ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ζημιές σε κτίρια, κατολισθήσεις και τρόμο προκάλεσε ο Εγκέλαδος

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Σεισμός στην Ελασσόνα: Ζημιές σε κτίρια, κατολισθήσεις εγκαταλειμμένων σπιτιών και μεγάλο τρόμο άφησε πίσω του ο πολύ ισχυρός σεισμός στην Κεντρική Ελλάδα, με επίκεντρο την Ελασσόνα.

Στις 12.16 τα 6,3 ρίχτερ ταρακούνησαν τη μισή Ελλάδα, ενώ οι μετασεισμοί που τα διαδέχθηκαν ήταν εξίσου ισχυροί, με τελευταίο των 5,2 ρίχτερ. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός, μόλις 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος, με τους σεισμολόγους να προειδοποιούν ότι θα υπάρξει μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να διαρκέσει 2-3 εβδομάδες, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Οι αρχικές τους εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι ο σεισμός προήλθε από το ρήγμα του Τυρνάβου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ευθύμης Λέκκας στον ΑΝΤ1: «Ιδια μεγέθη σεισμού εκδηλώθηκαν το 1724, το 1766 και το 1785. Εκτοτε στην περιοχή αυτή από το συγκεκριμένο ρήγμα δεν έχει εκδηλωθεί τόσο μεγάλος σεισμός. Στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις είχαμε μεγέθη της τάξεως του 6,1 ή 6,2. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό για τον εξής λόγο, επειδή λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία θεωρούμε ότι δεν θα ξεπεράσει το μέγεθος αυτό με βάση και τα ιστορικά δεδομένα. Δηλαδή με βάση το μέγεθος του σεισμού που ήταν 6 βαθμοί, αλλά και τις αλλεπάλληλες μετασεισμικές δονήσεις, από τις 12:00 μέχρι τώρα, θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο», τόνισε.

«Κατά πάσα πιθανότητα είναι ο κύριος σεισμός, δεδομένου ότι το ιστορικό στην περιοχή υποδεικνύει πως δεν έχουμε σεισμούς πάνω από 6,1 ή 6,2 και ο σημερινός σεισμός ήταν της τάξεως αυτή. Θεωρώ πως δεν μπορεί το συγκεκριμένο ρήγμα, το ρήγμα του Τυρνάβου όπως λέμε, να δώσει σεισμό μεγαλύτερο από αυτόν», ανέφερε. Για τη μετασεισμική δραστηριότητα είπε: «Θα κρατήσει αρκετά, τουλάχιστον έναν με δύο μήνες. Οσο περνούν οι μέρες και οι ώρες θα είναι μικρότεροι και αραιότεροι…».

Ιδιαίτερα αισθητός και στη Βόρεια Ελλάδα έγινε ο χθεσινός ισχυρός σεισμός. Η Θεσσαλονίκη, αν και απέχει 117 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, «χόρεψε» στους ρυθμούς των ρίχτερ. Η δόνηση ήταν πιο αισθητή στους τελευταίους ορόφους των πολυκατοικιών, ενώ χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη διάρκειά της.

Οπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, στον «Ε.Τ.», έχουν ήδη ξεκινήσει οι καταγραφές των ζημιών, οι περισσότερες εκ των οποίων εντοπίζονται σε εγκαταλειμμένα κτίρια.

«O σεισμός ήταν «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως «με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 ρίχτερ». «Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3». Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποιος ακόμη μεγαλύτερος σεισμός, απάντησε: «Κάτι τέτοιο από το συγκεκριμένο ρήγμα είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί έχει εξαντληθεί το σεισμικό του δυναμικό. Υπάρχουν γειτονικά ρήγματα και πιο ανατολικά, αλλά αυτή τη στιγμή ας επικεντρωθούμε στη μετασεισμική ακολουθία και όχι στο απίθανο σενάριο της ενεργοποίησης κάποιου γειτονικού ρήγματος».

Τόνισε ότι «ο κόσμος δεν θα πρέπει να κατοικήσει οποιοδήποτε σπίτι έχει εμφανίσει βλάβες έστω και μικρές» γιατί, όπως είπε, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτά τα κτίρια να καταρρεύσουν από κάποια ισχυρή ή και λιγότερο ισχυρή μετασεισμική δόνηση». Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να κατοικηθούν «κτίρια που δεν έχουν εχέγγυα αντισεισμικής επάρκειας για τις επόμενες εβδομάδες», προτού αυτά ελεγχθούν από τα αρμόδια συνεργεία των μηχανικών που θα προστρέξουν στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν τα σχολεία τις επόμενες μέρες» καθώς «τα παιδιά δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν μια μετασεισμική ακολουθία που θα είναι σε εξέλιξη και θα χορεύει η γη κάτω από τα πόδια τους».

Το μέγεθος του σεισμού βρίσκεται στο όριο των σεισμών που εκδηλώνονται στη συγκεκριμένη περιοχή, δήλωσε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για τον κύριο σεισμό», σημείωσε και πρόσθεσε πως «υπήρξαν και αρκετοί μετασεισμοί με αρκετά μεγάλα μεγέθη, γεγονός που είναι λογικό».

Οπως έγινε γνωστό, ο σεισμός έγινε αισθητός στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Στους Δήμους Δίου-Ολύμπου Πιερίας και Κατερίνης έγινε άμεση εκκένωση των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, στο πλαίσιο της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού, για το ενδεχόμενο μετασεισμικής δραστηριότητας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τηλεφώνησε σε διευθυντή Δημοτικού Σχολείου του Τυρνάβου προκειμένου να τον συγχαρεί για την ψυχραιμία που επέδειξε κατά το σεισμό των 6 ρίχτερ που έπληξε νωρίτερα την περιοχή της Ελασσόνας. Ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γρηγόρη Λέτσιο, διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου στο Δάμασι Τυρνάβου, ο οποίος με την άμεση παρέμβασή του κατάφερε κατά τη διάρκεια του σεισμού να βγάλει με ασφάλεια 63 μαθητές και 10 συναδέλφους του εκπαιδευτικούς από το κτίριο, που υπέστη σοβαρότατες ζημιές.

Τα μνημεία

Δύο μνημεία υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό στην περιοχή της Ελασσόνας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Οπως επισημαίνει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον Αγιο Νικόλαο στο Κουτσόχερο (17ος αι.), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19ος αιώνας) στον Τύρναβο. Ελαφρότερες ζημιές υπέστη η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου (19ος αιώνας).

Στη Λάρισα καταγράφονται μικρες ζημιές όπως πτώση σοβάδων και κεραμιδιών στο Γενί Τζαμί κ.α. Μικρές ζημιές σημειώθηκαν, επίσης, στο Διαχρονικό Μουσείο, όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων ειδωλίων στην περιοδική έκθεση.

Την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των εγγεγραμμένων ανέργων των σεισμόπληκτων περιοχών Λάρισας, Ελασσόνας, Καλαμπάκας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Αλμυρού και Βόλου, που λήγουν στο χρονικό διάστημα από 3 Μαρτίου έως και 10 Μαρτίου, αποφάσισε ο ΟΑΕΔ. Με αυτόν τον τρόπο, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που υπάγονται στα παραπάνω ΚΠΑ2 δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης. Επιπλέον, δεν θα υπάρξει επίπτωση στην καταβολή των επιδομάτων για τους επιδοτούμενους ανέργους που πρέπει να δηλώσουν την παρουσία τους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα και δεν προβούν στη απαραίτητη δήλωση.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Κορωνοϊός και Lockdown: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης στα νοσοκομεία της Αττικής – Ποιες οι αλλαγές για SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας

Με ένα «ατυχής δήλωση» 24 ώρες μετά ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδίκασε» το «δεν τρομοκρατήθηκε κανείς από τη 17 Ν.» του Δρίτσα

Δημήτρης Κουφοντίνας: Η Κούρτοβικ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει διακοπή της ποινής του

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη Νίσυρο

Tinad

Ισχυρός σεισμός στα Δωδεκάνησα

Μιχάλης Μάρδας

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στην Ιθάκη

Tinad

Σεισμός 5,9 Ρίχτερ στην Ινδονησία: Τουλάχιστον 7 νεκροί, ζημιές σε εκατοντάδες κτήρια

Ανδρέας Ντίνης

Σεισμός 6 Ρίχτερ στη Θάλασσα της Κελέβης στις Φιλιππίνες

Ανδρέας Ντίνης

Σεισμός 4 Ρίχτερ στη Νίσυρο

Tinad

Δυνατός σεισμός δυτικά της Παλαιόχωρας στα Χανιά

Ανδρέας Ντίνης

Ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην Πάτρα και σε αρκετές περιοχές Αχαΐας

Ανδρέας Ντίνης

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Κάρπαθο

Tinad