ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Πράσινο φως για τις εξετάσεις ξένων γλωσσών – Ποιες οι προϋποθέσεις

Πράσινο φως για τις εξετάσεις ξένων γλωσσών - Ποιες οι προϋποθέσεις

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Η πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή των self tests στα Λύκεια μπορεί να μην οδήγησε στο άνοιγμα και των υπόλοιπων σχολικών μονάδων, για τις οποίες οι συζητήσεις πλέον εστιάζουν στην ημερομηνία της 10ης Μαΐου, επέτρεψε τις εξετάσεις ξένων γλωσσών ή οποιασδήποτε άλλης πιστοποίησης.

Η επέκταση της χρήσης των self tests σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επέτρεψε μικρά βήματα ανοίγματος, φέρνει όμως και κυρώσεις τόσο στους εργαζομένους που δεν υπακούν όσο και στους εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή απόφαση του υπουργείου Παιδείας, που ορίζει μέχρι και περικοπή μισθού στους εκπαιδευτικούς που δεν προσέρχονται στην εργασία τους με την υπεύθυνη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test.

Στο μέτωπο των εξετάσεων, ανακούφιση προκάλεσε η ανακοίνωση ότι πλέον θα διεξάγονται εξετάσεις. Εδώ και αρκετούς μήνες, από τον περασμένο Νοέμβριο, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, αλλά και εργαζόμενοι ενημερώνονται για τη μία αναβολή μετά την άλλη των εξετάσεών τους, ενώ παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις τα δίδακτρα σε ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης «έτρεχαν».

Πλέον, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ορίζεται η χρήση του self test, ή rapid ή μοριακού ως εισιτήριο για τη διενέργεια εξετάσεων. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους χειρόγραφη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test ή την εξέταση rapid ή μοριακού έως και 72 ώρες πριν και στη συνέχεια θα συμμετέχουν στις εξετάσεις. Οι ανήλικοι μαθητές που θα συμμετέχουν σε εξετάσεις θα πρέπει να προσέρχονται με υπεύθυνη δήλωση που έχουν υπογράψει οι γονείς τους.

Το κόστος θα βαρύνει τον υποψήφιο, όπως και στην περίπτωση των φορέων που θα απασχολήσουν εξεταστές και λοιπό προσωπικό και θα επιφορτιστούν με το κόστος ενός ελέγχου. Το τεστ έρχεται μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που τηρούνται στους δημόσιους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Προσωπικό και υποψήφιοι θα πρέπει να φορούν μάσκα υποχρεωτικά, ενώ οι χώροι θα πρέπει να αερίζονται και να γίνεται προσεκτικός καθαρισμός των αιθουσών και των επιφανειών. 

Κυρώσεις

Από την πρώτη μέρα χρήσης των self test στα σχολεία κατεγράφησαν μεμονωμένα περιστατικά πολιτών που διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση τους και δεν προχώρησαν στη διεξαγωγή τους. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά το σύνολο των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε κλάδους όπου έχει κριθεί απαραίτητη η χρήση self test πριν από τη προσέλευση στην εργασία, ορίζονται οι κυρώσεις για όσους δεν το διενεργούν, μεταξύ των οποίων και οι εκπαιδευτικοί.

Στην απόφαση ορίζεται ότι σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί δεν προχωρήσουν σε διαγνωστικό έλεγχο ή δεν καταχωρίσουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα, τότε θα προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για περικοπή του μισθού τους, εφόσον δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους στο σχολικό περιβάλλον.

Κυρώσεις όμως θα έχουν και οι διευθυντές, οι οποίοι είναι υπόχρεοι να μην επιτρέπουν τη φυσική παρουσία των ατόμων που δεν φέρουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος. Για όσους δεν προχωρούν στην υλοποίηση της προβλεπόμενης διαδικασίας, αυτό θα συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα. Μάλιστα, οι διευθύνσεις οφείλουν να ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς αλλά και το λοιπό προσωπικό που έχουν φυσική παρουσία εντός του σχολικού χώρου για τις υποχρεώσεις αλλά και τις συνέπειες για τη μη συμμόρφωσή τους σε αυτές.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr