ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ρίχτερ ανησυχίας μετά τη νέα ισχυρή δόνηση – Στα 205 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα μη κατοικήσιμα κτίσματα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Σεισμός στην Ελασσόνα: Συνεχίζονται οι πολύ ισχυρές δονήσεις στην Ελασσόνα καθυστερώντας την επιστροφή των προσωρινά «άστεγων» κατοίκων τις οικίες τους.

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς η χθεσινή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 20.38, 17 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας, δημιούργησε μια θολή εικόνα ως προς την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς το σημείο όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός είναι «εκτός» ρήγματος.

Ετσι χθες το βράδυ προέκυψαν δύο σενάρια: είτε πρόκειται για το ίδιο ρήγμα, αυτό του Τυρνάβου, το οποίο «μεγάλωσε» λόγω του ισχυρού σεισμού, είτε πρόκειται για νέο αχαρτογράφητο ρήγμα. Από τη σφοδρότητά του έπεσαν τοίχοι από δύο σπίτια, τα οποία όμως είχαν προβλήματα από τον κύριο σεισμό, ενώ μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε αναφερθεί κάποιος εγκλωβισμός/τραυματισμός κατοίκου. «Θα μελετήσουμε με ακρίβεια αύριο αν ήταν μετασεισμός ή άλλος σεισμός», είπε στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Σίγουρος ότι πρόκειται για μετασεισμό εμφανίστηκε ο κ. Παπαζάχος. Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα. Επεσήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν αναφερθεί εγκλωβισμοί ή τραυματισμοί κατοίκων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έπεσαν δύο τοίχοι σπιτιών από κτίρια που είχαν εμφανίσει προβλήματα από το σεισμό της Τετάρτης.

Το βράδυ της Τετάρτης περίπου 300 πολίτες διέμειναν σε ξενοδοχεία της περιοχής, ενώ πολλοί έμειναν σε σκηνές κοντά τις περιουσίες τους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με το στρατό, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική υλοποίησε ένα ολιστικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει από καθημερινά rapid tests μέχρι και ψυχολογική υποστήριξη – καθώς υπήρξαν πολίτες με μετατραυματικό σοκ.

Νέο σχολείο στο Δαμάσι

Η περιοχή με το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το χωριό Δαμάσι, καθώς πολλά κτίρια και σπίτια, πέραν του σχολείου, είχαν εξίσου σοβαρές ζημιές. Αμούρι, Μεσοχώρι και Ζάρκο Τρικάλων ήταν περιοχές που χτυπήθηκαν απ’ τα ρίχτερ με σημαντικά προβλήματα.

Οπως έγινε χθες γνωστό, το σχολείο το οποίο καταστράφηκε στο Δαμάσι θα φτιαχτεί εξ ολοκλήρου με δωρεά που έκανε η κατασκευαστική εταιρία ΤΕΡΝΑ. Μαθητές και δάσκαλοι έδωσαν τον καλύτερο και τον ψύχραιμο εαυτό τους την ώρα του Εγκέλαδου, με τα 100 παιδιά να βγαίνουν από τις τάξεις τους με απόλυτη ασφάλεια.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣ Ευθύμιος Λέκκας στον «Ε.Τ.» «τα κτίρια άντεξαν. Με ένα σεισμό τόσο μεγάλο, κάτω από τα πόδια μας, τα κτίρια άντεξαν. Και όχι μόνο αυτά που ήταν δομημένα με τον αντισεισμικό κανονισμό, άντεξαν και τα παλιότερα κτήρια. Στο Δαμάσι υπάρχει ένα σχολείο, το οποίο έπαθε σημαντικές βλάβες. Ενα παλιό σχολείο. Είχε περίπου 100 μαθητές. Οι μαθητές συντεταγμένα με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς κινήθηκαν και έκαναν τις απαραίτητες ενέργειες και στη συνέχεια εκκένωσαν το κτίριο. Στις 2 Δεκεμβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου σε αυτή την περιοχή ο ΟΑΣΠ έκανε μαθήματα εκκένωσης σχολείων. Σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν τελείως διαφορετικά».

Προσεισμικοί έλεγχοι

Το ΤΕΕ έχει κάνει γνωστό πως μόλις στο 25% των δημόσιων κτιρίων έχει γίνει προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας. Στο ίδιο μοτίβο, σχολεία και νοσοκομεία τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι το 1985. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, το μόνο θετικό που έχει συμβεί είναι ότι έχουν ελεγχθεί όλες οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1959. Με δεδομένο όμως ότι πάνω από το 50% των κτισμάτων στη χώρα έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, κάνει τόσο τους πολίτες όσο και τους μηχανικούς να ανησυχούν για το κατά πόσο είναι ασφαλείς οι κατοικίες – ενώ για ακόμα μια φορά επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει έλεγχος και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

«Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, Το σημαντικό για εμάς είναι ότι από τα πρώτα λεπτά ο κρατικός μηχανισμός ήταν ήδη στην καρδιά του προβλήματος. Αμεσα ήρθαν ελικόπτερα του στρατού να σκανάρουν τους Νομούς της Θεσσαλίας, να εκτιμηθεί η κατάσταση, περιπολικά πήγαν σε όλα τα χωριά. Μέσα σε σύντομο χρόνο συγκεντρώσαμε όλους τους κατοίκους σε γήπεδο, τους ενημερώσαμε αναλυτικά για την κατάσταση και ομάδες γιατρών βρίσκονται εκεί για ό,τι χρειαστούν. Κάνουμε κάθε μέρα test, καθώς έχουμε διαχείριση μίας δύσκολης κατάστασης σε καιρό πανδημίας που αυξάνει το μέγεθος της δυσκολίας», είπε στον «Ε.Τ.» ο Κώστας Αγοραστός, περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Στα 205 ανέρχονται μέχρι στιγμής τα κτίσματα που κρίθηκαν ως μη κατοικήσιμα από το σεισμό στην Ελασσόνα. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Υποδομών, χθες ξεκίνησαν και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών στα πληγέντα κτίρια από τον μεγάλο σεισμό των 6 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας.

Ειδικότερα, διεξήχθησαν μέχρι χθες αυτοψίες σε 294 κτίρια και σε 35 σχολικές μονάδες σε κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας. Από τα 294, τα 205 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και 89 κατοικήσιμα.

Κυβερνητική αποστολή

Κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΟΜΕ βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Κώστα Καραμανλή και υπό το συντονισμό του γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετείχε στην κυβερνητική αποστολή στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα ενισχυθεί με κλιμάκιο 50 των μηχανικών του υπουργείου για τη γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, χωρίς τον τυπικό επανέλεγχο παραμένουν τα 25.000 από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας, παρά το γεγονός πως σε γενικές γραμμές έχουμε γερές κατασκευές. Μάλιστα, αντίστοιχη αδιαφορία φαίνεται να δείχνουν και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, καθώς σε περιπτώσεις σεισμού, δεν επιλέγουν να ζητήσουν τη γνώμη μηχανικού.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δημήτρης Κουφοντίνας: Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή εκτέλεσης ποινής – Σε εκκρεμότητα η επαναμεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού

Κορωνοϊός: Τρομάζει η αύξηση των διασωληνωμένων κατά 40% – Σαρώνει η πανδημία την Αττική

Επίδομα 534 ευρώ: Σήμερα οι πληρωμές αναστολών Φεβρουαρίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ισχυρός σεισμός 6 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά του Κοκίμπο στην Χιλή

Ανδρέας Ντίνης

Σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

Evanthia Karra

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στην Ινδία – Δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς

Evanthia Karra

Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

Μιχάλης Μάρδας

Δυνατός σεισμός 4.1 Ρίχτερ δυτικά της Τήλου

Ανδρέας Ντίνης

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Νίσυρο

Tinad

Σεισμός τώρα στη Σαντορίνη

Evanthia Karra

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στη Νίσυρο

Evanthia Karra

Ισχυρός σεισμός 5,9 βαθμών στο νότιο Ιράν

Ανδρέας Ντίνης