ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε την ιερή ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου από τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού

Δείτε live: Μεγάλη Τρίτη - Ακολουθία του Νυμφίου Χριστού

Newsroom eleftherostypos.gr

Στις σημερινές πρωτόγνωρες καταστάσεις που διανύουμε, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το Eleftherostypos.gr  τίθεται για ακόμα μια φορά στις υπηρεσίες των πολιτών. 

Με σεβασμό στο θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών σήμερα Παρασκευή 16 Απριλίου θα μεταδοθεί ο Ακάθιστος Ύμνος, σε απευθείας σύνδεση, από τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού σε livestraming μέσα από το Eleftherostypos.gr.

Σε συνεργασία με το ΗΛΕΚΤΡΑ TV δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη θεία λειτουργία από τον Ιερό Ναό των Αγίων Ισιδώρων του Λυκαβηττού.

Δείτε την μετάδοση του ΗΛΕΚΤΡΑ TV μέσα από το Eleftherostypos.gr: 

Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον)

Ένα από τα λαοφιλέστερα ποιήματα της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και φιλολογικό μνημείο άφταστης τελειότητας. Ένας ύμνος προς την Παναγία, που, όταν ψάλλεται στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προκαλεί ρίγη αληθινής συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης στους πιστούς. «Ακάθιστος Ύμνος» ονομάστηκε, επειδή, όταν ψάλλεται, το εκκλησίασμα στέκεται όρθιο, ενώ η εναλλακτική ονομασία του «Χαιρετισμοί», προέρχεται από τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη Χαίρε.

Ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται τμηματικά το βράδυ της Παρασκευής των τεσσάρων πρώτων εβδομάδων των Νηστειών και ολόκληρο το βράδυ της Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου. Αποτελείται από το προοίμιο «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» και 24 οίκους (στροφές) με αλφαβητική ακροστιχίδα από το Α έως το Ω. Το πρώτο μέρος του ποιήματος (Α-Μ) αναφέρεται σε επεισόδια από τη ζωή της Παναγίας (Ευαγγελισμός, Γέννηση του Ιησού, Υπαπαντή κ.ά.) και το δεύτερο μέρος (Ν-Ω) σε θεολογικά θέματα. Αναφέρεται γενικότερα στην ενανθρώπιση του Ιησού και τη σωτηρία των ανθρώπων, ενώ εξαίρεται η συμβολή της Παναγίας.

Ο ποιητής του Ακαθίστου Ύμνου δεν είναι γνωστός, καθώς οι μακροχρόνιες έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Έχουν αναφερθεί τα ονόματα του Ρωμανού του Μελωδού, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Σέργιου, του διάκονου και ιαμβογράφου Γεωργίου Πισίδη, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α’, του μητροπολίτη Νικομηδείας Γεωργίου Σικελιώτη, της Κασσιανής και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου.

Η επικρατούσα παράδοση υποστηρίζει ότι ο Άκάθιστος Ύμνος γράφτηκε για τη διάσωση της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία των Αβάρων, ενός ταταρομογγολικού φύλου, το 626. Η σωτηρία της Βασιλεύουσας αποδόθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Γ’ Χαιρετισμοί της Θεοτόκου: Δείτε live την Θεία Λειτουργία μέσα από το Eleftherostypos.gr

Ανδρέας Ντίνης

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Δείτε live την Θεία Λειτουργία μέσα από το Eleftherostypos.gr

Ανδρέας Ντίνης

Οι Ακολουθίες των Χαιρετισμών στην ΕΡΤ, σε απευθείας σύνδεση

Evanthia Karra

Αυστηροί όροι στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία – Ένας πιστός ανά 15 τμ ναού

Ανδρέας Ντίνης

«Ακάθιστος Ύμνος»: Πότε ψάλλεται και πώς δημιουργήθηκε;

Ανδρέας Ντίνης

«Καμπανάκι» Μόσιαλου για την παρουσία πιστών στις λειτουργίες – «Μην παίρνετε αψήφιστα τις οδηγίες των επιστημόνων»

Tinad

Κουκάκι: Γείτονες τσακώνονται για τις φωτογραφίες με τον ιερέα – «Μπράβο ρουφιάνε»

Ανδρέας Ντίνης

Από την πίσω πόρτα…

Kon

Κορωνοϊός – Κέρκυρα: Η δήμαρχος που πρωταγωνιστεί σε καμπάνια του… «Μένουμε Σπίτι» πήγε τελικά στην εκκλησία

Tinad