Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ερευνα Grant Thornton: Γυναικείο άρωμα στο 33% των διοικήσεων θέσεων

Γωγώ Κατσέλη

Αυξάνεται συνεχώς η εκπροσώπηση των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα, φτάνοντας το 33% το 2020, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton για το γυναικείο επιχειρείν, έναντι 31% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος, και παρά το γεγονός ότι η πανδημία επηρέασε τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, το ποσοστό των εταιριών που δεν απασχολούν καμία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση υποχώρησε στο 13% έναντι 24% το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα που δεν προβαίνει σε ενέργειες για τη βελτίωση των ίσων ευκαιριών των δύο φύλων στις ανώτερες διοικητικές θέσεις υποχώρησε στο 53% το 2020 έναντι 62% το 2019, παραμένει, γενικότερα, πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (18%).

Πρωτοβουλίες

Σχετικά με τις δράσεις που υλοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να βελτιώσουν την ισότητα των φύλων περιλαμβάνονται η δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (24%), η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας (19%), τα εκπαιδευτικά προγράμματα και coaching (19%) και η εξασφάλιση πρόσβασης σε επαγγελματικές ευκαιρίες (17%).

Την ίδια ώρα, σχεδόν οι μισές ελληνικές εταιρίες (47%) συμφωνούν ότι στον οργανισμό τους οι νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν ως αποτέλεσμα του Covid-19 θα ωφελήσουν την πορεία της σταδιοδρομίας των γυναικών μακροπρόθεσμα, ενώ το 30% διατηρεί ουδέτερη στάση απέναντι στο θέμα αυτό. Επιπλέον, περίπου μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (24%) συμφωνεί με την άποψη ότι οι νέες εργασιακές πρακτικές που προέκυψαν λόγω της πανδημίας έχουν βοηθήσει τις γυναίκες να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο σε ηγετικές θέσεις.

Εγινε πράξη

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Βασίλης Καζάς, Managing Partner της Grant Thornton, στην Ελλάδα ανέφερε ότι «το γεγονός πως το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον στο 33%, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, καταδεικνύει ότι η υιοθέτηση των αρχών Ενσωμάτωσης και Ισων Ευκαιριών Εκπροσώπησης των δύο φύλων στη χώρα μας δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν ευσεβή πόθο, αλλά μία δράση που λαμβάνει σάρκα και οστά».

Από την πλευρά του, ο δρ Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Grant Thornton στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως «αποτελεί επιταγή της νέας εποχής, στοιχείο προόδου των δημοκρατικών κοινωνιών και καταλυτικό στοιχείο κοινωνικής συνοχής να διαμορφώσουμε μία κοινωνία και οικονομία ίσων ευκαιριών, ισότητας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς».

Κερδίζουν έδαφος

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένα ακόμα ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το αντικείμενο των ανώτερων διοικητικών θέσεων που καταλαμβάνουν οι γυναίκες. Η έρευνα της Grant Thornton αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των γυναικών σε C-suite θέσεις έχει αυξηθεί σε σύγκριση με πέρυσι, με το ποσοστό των γυναικών CEOs να αυξάνεται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 26%, το ποσοστό των γυναικών CFOs επίσης κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 36%, και το ποσοστό γυναικών COOs κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 22%.

Τέλος, ενδεικτικό των ευκαιριών που δίνονται πλέον στις γυναίκες είναι το γεγονός ότι το 90% των επιχειρήσεων παγκοσμίως έχει τουλάχιστον μία γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Θα αγγίξουν τις 3.000 τα κρούσματα την Τρίτη αλλά τα καλέσματα για συγκεντρώσεις συνεχίζονται

Αίγυπτος: Αυτός είναι ο νέος χάρτης μετά τη συμφωνία για το οικόπεδο – «Χαστούκι» στην τουρκική προπαγάνδα

«Ξαναχτυπά» ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ μετά τη συνέντευξη στην Όπρα: «Τουλάχιστον εγώ δεν ντύθηκα Χίτλερ σαν τον Χάρι»

«ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL»: Προανακριτική ζητάει η ΝΔ για τον Νίκο Παππά

Προτεινόμενα για εσάς

Συνάντηση Μητσοτάκη με γυναίκες από το Αφγανιστάν: «Αυτονόητη υποχρέωση να σας υποδεχθούμε»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυστραλία: Ποδοσφαιρίστριες κάνουν λόγο για κακοποίηση

Μαρίνα Μπενέκου

Έρευνα: Τι λένε οι Eλληνες που ξενιτεύτηκαν για δουλειά – Το 60% θέλει επιστροφή

Κονγκό: Φρίκη με το «κυνήγι μαγισσών» – Δολοφονούνται γυναίκες

Μαρίνα Μπενέκου

Αφγανιστάν: Εκτός του Πανεπιστημίου της Καμπούλ οι γυναίκες

Μαρίνα Μπενέκου

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αντικαθιστούν το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με «αστυνομία ηθών»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το όριο ύψους για εισαγωγή γυναικών σε στρατιωτικές σχολές

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Άμεσα στις θέσεις τους οι υγειονομικοί που εμβολιάζονται με την πρώτη δόση – Τι θα προβλέπει η τροπολογία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνέντευξη CNN: Τι λέγανε το 1996 οι Ταλιμπάν για τις γυναίκες

Μαρίνα Μπενέκου