Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Πεδίον του Άρεως – Άγιος Χαράλαμπος: Τα άμεσα μέτρα για τη σωτηρία της κληρονομιάς Κόντογλου – Η ιστορία του ναού [εικόνες]

Newsroom eleftherostypos.gr

Αμεσα μέτρα για τη σωτηρία του ζωγραφικού διάκοσμου, διά χειρός Φώτη Κόντογλου, στον ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Αρεως δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο ναός σχετίζεται άμεσα με την πολιτιστική κληρονομιά των Μικρασιατών. Θεμελιώθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες το έτος 1929 και αγιογραφήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του από τον Αϊβαλιώτη αγιογράφο και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου, ο οποίος υπηρέτησε με τρόπο μοναδικό την αναβίωση της βυζαντινής τέχνης μετά τον Μεσοπόλεμο.

Ως «φυγάδες Μικρασίας» αυτοπροσδιορίζονται και οι χορηγοί της τοιχογράφησης, κύρια θέση μεταξύ των οποίων κατέχει η οικογένεια Αδαμαντίου Κ. Χατζηπατέρα.

Ο ζωγραφικός διάκοσμος του Αγίου Χαραλάμπους χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο στην τελευταία συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ ενώ ακολούθησε αυτοψία από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ναός είναι πολλά και γνωστά από καιρό, χωρίς, όμως, να έχουν ληφθεί κάποια ουσιαστικά μέτρα για τη θεραπεία τους, κάτι που όλοι εύχονται να συμβεί τώρα πριν οι βλάβες γίνουν μη αναστρέψιμες.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «το κτιριακό κέλυφος, ήδη από τη δεκαετία του 1960, παρουσίαζε σημαντικά οικοδομικά προβλήματα, ενώ η κατάστασή του επιδεινώθηκε με το σεισμό του 1999».

Απόρροια αυτών «οι σημαντικές φθορές εξαιτίας της υγρασίας στον εξαιρετικό ζωγραφικό διάκοσμο του ναού», αλλά και οι εμφανείς σε πολλά σημεία ρωγμές, αποκολλήσεις του υποστρώματος, όπως και οι απώλειες στη ζωγραφική επιφάνεια…

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά των Μικρασιατών, όπως αυτό το σημαντικό τεκμήριο, διά χειρός Φώτη Κόντογλου», δήλωσε η κ. Μενδώνη και πρόσθεσε:

«Το 2022 αποτελεί χρονιά-ορόσημο τόσο για τον οφειλόμενο ιστορικό αναστοχασμό όσο και για την αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς των Μικρασιατών στον πολιτισμό, την οικονομία και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να πράξουν τα δέοντα. Στην κατεύθυνση αυτή η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων δρομολογεί άμεσα την υλοποίηση σωστικών μέτρων για την προστασία του ζωγραφικού διάκοσμου του ναού.

Με την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, οι οποίες ήδη εκπονούνται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Χαραλάμπους, θα δρομολογηθεί η ένταξη του έργου στον προγραμματισμό του ΥΠΠΟΑ για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Παράλληλα, θα αποκατασταθούν οι σημαντικές φορητές εικόνες. Ορισμένες από αυτές αποτελούν κειμήλια που οι Μικρασιάτες πρόσφυγες έφεραν μαζί τους.

Τον 18ο ή στις  αρχές του 19ου αιώνα

Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους βρίσκεται στις ανατολικές παρυφές του Πεδίου του Αρεως, στα ανατολικά του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, της δεύτερης εκκλησίας εντός του πάρκου.

Βρίσκεται στη θέση παλαιότερου ναού του 18ου ή των αρχών του 19ου αιώνα, ο οποίος κατεδαφίστηκε.

Το μεγαλύτερο μέρος της εικονογράφησής του έγινε από τον Φώτη Κόντογλου και τους συνεργάτες του, Σπυρίδωνα Παπανικολάου και Νικόλαο Ιωάννου, τη χρονική περίοδο 1954-1958, όπως τεκμηριώνεται από μεγάλο αριθμό επιγραφών που καταγράφονται στον τοιχογραφικό διάκοσμο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις 

Σεισμός στην Ελασσόνα – Διευθυντής σχολείου Δαμασίου: «Από θαύμα σώθηκαν τα παιδιά»

Δημήτρης Λιγνάδης: Κατατέθηκε τρίτη μήνυση σε βάρος του: «Με βίασε στο σπίτι του»

Ηλεία : Απολύθηκαν δύο εργαζόμενοι σε γηροκομείο επειδή δεν εμβολιάστηκαν

Πειραιάς: Βρήκαν 100 κιλά κοκαΐνη κρυμμένα σε κοντέινερ με μπανάνες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Στο επίκεντρο ο «Ομφαλός της Γης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Όταν ο Σωκράτης συνάντησε τον Κομφούκιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνελήφθη 27χρονος για εμπρησμό στο Πεδίον του Άρεως

Λάμπρος Κατσαρός

Μενδώνη για Βρετανικό Μουσείο: Προσβλητικές και επικίνδυνες οι συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μενδώνη για Τατόι: Καταστροφές σε επτά κτίρια από την φωτιά – Τι έγινε με τα κοντέινερ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πυρκαγιά στο Πεδίον του Άρεως: Γυναίκα διώκεται για εμπρησμό σε βαθμό πλημμελήματος

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πατούλης: Καθαρή απόπειρα εμπρησμού στο Πεδίον του Άρεως, γκαζάκια στο πάρκο Τρίτση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Δύο απόπειρες εμπρησμού στο Πεδίον του Άρεως – Συνελήφθη και ανακρίνεται ύποπτη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στις φλόγες το Πεδίον του Άρεως

Λάμπρος Κατσαρός