Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τατόι: Ψηφιακή σάρωση και αρχιτεκτονικές μελέτες για την αποκατάσταση κτηρίου του1952 – Το σχέδιο για δημιουργία δικτύου υποδομών

Εντυπωσιακό εύρημα: Στο φως η καμπάνα του Τατοΐου 54 χρόνια μετά!

Newsroom eleftherostypos.gr

Με τις αναγκαίες μελέτες που αφορούν τη δημιουργία δικτύου υποδομών και τις αποκαταστάσεις κτιρίων συνεχίζεται η υλοποίηση του εμβληματικού έργου για την ανάπλαση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προχωρεί στην αποκατάσταση του κτιρίου του Βουστασίου.

Πρόκειται για τις πρώτες από μια σειρά μελετών που θα ακολουθήσουν με στόχο την ανάπλαση, στο σύνολό τους, των διατηρητέων κτισμάτων που βρίσκονται στον ιστορικό πυρήνα του Τατοΐου.

Πριν από λίγο καιρό εγκρίθηκαν όλες οι μελέτες -αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανική- που αφορούν στην αποκατάσταση του θερινού ανακτόρου και στη μετατροπή του σε μουσείο του εαυτού του.

Η αποκατάσταση του κτιρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2023 ενώ δύο χρόνια αργότερα, το 2025, τοποθετείται η λειτουργία του Τατοΐου ως προς το πολιτιστικό κομμάτι του.

Το έργο που αφορά στην εκπόνηση «Μελετών ωρίμανσης υποδομών λειτουργικότητας στο π. βασιλικό κτήμα» εντάχθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» με προϋπολογισμό 1.485.578 ευρώ. Κατόπιν αυτού, το ΥΠΠΟΑ προχωρεί στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για το κτίριο του νέου Βουστασίου, όπως και στην εκπόνηση προκαταρκτικών μελετών για τα δίκτυα υποδομής στο κτήμα, προϋπολογισμού 106.000 ευρώ.

Οι μελέτες για την αποκατάσταση του Βουστασίου είναι τέσσερις: αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική και γεωτεχνική.

Θα προηγηθεί η ψηφιοποιημένη απεικόνιση του κτιρίου, ενέργεια που κρίνεται απαραίτητη «για την εκτίμηση της στατικής κατάστασης του κτιρίου και τον ακριβή προσδιορισμό της έκτασης και της ποιότητας των φθορών του εσωτερικά και εξωτερικά».

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη «η αρχιτεκτονική μελέτη αποβλέπει στην αποκατάσταση και ανάδειξη του κτιρίου και του άμεσα περιβάλλοντος χώρου του, καθώς και στη διατήρηση, κατά το δυνατόν, των περισσότερων αυθεντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, με τον δέοντα σεβασμό στις μεταγενέστερες οικοδομικές φάσεις.

Ο σωζόμενος σταθερός εξοπλισμός του κτιρίου θα διατηρηθεί και θα ενταχθεί αρμονικά στις νέες χρήσεις».

Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί προβλέπουν ότι «η ψηφιακή σάρωση και η γεωτεχνική μελέτη θα παραδοθούν σε διάστημα 30 ημερών, ενώ η αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη σε διάστημα 60 ημερών».

Το κτίριο του νέου Βουστασίου ολοκληρώθηκε το 1952 και αντικατέστησε το παλαιότερο κτίσμα του Βουστασίου που βρίσκεται βορειότερα, καθώς το τελευταίο δεν επαρκούσε για την αναπτυσσόμενη αγροτική παραγωγή του κτήματος.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ αποτελεί σημαντικό μεταπολεμικό κτίριο του κτήματος και ως πιθανός δημιουργός του αναφέρεται ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Γκίνης. Με συνολική επιφάνεια περίπου 1.500 τ.μ. διαμορφώνεται σε σχήμα «Π», του οποίου το κεντρικό τμήμα είναι διώροφο και επίμηκες, ενώ τα δύο σκέλη είναι ισόγεια και μικρού μεγέθους.

Η κάτω στάθμη φιλοξενούσε τα βοοειδή¬ με τις ταΐστρες και τον λοιπό εξοπλισμό, ο οποίος διασώζεται μέχρι σήμερα και η άνω στάθμη χρησιμοποιούνταν ως χώρος παρασκευής των τροφών. Είχε χωρητικότητα 90-100 ζώων και απασχολούσε 4 σταβλίτες.

Για αρκετά χρόνια το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη διαφόρων αντικειμένων του κτήματος. Τα αντικείμενα αυτά απομακρύνονται προκειμένου να εκπονηθούν οι μελέτες…

Η εξέλιξη των εργασιών για την ανάπλαση του Τατοΐου προϋποθέτει επίσης υποδομές τις οποίες δεν διαθέτει σήμερα το κτήμα. Το σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου υποδομών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, υπογειοποίηση των καλωδίων σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τη σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ, αλλά και τη δημιουργία δικτύου κινητής τηλεφωνίας και Ιντερνετ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

 

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το δάσος που λαχτάραγες…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πρόσθετοι όροι στο έργο αποκατάστασης για το Τατόι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μενδώνη για Βρετανικό Μουσείο: Προσβλητικές και επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μενδώνη για Τατόι: Καταστροφές σε επτά κτίρια από την φωτιά – Τι έγινε με τα κοντέινερ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΥΠΠΟ στον «Ε.Τ.»: Καθησυχαστικοί για τα κοντέινερ, σχέδιο αναγέννησης για το Τατόι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ασφαλές το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ο τοίχος της αρχαίας μνήμης στη Βέροια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτοψία Μενδώνη – Αμυρά στο Πεντελικό Όρος

Μενδώνη: Η «Αυλή των Θαυμάτων» θα φιλοξενήσει ένα από τα παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας

Kon