Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Εμπορικά κέντρα: Έρχονται αλλαγές για τα take away και τα delivery

Εμπορικά κέντρα: Έρχονται αλλαγές για τα take away και τα delivery

Newsroom eleftherostypos.gr

Εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά λειτουργούν ξανά από το Σάββατο 24/4 και οι πρώτοι καταναλωτές έκαναν από νωρίς το πρωί τις αγορές τους.

Οι προετοιμασίες στα καταστήματα ήταν πυρετώδεις, ώστε να είναι όλα έτοιμα.  Επίσης, πρεμιέρα ήταν η σημερινή ημέρα και για τα κέντρα αισθητικής και όπως ήταν αναμενόμενο οι λίστες των ραντεβού είναι ήδη γεμάτες.

Πώς λειτουργούν

Εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά: Από το Σάββατο 24 Απριλίου λειτουργούν με τις μεθόδους click away και click inside. Για τη μετάβαση, απαιτείται η αποστολή του sms στο 13032. Ισχύει για 3 ώρες ή όποιος επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τη βεβαίωση, χρησιμοποιεί τη βεβαίωση μετακίνησης ή τη χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης με αποδεικτικό το καθορισμένο ραντεβού.

 • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του.
 • Το ωράριο λειτουργίας είναι προαιρετικό από τις 07:00 ως τις 20:30 τις καθημερινές, με εξαίρεση τη Μεγάλη Παρασκευή όπου το ωράριο διαμορφώνεται από τις 13:00 έως τις 19:00 και το Μεγάλο Σάββατο που διαμορφώνεται από τις 07:00 έως τις 18:00.
 • Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, self-test, μια φορά την εβδομάδα για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.
 • Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων είναι 1 πελάτης για κάθε 25 τετραγωνικά μέτρα. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων και των εκπτωτικών χωριών ορίζεται ο 1 πελάτης για κάθε 10 τετραγωνικά μέτρα.
 • Υπενθυμίζεται ότι η αναλογία ενός πελάτη ανά 25 τ.μ. ισχύει για επιχειρήσεις μέχρι 500 τ.μ. και η αναλογία μετά διαμορφώνεται στον ένα πελάτη ανά 100 τ.μ. για επιχειρήσεις άνω των 500 τ.μ..
 • Είναι υποχρεωτική η απόσταση μεταξύ πελατών τα δύο μέτρα σε χώρους αναμονής. Και επίσης, σημειώνεται ότι στα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά απαγορεύεται καθολικά η λειτουργία των υγειονομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών take away και delivery.

Κέντρα αισθητικής.Η επαναλειτουργία τους ορίζεται από το Σάββατο 24 Απριλίου. Είναι υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ δύο φορές την εβδομάδα, για εργαζόμενους και επιχειρηματίες, το κόστος του ενός εξ’ αυτών βαρύνει το Κράτος.

 • Η απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας ορίζονται τα δύο μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
 • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξης της λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος και θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
 • Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
 • Το ωράριο είναι ίδιο με τα εμπορικά καταστήματα.
 • Η αναλογία στους χώρους είναι έως τα 100 τ.μ. 4 άτομα, και για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο ανά 25 τ.μ.

Αλλαγές για τα take away και τα delivery

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ τέθηκε ζήτημα , σχετικά με τα take away και τα delivery στα πολυκαταστήματα και στα εμπορικά κέντρα, που όπως είχε ανακοινωθεί δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Έπειτα, όμως, από καταγγελίες έγιναν κάποιες αλλαγές.

Η απόφαση αυτή είχε παρθεί προς αποφυγή συνωστισμού. Στη συνέχεια, όμως, αποφασίστηκε, καθώς τέθηκε θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού στα supermarket που βρίσκονται εντός κλειστών εμπορικών κέντρων, να παραμείνουν κλειστά τα κυλικεία τους.

Στα ανοιχτά εμπορικά κέντρα, όπως είναι τα εκπτωτικά χωριά, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν τα take away και τα delivery.

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει κάποιος τις αγορές του σε εμπορικό κέντρο είναι το γραπτό μήνυμα στο 13032 και το ραντεβού με το κατάστημα. Παράλληλα, ισχύει ο χρονικός περιορισμός τριών ωρών.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πώς θα λειτουργούν από σήμερα τα εμπορικά κέντρα – Όλες οι λεπτομέρειες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πώς θα λειτουργούν από το Σάββατο τα εμπορικά κέντρα – Όλες οι λεπτομέρειες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οριστικό: Ανοίγουν το Σάββατο εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά με click inside σε όλη την χώρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Γεωργιάδης: Θα εισηγηθώ το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων

Evanthia Karra

Εστίαση – Γεωργιάδης: Μετά το Πάσχα και πριν τις 14 Μαΐου θα γίνει το άνοιγμα – Οι ημερομηνίες για εμπορικά κέντρα και μετακινήσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Πώς θα λειτουργήσει από την Δευτέρα η αγορά – Ανοιχτά και τα εμπορικά κέντρα – Όλα τα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Με αποστάσεις, μάσκες και αντισηπτικά επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανεβάζουν σήμερα ρολά και τα εμπορικά κέντρα – Δείτε πώς θα λειτουργήσουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αρση μέτρων: Όσα αλλάζουν από Δευτέρα – Πώς θα ταξιδεύουμε και πώς θα ψωνίζουμε σε εμπορικά κέντρα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom