, γυμναστήρια και δεξιώσεις

Άρση μέτρων: Τι «ξεκλειδώνει» και πότε – To χρονοδιάγραμμα

Newsroom eleftherostypos.gr

Άρση μέτρων: Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα καθώς οι επιστήμονες αναμένεται να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για περαιτέρω άρση των μέτρων προκειμένου να μπορούμε να λάβουμε ακόμη περισσότερες «ανάσες ελευθερίας».

Ο πρωθυπουργός το πρωί θα έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με τους ειδικούς προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση για την πορεία της πανδημίας, αλλά και να σχεδιαστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθεί ενόψει των ανακοινώσεων που θα γίνουν προς τα τέλη της εβδομάδας.

Οι λοιμωξιολόγοι θα πρέπει να καταλήξουν σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν διαφορετικούς οικονομικούς κλάδους.

Σύμμαχοί τους σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια είναι τα self – test τα οποία από την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι υποχρεωτικά, σχεδόν στο σύνολο των εργαζομένων, όπως είναι ήδη στα σχολεία, αλλά και οι εμβολιασμοί που έχουν μέχρι την Παρασκευή εκτιμάται πως θα έχουν ξεπεράσει τα 4 εκ. ενώ μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσουν τα 5 εκ.

Τι ανοίγει από σήμερα

Σήμερα επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές του Γυμνασίου, του Δημοτικού και των Νηπιαγωγείων. Έτσι, ξαναλειτουργούν πια όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, με εξαίρεση τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι θα ανοίξουν στις 17 Μαΐου.

Παράλληλα ανοίγουν και τα φροντιστήρια για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών για τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις.

Στις 14 Μαΐου σταματάει να ισχύει στο λιανεμπόριο το click inside, ενώ στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για μείωση του περιορισμού στον αριθμό των τετραγωνικών.

Σημειώνεται ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει εκ νέου εισήγηση από το Υπουργείο και για τη λειτουργία κέντρων ευεξίας, μασάζ, τατουάζ κλπ, τα οποία όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης μπορούν και αυτά, με self test, να λειτουργήσουν.

Στις 14 Μαΐου ξεκινούν να υποδέχονται κοινό και τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

15 Μαΐου

Στις 15 Μαϊου αρχίζουν και οι αγώνες στα αθλήματα χαμηλού και μεσαίου επιπέδου επικινδυνότητας που δεν απαιτούν επαφή

Από τις 15 Μαΐου, με το άνοιγμα του τουρισμού θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου στην εστίαση μέχρι τα μεσάνυχτα από 22:25 που ισχύει τώρα, με ορίζοντα να απελευθερωθεί εντελώς κατά τις προσεχείς μέρες εφόσον τα δεδομένα της πανδημίας το επιτρέπουν, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως υπό την ίδια αίρεση την ίδια περίοδο, και τα SMS αναμένεται να γίνουν παρελθόν.

Παράλληλα, στις προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι περίπου μία εβδομάδα μετά το άνοιγμα του τουρισμού να ανοίξουν και οι χώροι δεξιώσεων για κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα μπορέσουν να ανοίξουν εν μέρει και οι εσωτερικοί χώροι στην εστίαση, όλα υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί ο τρέχον αριθμός των εμβολιασμών.

17 Μαΐου

Στις 17 Μαΐου ξεκινούν

  • οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί,
  • επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1,
  • ξαναρχίζουν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ
  • επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και του προπαρασκευαστικού προγράμματος πιστοποιήσεων απόφοιτων μεταλυκειακού έτους τάξης μαθητείας ΕΠΑΛ.

Την ίδια ημέρα επαναλειτουργούν οι αθλητικές Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε γκρουπ έως δέκα ατόμων.

Στις 17 του μήνα θα ανοίξουν και τα γυμναστήρια, αρχικά για τους εμβολιασμένους, έστω και με μία δόση, και προϊόντος του χρόνου από τις αρχές Ιουνίου για όλους, πάντα με self test.

21 Μαΐου

Στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%.

28 Μαΐου

Στις 28 Μαΐου τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα κάνουν πρεμιέρα σε υπαίθριους χώρους μόνον με καθήμενους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

Σε όλες τις δραστηριότητες που επανεκκινούν αναμένεται να ισχύουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, ενώ για τους εργαζόμενους, πέρα από τα μέτρα προστασίας κατά της Covid19, και η διενέργεια self-tests.

Επίσης, όπως προαναγγέλθηκε έρχονται νέα μέτρα στήριξης για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες έκτακτη οικονομική ενίσχυση για γυμναστήρια και παιδότοπους, ενώ μέχρι τέλος του μήνα ανοίγει και το πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις εστίασης. Όπως ανέφερε ο υπουργός δεν υπάρχουν σχέδια για κάποια 8η επιστρεπτέα ωστόσο και οι επιδοτήσεις και κάποια από τα άλλα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και μετά το άνοιγμα της αγοράς, με το κριτήριο της πτώσης του τζίρου.

Από τις 17 Μαΐου ανοίγουν τα γυμναστήρια

Ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία είναι τα γυμναστήρια
τα οποία είναι κλειστά, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη υπηρεσία ή δραστηριότητα. Στην παρούσα φάση και με την «εκτόξευση» των ημερησίων εμβολιασμών, επικρατεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση πως οι επιστήμονες θα δώσουν το «πράσινο φως» προκειμένου να επαναλειτουργήσουν στις 17 Μαΐου. Μάλιστα σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτοί που θα μπορούν να γυμναστούν σε πρώτη φάση θα είναι οι εμβολιασμένοι, ακόμη και με την πρώτη δόση και από τις αρχές Ιουνίου ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Οι δεξιώσεις

Τέλος, ένα θέμα που αφορά πολλά νέα ζευγάρια είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις δεξιώσεις στα κτήματα για γάμους και βαπτίσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται το σχέδιο-πρόταση το οποίο θα κατατεθεί στους λοιμωξιολόγους προς έγκριση με τις αποφάσεις να λαμβάνονται αυτή την εβδομάδα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα θέλουν την συγκεκριμένη δραστηριότητα να ανοίγει στα τέλη του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου και εβδομάδα με την εβδομάδα να απελευθερώνονται περαιτέρω καθώς θα επιτρέπονται περισσότερα άτομα. Αρχικά το πλάνο θέλει τις δεξιώσεις να επιτρέπονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με περιορισμό ατόμων στο σύνολο και έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι. Οι αποφάσεις αλλά και οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας.

Τα “γκρίζα” σημεία

Ωστόσο, ορισμένα κρίσιμα ζητήματα παραμένουν αναπάντητα ακόμα από τους λοιμωξιολόγους και αναμένεται να απαντηθούν από τους λοιμωξιολόγους μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αφορούν στους κλάδους που έχουν σχέση με τον τουρισμό, όπως τα μέτρα που ακολουθούν οι πολίτες που θα επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πορτογαλίας επισήμανε για μία ακόμη φορά την ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτερα οι διαδικασίες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ωστόσο μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στους ελέγχους που θα γίνονται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΣΠΑ: Παρατάσεις για τις αιτήσεις από επιχειρήσεις εστίασης, γυμναστήρια, παιδότοπους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μύκονος: Ένα βήμα πριν την άρση των περιοριστικών μέτρων – Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα μέτρα για τα γυμναστήρια – Τι προβλέπεται στη ΚΥΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανελλήνιες 2021: 8 στους 10 υποψηφίους έλαβαν σε λίγα λεπτά τη βαθμολογία τους μέσω sms

Πανελλήνιες 2021: Bγήκαν οι βαθμοί – Δείτε εδώ πώς θα τους δείτε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πανελλήνιες 2021: Σήμερα οι βαθμολογίες και με… SMS

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άρση μέτρων: Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας – Όλα όσα αλλάζουν από σήμερα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άρση μέτρων: Τέλος η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα self test για εμβολιασμένους – Όλα όσα θα αλλάξουν από Δευτέρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Άρση του μέτρου από Δευτέρα – Όλα όσα θα ισχύσουν

Λάμπρος Κατσαρός