ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Απόφαση-σταθμός: Γιατί επιδικάστηκαν 46.000 ευρώ σε Αυστραλή τουρίστρια

τουρίστρια

ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ

Υψηλότατη αποζημίωση ύψους 46.000 ευρώ επιδίκασε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε τουρίστρια από την Αυστραλία που έσπασε τον καρπό της, πέφτοντας από μπαλκόνι ξενοδοχείου της Σαντορίνης.

Η απόφαση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο γιατί επιδικάζει πολύ μεγάλο ποσό ηθικής βλάβης, της τάξεως των 20.000 ευρώ στη τουρίστρια, όσο και επειδή επιδικάζει ποσό 6.437 ευρώ για υπηρεσίες τρίτου προσώπου.

Με τον όρο αυτό συνήθως οι δικαστές αναφέρονται σε νοσοκομειακό προσωπικό που μπορεί να χρειαστεί κάποιος μέχρι την αποκατάστασή του, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, όμως, η τουρίστρια  δέχθηκε τη φροντίδα του συντρόφου και της συγκατοίκου της.

Η υπόθεση για την τουρίστρια 

Ηταν Ιούνιος του 2015 όταν η 31χρονη τότε φωτογράφος από την Αυστραλία τουρίστρια είχε προγραμματίσει να περάσει μαζί με τον σύντροφό της μέρος των διακοπών της στην Ελλάδα και δη στη Σαντορίνη.

Για αυτόν τον σκοπό είχε κάνει κράτηση για διαμονή σε δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Κατά την άφιξή τους στο νησί, το βράδυ της 17ης Ιουνίου 2015, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου τούς παρέλαβε από το λιμάνι, τους οδήγησε στο δωμάτιο, παραδίδοντάς τους τα κλειδιά και στη συνέχεια αποχώρησε. Η 31χρονη τουρίστρια ανυπομονούσε να βγει στο μπαλκόνι και να απολαύσει τη θέα στη μοναδική Καλντέρα, που έβλεπε τόσα χρόνια από φωτογραφίες.

Αφού τακτοποίησε τα προσωπικά της αντικείμενα γύρω στις 23.00, βγήκε από το δωμάτιο και μόλις ακούμπησε στην ξύλινη δοκό κιγκλίδωμα του εξώστη, αυτή έσπασε και η γυναίκα βρέθηκε στον από κάτω όροφο, πέφτοντας από ύψος περίπου 1,5 μέτρου.

Από τον ακτινολογικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η τουρίστρια είχε υποστεί κάταγμα στον καρπό του χεριού της, το οποίο είχε δημιουργήσει και παραμόρφωση. Εκείνη επέλεξε να μεταβεί σε ιδιώτη γιατρό και πράγματι την επόμενη μέρα μετέβη σε ιδιωτικό ιατρείο, όπου ορθοπαιδικός χειρουργός προέβη σε ανάταξη του κατάγματος υπό τοπική αναισθησία, με το οποίο αντιμετωπίστηκε η παραμόρφωση. Ακολούθησε και δεύτερη ανάταξη του κατάγματος έπειτα από νέο ακτινολογικό έλεγχο, προκειμένου να διορθωθεί η γωνίωση.

Λόγω της κατάστασης της υγείας της το προγραμματισμένο ταξίδι της επιστροφής στην Αυστραλία στις 21 Ιουνίου 2015 ακυρώθηκε και αναγκάστηκε να παραμείνει στην Ελλάδα μέχρι τις 25 Ιουνίου 2015. Η τουρίστρια, φτάνοντας στην Αυστραλία, επισκέφτηκε ορθοπαιδικό, ο οποίος της συνέστησε να προβεί σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αποφευχθεί μετατραυματική αρθρίτιδα. Πράγματι, στις 2 Ιουλίου 2015 υπεβλήθη σε επέμβαση και εσωτερική στερέωση με πλάκα, η οποία αφαιρέθηκε χειρουργικά στις 3 Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, από τα πραγματικά περιστατικά αποδείχθηκε ότι η πτώση της δοκού που υπήρχε στον εξώστη οφείλεται τόσο στην πλημμελή τοποθέτησή του από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου όσο και στην πλημμελή συντήρησή του από αυτόν. Συγκεκριμένα, όπως ο ίδιος ομολόγησε, το 2012, όταν δηλαδή μίσθωσε το επίδικο ακίνητο προκειμένου να το εκμεταλλευτεί ως ξενοδοχείο, τοποθέτησε με δική του πρωτοβουλία την επίδικη ξύλινη κατασκευή, η οποία αποτελείτο από μία οριζόντια ξύλινη δοκό, μήκους 3,40 μέτρων περίπου, η οποία στηριζόταν σε δύο κάθετες ξύλινες δοκούς ύψους 1,2 μέτρου η καθεμία. Ολόκληρη η κατασκευή στηριζόταν με βίδες στο τσιμεντένιο δάπεδο του εξώστη, ο οποίος αποτελεί την οροφή της αποθήκης που βρισκόταν από κάτω, ενώ η μία από τις δοκούς στηριζόταν με βίδες στον τοίχο.

«Ακατάλληλο το ξύλο»

«Η θραύση του δοκαριού οφείλεται αφενός μεν στο γεγονός ότι το ξύλο ήταν ακατάλληλο δεδομένων των γενικότερων καιρικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα υγρασία, που επικρατούν στη Σαντορίνη και της ανεπαρκούς συντήρησής του, καθόσον σε τέτοια κιγκλιδώματα είναι πιο ασφαλής η χρήση μεταλλικής κατασκευής, αφετέρου και στη μέθοδο στήριξης που επιλέχθηκε, η οποία ήταν ακατάλληλη, αφού δεν υπήρχε μεσαία κάθετη δοκός η οποία να στηρίζει τη δοκό των 3,5 μέτρων», εξηγούν οι δικαστές.

Τα έξοδα από αναγκάστηκε να κάνει συνολικά η ενάγουσα για την περιπέτεια της υγείας της ανέρχονται σε 9.141 ευρώ. Κατά τον χρόνο του τραυματισμού της ήταν 31 ετών και εργαζόταν ως φωτογράφος στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με μισθό 4.070€ τον μήνα. Μετά τον τραυματισμό της οδηγήθηκε σε θέση telemerketer, καθώς δεν μπορούσε να κάνει σωστή χρήση της φωτογραφικής μηχανής, λαμβάνοντας το 1/3 του παλιού της μισθού, με αποτέλεσμα το δικαστήριο για το διάστημα αυτό να της επιδικάσει περίπου 13.000 ευρώ, δίνοντάς της επιπλέον 6.500 ευρώ περίπου για υπηρεσίες που της προσέφεραν ο σύντροφος και η συγκάτοικός της. Μαζί με τις 20.000 ευρώ, που της επιδικάστηκαν ως χρηματική ικανοποίηση από ηθική βλάβη, η συνολική αποζημίωση έφτασε τις 46.000 ευρώ.

ΦΟΙΒΟΣ ΣΤΡΟΥΓΓΑΡΗΣ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΘΟΥΣΗΣ): «Δημιουργείται κλίμα προστασίας του αδυνάμου»

 «Ο παθών συνήθως βασανίζεται να βρει το δίκιο που αναζητά. Το να δημοσιεύεται, λοιπόν, απόφαση, η οποία να αναγνωρίζει την ηθική βλάβη που υπέστη από τραυματισμό, μόνο θετική εντύπωση δημιουργεί και καλλιεργεί ένα κλίμα προστασίας του αδυνάμου. Ισως ακούγεται μη ταπεινό ή επιθετικό ως σχήμα λόγου, αλλά οι εμπειρίες έχουν αποδείξει ότι ο ισχυρός μόνο όταν εξαναγκαστεί να καταβάλλει μία πλούσια αποζημίωση, προερχόμενη κυρίως από πράξεις ή παραλείψεις του, τότε μόνο μεταλλάσσει τον τρόπο προσέγγισής του στα πράγματα και προστατεύει τους εργαζομένους, τους επισκέπτες, τους συνεργάτες, το περιβάλλον και τον περιβάλλοντα χώρο του», σχολίασε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δικηγόρος της παθούσης, Φοίβος Στρουγγάρης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Συναγερμός στην Κρήτη: Το έσκασε όταν της είπαν ότι θα μπει σε καραντίνα

Tinad

Πανικός στη Γερμανία με Αμερικανίδα που γύρισε από διακοπές στην Ελλάδα και διέσπειρε τον κορωνοϊό

Tinad

Τραγωδία στην Κέρκυρα: Την Τρίτη η νεκροψία της Βρετανίδας που σκοτώθηκε από προπέλα σκάφους

Tinad

Σε επιφυλακή οι Αρχές: Κρούσμα κορωνοϊού σε τουρίστρια στην Κρήτη – Κινητοποίηση και στη Ραφήνα

Tinad

Ανήκουστο: Αμερικανίδα τουρίστρια έκανε μήνυση στην TripAdvisor επειδή έπεσε από καμήλα

Δημήτρης Κατσάκος

«Μας βοήθησε το ένστικτο» – Τι δηλώνει ο Κρητικός που εντόπισε την Νεοζηλανδή τουρίστρια

Evanthia Karra

Αίσιο τέλος στο θρίλερ: Εντοπίστηκε σώα η 45χρονη αγνοούμενη τουρίστρια στο Αιγαίο

Δημήτρης Κατσάκος

Εξαφάνιση-μυστήριο στην Ικαρία: Τουρίστρια πήγε για τρέξιμο και δεν γύρισε ποτέ

Δημήτρης Κατσάκος

Βίντεο σοκ: Η επιχείρηση για την ανάσυρση τουρίστριας στο φαράγγι Καψά Σητείας

Evanthia Karra