ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Λιανεμπόριο: Όλα τα μέτρα στη σημερινή πρεμιέρα – Τι θα γίνει με τα σούπερ μάρκετ

λιανεμπόριο

Newsroom eleftherostypos.gr

Ρολά… ανεβάζουν σήμερα οι επιχειρήσεις στο λιανεμπόριο, με την ελπίδα να μη χρειαστεί να τα… ξανακατεβάσουν στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Βάσει της ΚΥΑ και λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, από σήμερα ισχύουν τα παρακάτω για το λιανεμπόριο:

Επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου

Στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο «βαθύ κόκκινο» επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων στο λιανεμπόριο μόνο:

α) με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

β) με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ωστόσο, αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος», καθώς και των εμπορικών κέντρων, των εκπτωτικών καταστημάτων και των εκπτωτικών χωριών, εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ, τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Επίπεδο αυξημένου κινδύνου

Και σε αυτήν την περίπτωση, δηλαδή των περιοχών στο… κόκκινο, επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου μόνο:

α) με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

β) με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Η διαφορά από το επίπεδο πολύ αυξημένου είναι πως εδώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών κέντρων, των εκπτωτικών καταστημάτων, των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος», αλλά μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away).

Η διαδικασία

Τόσο στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) όσο και στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η συναλλαγή επιχειρηματία-καταναλωτή περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

1) Καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: α) επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, β) χρονικό διάστημα παραλαβής.

2) Παραλαβή μόνο από ένα άτομο.

3) Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Προβλέπεται προαιρετικό, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, δηλαδή 7 π.μ. έως 8.30 μ.μ., από τη Δευτέρα έως το Σάββατο, ενώ την Κυριακή τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Πρόσθετα, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως για να κάνει τις αγορές του ο καταναλωτής -είτε με click away είτε με click inside- οφείλει για να μετακινηθεί να αποστείλει μήνυμα στον ειδικό, νέο πενταψήφιο αριθμό (13032), που αφορά αποκλειστικά στο λιανικό εμπόριο. Μπορεί να στείλει μόνο ένα μήνυμα ημερησίως, ενώ πρέπει να κάνει τα ψώνια του εντός τριών ωρών.

Σούπερ μάρκετ

Δεδομένης της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου αίρονται οι κωδικοί που ήταν σε αναστολή στα σούπερ μάρκετ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως βγαίνουν οι απαγορευτικές κορδέλες από τα ράφια. Οπότε, από σήμερα πωλούνται και πάλι διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Η παραπάνω πρόβλεψη δεν θα ισχύσει στα σούπερ μάρκετ που βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα. Διευκρινίζεται πως για τη μετάβασή τους στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές εξακολουθούν να στέλνουν SMS στο γνωστό 13033, επιλέγοντας τον κωδικό 2, ενώ επιτρέπεται η μετακίνηση είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ανοίγει το λιανεμπόριο σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη – Σηκώνουν ρολά τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

Μιχάλης Μάρδας

Self test: 258 θετικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί σε 84.131 καταχωρημένα τεστ – Τα 15 SOS

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Πρώτη και πάλι η Αττική με 839 νέα κρούσματα – Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς

Tinad

Self test: 193 θετικοί μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί στον κορωνοϊό – Τα 15 SOS

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός 11/04: 1.718 νέα κρούσματα – 52 νέοι θάνατοι – 780 διασωληνωμένοι

Tinad

Λιανεμπόριο: Χρέη και αγωνία για την επόμενη μέρα

Μιχάλης Μάρδας

Self test: 35 θετικοί μαθητές και καθηγητές σε σύνολο 400.000 τεστ – Τα 15 SOS

Tinad

Κορωνοϊός – NOTAM: Παρατείνονται οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού – Οι εξαιρέσεις

Tinad

Γερμανία: Η πανδημία εκλέγει καγκελάριο

Μιχάλης Μάρδας