ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κατάργηση της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ από την Κομισιόν

νέοι αγρότες

Γωγώ Κατσέλη

«Ανάσα» σε 650.000 αγρότες, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τροποποιήσει τον εκτελεστικό Κανονισμό της Ε.Ε. καταργώντας την καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, βάσει των οποίων καταβάλλονται οι κοινοτικές ενισχύσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.

Αρχής γενομένης από φέτος, τα κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τα ίδια την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων, αν και άτυπα συστήνουν να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια, η Κομισιόν παράτεινε την προθεσμία της 15ης Μαΐου κατά έναν μήνα, μέχρι δηλαδή τη 15η Ιουνίου, μετά από αιτήματα κρατών-μελών της Ε.Ε., ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις οι αγρότες και να μη χαθούν οι επιδοτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος εκτελεστικός κανονισμός 2021/540 της Επιτροπής, που εκδόθηκε την 26η Μαρτίου 2021, τροποποιεί τον προηγούμενο 809/2014 όσον αφορά σε ορισμένες υποχρεώσεις κοινοποίησης, επιτόπιους ελέγχους σχετικά με τις αιτήσεις ενίσχυσης για ζώα και τις αιτήσεις πληρωμής στο πλαίσιο μέτρων στήριξης για ζώα, καθώς και σχετικά με την υποβολή της ενιαίας αίτησης, των αιτήσεων ενίσχυσης ή των αιτήσεων πληρωμής.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το αιτιολογικό, «η πείρα έχει δείξει ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη-μέλη όσον αφορά στον καθορισμό των καταληκτικών ημερομηνιών για την υποβολή της ενιαίας αίτησης, των αιτήσεων ενίσχυσης ή των αιτήσεων πληρωμής που αναφέρονται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 του εκτελεστικού κανονισμού (Ε.Ε.) αριθ. 809/2014, προκειμένου να λαμβάνονται καλύτερα υπόψη οι ειδικές περιστάσεις τους και ιδίως οι μεταβαλλόμενες κλιματικές και καιρικές συνθήκες. Η προσέγγιση αυτή θα πρέπει επίσης να ισχύει για τις ημερομηνίες υποβολής των τροποποιήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 15 παράγραφος 2 του εν λόγω κανονισμού».

Σημειώνεται, δε, ότι ο παρών κανονισμός τίθεται σε ισχύ την τρίτη ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφαρμόζεται σε σχέση με τις αιτήσεις ενίσχυσης, τις αιτήσεις στήριξης και τις αιτήσεις πληρωμής, οι οποίες υποβάλλονται για τα έτη υποβολής αιτήσεων ή τις περιόδους πριμοδότησης που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Η αλλαγή αυτή στο χρονοδιάγραμμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ συνεπάγεται την ανάληψη ευθύνης εξολοκλήρου από τα κράτη-μέλη, πράγμα όμως που σημαίνει ότι θα πρέπει μόνες τους να κάνουν όλα όσα πρέπει προκειμένου να μπορέσουν να πληρώσουν την προκαταβολή των ενισχύσεων τον Οκτώβριο και την εξόφληση τον Δεκέμβριο. Κι αυτό δεν αφορά μόνο στην ολοκλήρωση των δηλώσεων -περίπου 650.000 στην Ελλάδα- αλλά και στη διαδικασία των ελέγχων και των διοικητικών πράξεων μέχρι να φτάσουν στη φάση των πληρωμών.

Ελλάδα

Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση η συγκεκριμένη εξέλιξη ευνοεί την Ελλάδα, καθώς πριν αποφασιστεί η αλλαγή αυτή, ένα μήνα πριν από την καταληκτική προθεσμία της 15ης Μαΐου, δεν έχει ανοίξει καν το σύστημα για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ λόγω των ενστάσεων στη διαδικασία που αφορά στον τεχνικό σύμβουλο του έργου.

Τον τελευταίο μήνα είχε ανασταλεί η διαγωνιστική διαδικασία για τον τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ τα αρμόδια δικαστήρια, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές προσφυγές, είχαν απαγορεύσει την απευθείας ανάθεσης του έργου. Ετσι, τόσο οι παραγωγοί όσο και τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) αγωνιούσαν για την έναρξη του έργου, οι μεν επειδή φοβούνταν μήπως χάσουν τις επιδοτήσεις τους και οι δε αν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν εμπρόθεσμα τις διαδικασίες.

Μένει να φανεί τελικά πώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα συμβιβάσει τις δύο πλευρές ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λύση, δεδομένου ότι για να στηθεί νέο σύστημα απαιτούνται τουλάχιστον 6 μήνες.

Από εκεί και πέρα, στόχος του ΥπΑΑΤ είναι να τελειώσει μια για πάντα με τους τεχνικούς συμβούλους, μεταφέροντας όλη τη διαδικασία των αιτήσεων στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου, gov.gr, με την τεχνική υποστήριξη του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ετσι, οι αγρότες θα μπορούν ανά πάσα στιγμή, με τη χρήση των κωδικών τους, να συμπληρώνουν και να αναρτούν τις δηλώσεις τους, κι αν καταστεί αναγκαίο να συνεργάζονται με τα πιστοποιημένα ΚΥΔ.

Από το ένθετο Αγροτικός Τύπος που κυκλοφορεί κάθε εβδομάδα με τον Ελεύθερο Τύπο

Ειδήσεις σήμερα

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εμβόλια κορωνοϊού: Συντάσσεται με τον Μπάιντεν η Κομισιόν και είναι έτοιμη να συζητήσει την άρση των πατεντών

Tinad

Γαλλία: Ο χειρότερος παγετός των τελευταίων 30 χρόνων έπληξε σφοδρά τη φετινή παραγωγή κρασιού

Μαρίνα Μπενέκου

Επιδοτήσεις 400 εκατ. ευρώ για βιολογικές καλλιέργειες

Tinad

Κορωνοϊός: Νέα συμφωνία με Pfizer επιδιώκει η Ε.Ε. για έως 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων

Tinad

ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις ύψους 35,4 εκατ. ευρώ σε 16.000 αγρότες και κτηνοτρόφους

Δημήτρης Ντόγκας

Άμεσα η καταβολή ενισχύσεων 246 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγρότες – Πως θα μοιραστούν

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Πιθανή η επίτευξη ανοσίας της αγέλης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι τον Ιούλιο, λέει Ευρωπαίος επίτροπος

Μαρίνα Μπενέκου

Απολογία Δρίτσα στη Βουλή μετά το «κανείς δεν τρομοκρατήθηκε από την 17 Νοέμβρη»: «Έχω ευθύνη γιατί δεν ήμουν σαφής»

Tinad

Πελώνη σε Τσίπρα: Στο δίλημμα κράτος Δικαίου ή Κουφοντίνας έχει ήδη πάρει θέση

Tinad