ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές 2021: Ψηλά η βάση εισαγωγής για Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Μία πρώτη «γεύση» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και των συνεπειών της στο μηχανογραφικό του Ιουλίου για τις Πανελλαδικές παίρνουν οι φετινοί υποψήφιοι με την ανακοίνωση του συντελεστή που όρισαν Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, Σχολή Πυροσβεστών, Λιμενικό-Ακτοφυλακή αλλά και οι Ανώτερες Τουριστικές Σχολές.

Σημειώνεται ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι συντελεστές για τα τμήματα και τις σχολές των Πανεπιστημίων, με το υπουργείο Παιδείας να έχει ορίσει το εύρος μεταξύ 0,80 έως 1,20 και τα ίδια τα Ιδρύματα να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο συντελεστής που θα επιλέξει το κάθε τμήμα ή σχολή αποτελεί βασικό παράγοντα για το πού θα «κλειδώσει» η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στις Πανελλαδικές.

Με την ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές, ο μέσος όρος που θα προκύψει από τις βαθμολογίες των τεσσάρων μαθημάτων ανά επιστημονικό πεδίο θα πολλαπλασιαστεί με το συντελεστή – επιλογή των Ιδρυμάτων- και θα ορίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο.

Τι επέλεξαν για τις Πανελλαδικές

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι Στρατιωτικές Σχολές μεταξύ του 1,00 και 1,20 ως συντελεστή για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι παραπάνω συντελεστές δεν φέρνουν σχεδόν καμία αλλαγή, καθώς πρόκειται για πολύ υψηλόβαθμες σχολές, για την είσοδο στις οποίες δίνεται κάθε χρόνο «μάχη» από τους υποψηφίους.

Ενδεικτικά, το Οδοντιατρικό (ΣΣΑΣ) της Θεσσαλονίκης πέρσι είχε βάση 18.350 μόρια. Με τον ορισμό του συντελεστή στο 1,20 και με την εκτίμηση ότι ο μέσος όρος των επιδόσεων των υποψηφίων θα κυμανθεί στα 11.630 μόρια όπως πέρσι, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «κλειδώνει» στα 13.950 μόρια. Ακόμα όμως και με καλύτερες επιδόσεις όπως το 2018 που ο μέσος όρος επιδόσεων ήταν 12.634 μόρια, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «κλειδώνει» στα 15.120 μόρια, πολύ χαμηλότερη από την περσινή βάση εισαγωγής.

Αντίστοιχα είναι και τα παραδείγματα των υπολοίπων Στρατιωτικών Σχολών, ενώ σημαντικές αποκλίσεις υπάρχουν και στις Αστυνομικές Σχολές που σημειώνουν υψηλές επιδόσεις και ο περιορισμένος αριθμός εισακτέων δημιουργεί «κλίμα ανταγωνισμού» στους ενδιαφερόμενους υποψηφίους. Οι Αστυνομικές Σχολές, πάντως, όπως και αυτές των Πυροσβεστών επέλεξαν τον χαμηλότερο συντελεστή, αυτόν του 0,8, μη δυσκολεύοντας τους φετινούς υποψηφίους, αν και οι περσινές βάσεις εισαγωγής τους ήταν αρκετά υψηλές και κυμάνθηκαν μεταξύ 13.625 έως και 17.625 μόρια.

Πιο «παρακινδυνευμένες» για μικρό ποσοστό υποψηφίων είναι οι Σχολές Μηχανικών και Πλοιάρχων στις ΑΕΝ, οι βάσεις των οποίων πέρσι κινήθηκαν στα 7.550 και 10.025 μόρια αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένες σχολές έχουν επιλέξει όμως συντελεστή 0,80, με τον πήχυ στην περίπτωση, για παράδειγμα, των Μηχανικών να «πέφτει» στα 6.288 μόρια, εάν εκτιμήσουμε ότι οι επιδόσεις των μαθητών θα κινηθούν στα 7.800 μόρια όπως πέρσι.

Στο «όριο» βρίσκονται και οι δύο Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, σε Κρήτη και Ρόδο, που κατέγραψαν πέρσι βάσεις εισαγωγής στα 9.385 και 9.000 μόρια. Και οι δύο σχολές, πάντως, επέλεξαν βάση συντελεστή τμήματος τον χαμηλότερο, δηλαδή το 0,80, και όπως όλα δείχνουν «οριακά» δεν θα αποκλειστούν υποψήφιοι με χαμηλές επιδόσεις, ακόμα και της τάξης των 7.000 με 8.000 μορίων.

Φέτος, μία ακόμη αλλαγή είναι η προσθήκη των συντελεστών και στα ειδικά μαθήματα, των οποίων η εξέταση είναι υποχρεωτική στις παραπάνω σχολές.

Ειδικότερα, από φέτος, η «βάση του 10», που ίσχυε μόνο στα ειδικά μαθήματα, καταργείται και μπαίνει συντελεστής, ο οποίος διευκολύνει σε αρκετές περιπτώσεις τους υποψηφίους, καθώς το «όριο» πέφτει και κάτω από τα 10.000 μόρια.

Για την περίπτωση των τουριστικών σχολών σε Κρήτη και Ρόδο, ο συντελεστής είναι 0,7, ο χαμηλότερος, και βάσει την επίδοσης των υποψηφίων στις ξένες γλώσσες θα προκύψει και η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πανελλαδικές: Οι ελάχιστες βάσεις για το 2021 [παραδείγματα με βάση τις επιδόσεις των υποψηφίων]

Μιχάλης Μάρδας

Πανελλαδικές 2021: Οι συντελεστές των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής για τα ΑΕΙ

Ανδρέας Ντίνης

Τι αλλάζει στα ΑΕΙ και στις Πανελλαδικές: Ελάχιστη βάση εισαγωγής, όριο φοίτησης, ελεγχόμενη είσοδος

Μιχάλης Μάρδας

Αλλαγές στις Πανελλαδικές: «Stop» στην εισαγωγή σε ΑΕΙ με λευκή κόλλα

Μιχάλης Μάρδας

Σαρωτικές αλλαγές στις Πανελλαδικές – Τελειώνει η λευκή κόλλα, με βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια

Μιχάλης Μάρδας

Πανελλαδικές 2021: Σκέψεις για… ψαλίδι στην ύλη της Γ’ Λυκείου

Μιχάλης Μάρδας

Μόλις ανακοινώθηκε: Παράταση προθεσμίας υποβολής Αίτησης Δήλωσης μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις

Μιχάλης Μάρδας

Πανελλαδικές 2021: Από 25 έως 30 Νοεμβρίου οι αιτήσεις – Βήμα βήμα η διαδικασία

Μιχάλης Μάρδας

Ένοπλες Δυνάμεις: 1.600 προσλήψεις ΕΠΟΠ και 516 επιπλέον σπουδαστές σε στρατιωτικές σχολές το 2021

Ανδρέας Ντίνης