ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Καραϊβάζ: «Βλέπουν» GREEK MAFIA πίσω από τη δολοφονία του δημοσιογράφου

Γιώργος Καραϊβάζ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

Γιώργος Καραϊβάζ: Δεκατρείς σφαίρες στην ψυχή και το μυαλό ενός δημοσιογράφου. Σιγαστήρας για τη… σιγή. Δημιουργία κλίματος φόβου και ανασφάλειας πάνω στο αίμα ενός δημοσιογράφου, που κυλά σε ένα πεζοδρόμιο. Modus operandi οργανωμένου εγκλήματος, με μεθόδευση, προμελέτη και σχεδιασμό βλέπουν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ.

Αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για εγκληματικό θράσος που «δείχνει» GREEK MAFIA, πρωταγωνιστικά μέλη της οποίας αιματοκυλούν την Αθήνα και εκφράζουν δολοφονικά την απαξία τους για την ανθρώπινη ζωή. Συνεργάζονται με «γραφεία ενοικιάσεως» δολοφόνων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και τους αναθέτουν συμβόλαια θανάτου από συμφέρον, για επίδειξη δύναμης ή κυριαρχικό καπρίτσιο!

Σκοτώνουν γιατί κάποιος μπήκε στα χωράφια τους, γιατί κάποιος τους στραβοκοίταξε, γιατί έτσι φαίνονται «δυνατοί», γιατί θέλουν να προλάβουν τη δική τους εξόντωση, για «παραδειγματισμό» των αντιπάλων, ίσως ακόμη γιατί κάποιος έχει ή νομίζουν ότι έχει πληροφορίες για την παράνομη δράση τους. Χρησιμοποιούν το «μαύρο χρήμα», όπως αναφέρουν εμφατικά αρμόδιοι αξιωματικοί, ακόμη και για να σκοτώσουν για ψύλλου πήδημα!

Στις υποθέσεις που είχε ασχοληθεί, ερευνούσε και είχε εμπλακεί ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, τα τελευταία χρόνια, αναζητούν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής τους «εντολείς» και τους «ενοικιαζόμενους», πιθανόν αλλοδαπούς, εκτελεστές του «συμβολαίου θανάτου» που είχε υπογραφεί σε βάρος του.

Αυτόπτες μάρτυρες

Στο πρώτο στάδιο των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ οι αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, έχουν τις περιγραφές των κινήσεών τους από τους δύο αυτόπτες μάρτυρες, υπαλλήλους του δήμου που εργάζονταν στο αλσύλλιο, δίπλα στο οποίο εξελίχθηκε η δολοφονική ενέδρα.

Από τις δικές τους περιγραφές προκύπτει ότι ο εκτελεστής φορούσε κουκούλα φούτερ στο κεφάλι, χειρουργική μάσκα λόγω… πανδημίας, χακί μπουφάν, μαύρα ρούχα. Ο οδηγός φορούσε κράνος ή σκούφο στο κεφάλι και παρόμοιου χρωματισμού ρουχισμό. Το σκούτερ στο οποίο επέβαιναν ήταν μεσαίου κυβισμού, είχε πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίες πιθανότατα ήταν πλαστές ή αντιστοιχούσαν σε δίκυκλο ίδιου τύπου και χρώματος, εκτός αν είχε κλαπεί πρόσφατα, με τους δράστες να σκοπεύουν μετά τη δολοφονία να το κάψουν ή να το εγκαταλείψουν.

Με αυτές τις περιγραφές των χαρακτηριστικών των δραστών και της μοτοσικλέτας που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί θα αναζητήσουν υλικό από κάμερες στη διαδρομή του γνωστού δημοσιογράφου από την Κηφισιά προς τον Αλιμο, επιχειρώντας να τους εντοπίσουν, όπως επίσης και στην περιοχή του Αλίμου, για την προσέγγισή τους στον τόπο της δολοφονίας και τη διαφυγή τους μετά από αυτή.

Προμελετημένη δολοφονία

Η αδιανόητη στυγνή δολοφονία ενός πολύπειρου αστυνομικού ρεπόρτερ, που μερικά λεπτά νωρίτερα έδινε τις πληροφορίες του για ένα άλλο έγκλημα, αυτό στη Μακρινίτσα Πηλίου, μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής του STAR, αναδεικνύει, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, μια σημαντική προπαρασκευή. Οι δράστες φαίνεται να γνώριζαν την καθημερινότητα, τις συνήθειες και το πρόγραμμα του γνωστού δημοσιογράφου.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν οι δράστες να λειτούργησαν σε δύο ομάδες. Της «παρατήρησης» και παρακολούθησης του στόχου και της «εκτελεστικής». Οι δύο φυσικοί αυτουργοί ενδεχομένως να είχαν και συνεργούς, οι οποίοι είτε παρακολουθούσαν τον Γιώργο Καραϊβάζ από τη στιγμή που έφυγε από τον τηλεοπτικό σταθμό είτε έδωσαν το «σύνθημα» για την άφιξή του στο σημείο της δολοφονικής ενέδρας.

Επίσης, δεν αποκλείουν, αλλά με λιγότερες πιθανότητες, οι ίδιοι οι δολοφόνοι να ακολουθούσαν τον δημοσιογράφο ή να γνώριζαν τόσο καλά το πρόγραμμά του, που περίμεναν κοντά στο σπίτι του προκειμένου να δράσουν δολοφονικά. Την υπόθεση παρακολουθούν διακριτικά και στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις που άπτονται του δικού τους αντικειμένου, με τις έρευνες αρχικά να έχουν ποινική κατεύθυνση.

Διαδρομή, επικοινωνίες

Ο Γιώργος Καραϊβάζ είχε τελειώσει νωρίτερα τη δουλειά του σε τηλεοπτική εκπομπή και από εκεί κατευθύνθηκε στο σπίτι του. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναμένεται να προβούν σε μία χρονική και γεωγραφική χαρτογράφηση του δρομολογίου που ακολούθησε από την Κηφισιά έως τον Αλιμο, εκτιμώντας ότι θα εντοπίσουν υλικό από κάμερες ασφαλείας, στο οποίο θα έχουν καταγραφεί οι διελεύσεις υπόπτων, πιθανόν των «παρατηρητών» ή των ίδιων των δολοφόνων. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής που χειρίζονται την υπόθεση θα προβούν και σε αίτημα άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, προκειμένου να προβούν σε «σάρωση» των επικοινωνιών, των κινητών τηλεφώνων που εξέπεμπαν από συγκεκριμένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας, από το σημείο που έφυγε ο δημοσιογράφος, κατά τη διαδρομή του και στην κατάληξή του στον Αλιμο. Θα αναζητήσουν αριθμούς κινητών τηλεφώνων και ύποπτες επικοινωνίες που μπορεί να σχετίζονται με τους δράστες ή τους συνεργούς τους.

Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο δημοσιογράφος δεν είχε αναφέρει ότι δεχόταν απειλές και δεν είχε υποβάλει ποτέ αίτημα για αστυνομική φύλαξη.

«Κάποιοι επέλεξαν να του κλείσουν το στόμα»

«Ο Γιώργος Καραϊβάζ, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του bloko.gr, δεν είναι πια μαζί μας. Κάποιοι επέλεξαν να του κλείσουν το στόμα, να τον κάνουν να σταματήσει να γράφει τα κείμενά του, με σφαίρες. Τον εκτέλεσαν μπροστά στο σπίτι του. Για εμάς, που τα τελευταία χρόνια συνεργαστήκαμε μαζί του, μας καθοδήγησε σε δύσκολες στιγμές, ήπιαμε κρασί παρέα, μας τίμησε με τη φιλία του, οι ώρες είναι πολύ δύσκολες».

Με αυτές τις λίγες λέξεις οι φίλοι και συνάδελφοι του Γιώργου Καραϊβάζ, Σπύρος Λεβειδιώτης, Μανώλης Ασαριώτης, τον αποχαιρετούν με μια δημοσίευση στο «δημοσιογραφικό του παιδί», την ιστοσελίδα bloko.gr, την οποία ίδρυσε και διαχειριζόταν για περίπου μία δεκαετία.

Οικογένεια

Γεννημένος πριν από 53 χρόνια στη Δράμα, ο Γιώργος Καραϊβάζ ήταν παντρεμένος με τη Στάθα και πατέρας του 19χρονου Δημήτρη. Αρχές της δεκαετίας του ‘90, θα ξεκινούσε την επαγγελματική του καριέρα από την εφημερίδα «Εξουσία» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Planet». Θα μεταπηδήσει στον ΑΝΤ1 όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιογραφικής του πορείας, αναλαμβάνοντας επικεφαλής του αστυνομικού ρεπορτάζ. Παράλληλα εργαζόταν για χρόνια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Από τον ΑΝΤ1 θα αποχωρήσει το 2017, με επόμενο προορισμό τον τελευταίο του επαγγελματικό σταθμό, το Star. Εκεί θα συνεργαστεί ως αστυνομικός συντάκτης με την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

ΕΣΗΕΑ

«Οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές», ανέφερε σε συλλυπητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ, με την οποία «εκφράζει τη βαθιά θλίψη για την απώλεια του συναδέλφου και καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν αμέσως το έγκλημα και να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τους δράστες».

Η εκτέλεση του Σωκράτη Γκιόλια

Οδός Δαιδάλου, Ηλιούπολη. Ξημερώματα 19ης Ιουλίου 2010. Το ρολόι γράφει 05:30. Το κουδούνι του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια χτυπάει. Τρία άγνωστα άτομα τον ειδοποιούν να βγει από το σπίτι, καθώς, όπως υποστήριξαν, του κλέβουν το αυτοκίνητο. Φορούσαν αστυνομικές στολές ή εταιρίας σεκιούριτι.

Οταν ο 37χρονος βγαίνει στον δρόμο, τον πυροβολούν 16 φορές από μικρή απόσταση. Οι 3 από τις σφαίρες καταλήγουν στο κεφάλι του, ενώ οι υπόλοιπες στο σώμα. Την ευθύνη για τη δολοφονία είχε αναλάβει η «Σέχτα Επαναστατών» με προκήρυξη που έστειλε στην εφημερίδα «Τα Νέα» στις 27 Ιουλίου. «Ο βασικός λόγος της επίσκεψής μας στο σπίτι του ήταν η κυρίαρχη θέση που κατείχε στην ηλεκτρονική μορφή της νέας δημοσιογραφίας», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων το κείμενο επτά σελίδων.

Ο δημοσιογράφος είχε συνδεθεί με το blog «troktiko», κάτι που τόσο ο ίδιος όσο και οι συντάκτες του διέψευδαν. Εκτός από τις αναφορές στον Σωκράτη Γκιόλια, στην προκήρυξη υπήρχαν απειλές για αστυνομικούς, σωφρονιστικούς υπάλληλους αλλά και εκδότες. Η συγκεκριμένη τρομοκρατική επωνυμία είχε σκοτώσει και τον αστυνομικό Νεκτάριο Σάββα στα Πατήσια. Από τότε «χάθηκε», με κάποιους αστυνομικούς να υποστηρίζουν ότι τα μέλη της είχαν συλληφθεί για τη συμμετοχή τους σε άλλη τρομοκρατική οργάνωση. Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν παντρεμένος και είχε ένα μικρό παιδί, ηλικίας περίπου δύο ετών, ενώ η σύζυγός ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κυνική ομολογία: Γρονθοκόπησε μέχρι θανάτου τον γιο του επειδή του έφαγε το… τσίζκεικ

Λάμπρος Κατσαρός

Ζάκυνθος – Δολοφονία: Με 20 κάλυκες «γάζωσαν» τον επιχειρηματία – Μαφιόζικο χτύπημα δείχνουν τα στοιχεία

Ανδρέας Ντίνης

Σοκ: Πυρπόλησε τη σύζυγό του και μάνα των τριών παιδιών του επειδή νόμιζε πως τον απατούσε!

Evanthia Karra

Ζάκυνθος: Δολοφονήθηκε γνωστός επιχειρηματίας – Ένα χρόνο πριν είχε σκοτωθεί η γυναίκα του

Λάμπρος Κατσαρός

Δολοφονία στα Καλύβια: Προφυλακιστέος ο 32χρονος – Τι είπε στην απολογία του

Tinad

Ισόβια σε 2 Αμερικανούς φοιτητές για τη δολοφονία Ιταλού αστυνομικού στη Ρώμη

Αποκαλύψεις Βαφειάδη για τον Καραϊβάζ: Έλεγε «αν σας ενόχλησα ελάτε να με σκοτώσετε»

Evanthia Karra

Φονικό στα Καλύβια: Τι είπε ο δράστης για τα «μάγια» που του όπλισαν το χέρι

Ανδρέας Ντίνης

Νέα δίκη ζητούν οι δικηγόροι του καταδικασθέντα για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, Ντέρεκ Σοβίν