ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κουφοντίνας: Αρνητική εισήγηση από εισαγγελέα για μεταγωγή του – Τι εξετάζουν οι δικηγόροι του

Newsroom eleftherostypos.gr

Λύση μέσω της δικαστικής οδού προσπαθούν να βρουν οι δικηγόροι του Δ. Κουφοντίνα. Μετά την απόρριψη του αιτήματος διακοπής εκτέλεσης της ποινής του πολυ-ισοβίτη από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας, τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο Δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας, στο οποίο έχει εισαχθεί προς εξέταση το δεύτερο αίτημα των δικηγόρων του Δ. Κουφοντίνα, Ι. Κούρτοβικ και Θ.Σοφού, σχετικά με το θέμα της μεταγωγής.

Η πλευρά Κουφοντίνα ζητά να ακυρωθεί ως παράνομη η μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού και παράλληλα την επαναμεταγωγή του στον Κορυδαλλό. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η συνεδρίαση του Συμβουλίου δεν είχε ξεκινήσει και όλα δείχνουν πως θα διεξαχθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, απορριπτική ήταν η εισήγηση της αρμόδιας εισαγγελέως προς τους δικαστές, διότι δεν έχει εκδοθεί δεύτερη απορριπτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, όπως απαιτεί ο νόμος. Κατά τις ίδιες πηγές, η εισαγγελέας αναφέρει επίσης στην πρότασή της πως το αίτημα του πολυ-ισοβίτη, έπρεπε να εισαχθεί προς εκδίκαση στα διοικητικά δικαστήρια.
Πάντως, την ώρα που εξακολουθεί να μαίνεται η αντιπαράθεση στους κόλπους των δικαστών για την ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 24 Φεβρουαρίου η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζητώντας αλλαγή στάσης της Πολιτείας στο θέμα Κουφοντίνα, σε ηχηρή παρέμβαση για το θέμα προέβησαν οι επικεφαλής του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του ανωτάτου δικαστηρίου, εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την επίμαχη ανακοίνωση.

Ισχυρισμοί
Με κοινή τους δήλωση η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αγγελική Αλειφεροπούλου και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας τονίζουν ότι «η Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητη λειτουργία και πυλώνας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών -οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο- και όχι από άτομα ή φορείς που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα».

Είναι μία ακόμη δημόσια παρέμβαση που έχει όμως ξεχωριστή σημασία, διότι έρχεται από τους επικεφαλής της Δικαιοσύνης και έρχεται να προστεθεί στις επιστολές των 171 δικαστών και εισαγγελέων των προηγούμενων ημερών που είχαν επίσης εκφράσει τη θέση πως οι δικαστικές ενώσεις δεν μπορούν να τοποθετούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε θέματα που απασχολούν τη δημόσια σφαίρα.

Ανακοίνωση
Αντίθετα, τη συμφωνία τους με την ανακοίνωση της ΕΝΔΕ εξέφρασαν επτά ανώτατοι δικαστές, μεταξύ αυτών και οι δύο αρχαιότερες αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκοτίνη: «Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας είμαστε μέλη, εξασφάλιζε διαχρονικά σε κάθε μέλος της το δικαίωμα να συμμετέχει και να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του σε κάθε ζήτημα που αφορά τη Δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τούτο προτάσσεται και στο “ΠΡΟOIΜΙΟΝ’” του καταστατικού της ως βασική και θεμελιώδης αρχή της Ενώσεως. Επομένως, κάθε ανακοίνωση που έχει έναν τέτοιο στόχο και μια τέτοια κατεύθυνση ανταποκρίνεται στους καταστατικούς σκοπούς και τιμά το δικαστικό σώμα», αναφέρουν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Γύρισε στις φυλακές Δομοκού ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Ανδρέας Ντίνης

Κουφοντίνας: Στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης για τη μεταγωγή του στον Δομοκό

Tinad

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για τις επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις – Δεν πείθει πλέον ούτε τους ψηφοφόρους του

Δημήτρης Ντόγκας

Δέχθηκε ότι υπάρχει ρίσκο αλλά δεν ανέλαβε τις ευθύνες των επιλογών του

Kon

Δημήτρης Κουφοντίνας: Υποβαστάζεται για να κάνει βήματα, λένε οι γιατροί του

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Λαϊκισμός και προπαγάνδα με υπογραφή Τσίπρα

Δημήτρης Ντόγκας

Μπορεί μορατόριουμ με την αντικοινωνική συμπεριφορά;

Kon

Εξεστι αυτώ…

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολίτευση με λάσπη και σκουπίδια από το Internet

Δημήτρης Ντόγκας