Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ένας χρόνος gov.gr: 94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές αντί για ουρές ταλαιπωρίας – Για άυλη συνταγογράφηση τα περισσότερα «κλικ» [πίνακας]

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

Eνας χρόνος συμπληρώθηκε από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, gov.gr, όπου συγκεντρώνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Eλληνικό Δημόσιο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές εξοικονομώντας για τους πολίτες χρόνο και επισκέψεις στις αντίστοιχες δημόσιες υπηρεσίες.

Ο αριθμός αυτός είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2018, οπότε κι έγιναν 8,78 εκατ. συναλλαγές, και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν του 2019 (34,7 εκατ. συναλλαγές).

Αν και αρχικά το gov.gr λειτούργησε με 501 ψηφιακές υπηρεσίες, σήμερα μετρά 1.138 και εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες.

Το πρώτο βήμα στην ψηφιακή επανάσταση του Δημοσίου έγινε με τις υπεύθυνες δηλώσεις και τις εξουσιοδοτήσεις.

Ενδεικτικά μέσα σε ένα χρόνο υπογράφηκαν ψηφιακά 2.153.947 υπεύθυνες δηλώσεις και με τον ίδιο τρόπο εκδόθηκαν 851.368 εξουσιοδοτήσεις. Το ίδιο διάστημα από το gov.gr εκδόθηκαν 1.010.972 πιστοποιητικά Δημοτολογίου και 156.726 ληξιαρχικές πράξεις, ενώ κατατέθηκαν 63.888 αιτήσεις προς τα ΚΕΠ για τα ανάλογα πιστοποιητικά.

Οι υπηρεσίες του Δημοσίου που συγκέντρωσαν τα περισσότερα «κλικ» ήταν αυτές που σχετίζονται με την άυλη συνταγογράφηση, η οποία απαλλάσσει τους πολίτες από την υποχρέωση να επισκέπτονται κάποιον γιατρό για να τους συνταγογραφήσει φάρμακα ή να τους δώσει παραπεμπτικά για τις εξετάσεις τους, καθώς πλέον μπορούν να τα κάνουν με SMS στο κινητό τους ή με μήνυμα στο e-mail τους. Ετσι, 1.733.858 πολίτες ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στην πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης, εκδόθηκαν 12.200.998 άυλες συνταγές και 3.356.158 άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων.

Επιπλέον, μέσα από τα myKEPlive πραγματοποιήθηκαν 38.766 ραντεβού με υπαλλήλους των ΚΕΠ μέσω τηλεδιάσκεψης προκειμένου οι πολίτες να διεκπεραιώσουν οποιαδήποτε υπόθεση απαιτούσε φυσική παρουσία στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Παράλληλα, μέσα από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr τρέχει, από το πρώτο έως και το τελευταίο βήμα, και η Εθνική Εκστρατεία Εμβολιασμού «Ελευθερία».

Από τις 27 Δεκεμβρίου, οπότε και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, έχουν κλειστεί περισσότερα από 1,4 εκατ. ραντεβού μέχρι και τώρα (όσα δηλαδή εμβόλια έχουν γίνει), ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, άλλα τόσα ραντεβού έχουν κλειστεί για τους επόμενους μήνες.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε φορά που ανοίγει η πλατφόρμα για τις νέες ομάδες που θα λάβουν το εμβόλιο, κλείνονται δεκάδες χιλιάδες ραντεβού σε λίγα 24ωρα.

Επίσης, από τις 19 Φεβρουαρίου που οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν μέσω του gov.gr το ιατρικό έγγραφο που αποδεικνύει ότι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουν εκδοθεί 167.634 βεβαιώσεις εμβολιασμού σε σύνολο 460.000 περίπου.

«Με το gov.gr εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή στις σχέσεις κράτους-πολίτη, με στόχο το κράτος να αποκτήσει ενιαίο πρόσωπο απέναντι στον πολίτη και η εξυπηρέτηση να μπορεί να παρέχεται από απόσταση με ασφάλεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της λειτουργίας του gov.gr, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για ψηφιακή επανάσταση που βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών.

«Πριν ένα χρόνο ακριβώς το gov.gr μπήκε στη ζωή μας. Από τότε, έχουν γίνει 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, οι οποίες προηγουμένως θα χρειάζονταν επισκέψεις από τους πολίτες σε δημόσιες υπηρεσίες.

Μία πραγματική ψηφιακή επανάσταση που βελτιώνει τη σχέση των πολιτών με το Δημόσιο και διευκολύνει την καθημερινότητα κάθε πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η δημιουργία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης είχε τεθεί από την αρχή από τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ως βασική προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση του κράτους. Λόγω των έκτακτων συνθηκών από την πανδημία η υλοποίησή της επιταχύνθηκε, προκειμένου το κράτος να λειτουργεί απρόσκοπτα και οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται.

ΠΙΝΑΚΑΣ: Το gov.gr σε αριθμούς

Ψηφιακές υπηρεσίες στο gov.gr 1.138
Ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς να πραγματοποιηθούν οι αντίστοιχες επισκέψεις πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες Περισσότερες από 94.000.000
Υπεύθυνες δηλώσεις 2.153.947
Εξουσιοδοτήσεις 851.368
Εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση 1.733.858
Αϋλες συνταγές 12.200.998
Αϋλα παραπεμπτικά εξετάσεων 3.356.158
Πιστοποιητικά Δημοτολογίου 1.010.972
Ληξιαρχικές Πράξεις 156.726
Αιτήσεις προς ΚΕΠ μέσω του gov.gr για δημοτολογικά πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις 63.888
Ψηφιακά ραντεβού myKEPlive 38.766
Βεβαιώσεις εμβολιασμού 167.634

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης με ελάχιστα… κλικ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πιερρακάκης: Ψηφιοποίηση όλου του κράτους σε λίγα χρόνια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Έρχεται ψηφιακή ανανέωση διαβατηρίων και γνήσιο της υπογραφής μέσω gov.gr

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα όχι μόνο θα καλύψει το έδαφος αλλά θα πρωταγωνιστήσει

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πιερρακάκης: Στα μέσα του 2022 οι ψηφιακές συντάξεις – Έως το τέλος του 2021 το άυλο συναινετικό διαζύγιο

Ξεπέρασαν τις 210.000 οι προσωρινές άδειες οδήγησης μέσω του gov.gr

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ποιες ιατρικές βεβαιώσεις θα βγαίνουν με sms και mail – Ποια η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Self test: Ξεκίνησαν τα προβλήματα – Έπεσε η πλατφόρμα για τη σχολική κάρτα

Λάμπρος Κατσαρός

ΔΕΘ: Γεωργιάδης, Λιβάνιος και Πιερρακάκης έπαιξαν videogames – Μαντέψτε ποιος είναι ο άχαστος!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom