ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ποιο πολυκατάστημα άνοιξε χωρίς να επιτρέπεται στην Αθήνα

πολυκατάστημα

Newsroom eleftherostypos.gr

Μπορεί να μην προβλέπονταν αλλά το πολυκατάστημα «Notos», στα Χαυτεία στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε κανονικά τις πόρτες του σήμερα το πρωί και υποδεχόταν καταναλωτές, με τη μέθοδο του «click away» και του «click in shop».

Κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου,  έσπευσε στο πολυκατάστημα και επέβαλε τα προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα, ύψους 5.000 ευρώ στην επιχείρηση και 3.000 ευρώ στον διευθυντή του καταστήματος.

Λίγη ώρα αργότερα, και καθώς το πολυκατάστημα δεχόταν πελάτες, στο σημείο μετέβη και η αστυνομία, που έκανε ελέγχους στον χώρο και στη συνέχεια υποχρέωσε τους υπευθύνους να «κατεβάσουν ρολά», ενώ, κατά πληροφορίες, ο υπεύθυνος του καταστήματος θα οδηγηθεί στο αυτόφωρο, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν παρά το «lockdown».

Διευκρινίσεις για την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Μετά τα 7+1 έκτακτα μέτρα στήριξης για τις εν λόγω επιχειρήσεις που ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το υπ. Ανάπτυξης δημοσιοποίησε οδηγίες για τη λειτουργία των καταστημάτων στις τρεις περιοχές όπου «πάγωσε» το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 2065-3-4-2021 ΚΥΑ (Β΄1308), αναστέλλεται η δραστηριότητα των εμπορικών καταστημάτων, στις ΠΕ της Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Στην κατηγορία αυτών, δεν συμπεριλαμβάνονται:

α) η λειτουργία επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά κατά το σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου,
β) τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν ραντεβού,
γ) τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς κατόπιν ραντεβού και
δ) τα περίπτερα, τα οποία δύνανται να λειτουργούν επί 24ωρου

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις πολλαπλών δραστηριοτήτων στο λιανεμπόριο

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που, κατά τη δημοσίευση της παρούσας, έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τις περ. του σημείου 25 της παρ 1β του άρθρου 1 της ως άνω απόφασης και υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) η πώληση εντός καταστήματος επιτρέπεται μόνο για προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής,

β) η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου,

γ) κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα,

δ) επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης,

ε) η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.) και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός τα 20 άτομα,

στ) στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών,

η) απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σοκ στην Ελβετία: Γυναίκα επιτέθηκε σε δύο άλλες σε πολυκατάστημα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τρομοκρατική ενέργεια

Tinad

Συναγερμός: Πυρκαγιά σε ΙΧ σε πάρκινγκ πολυκαταστήματος

Δημήτρης Κατσάκος