ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Κουφοντίνας: «Δεν έχει κάνει δικαστική προσφυγή – Tηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για τη μεταγωγή του»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

Για «παραπληροφόρηση» και «διαστρέβλωση της αλήθειας» κατηγορεί τη συνήγορο του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Με ανακοίνωσή της απαντάει στις αιτιάσεις της δικηγόρου του πολυ-ισοβίτη, δηλώνοντας «ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες ως προς τη μεταγωγή του κρατουμένου».

Κρούσματα κορονοϊού και το γεγονός ότι στις φυλακές Κορυδαλλού κρατούνται πλέον υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης ήταν οι δύο λόγοι, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, για τους οποίους ο πολυ-ισοβίτης μεταφέρθηκε στο κατάστημα κράτησης του Δομοκού από τις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας. «Στις 21-12-2020 η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής αποφασίζει (αρ. πρωτ. 18159/21-12-2020) τη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Δομοκό. Η απόφαση ελήφθη για λόγους έκτακτης ανάγκης, καθώς υπήρχε γενικό απαγορευτικό φυλακίσεων στον Κορυδαλλό, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορινοϊού, ήδη από τις 17-12-2020 (σχετικά: 8915/17-12-2020 έγγραφο ΓΓΑΠ και 125/21-12-2020 έγγραφο του Κορυδαλλού).

Στις 4-1-2021 η ΚΕΜ (Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών) επικύρωσε την απόφαση της ΓΓΑΠ για την έκτακτη μεταγωγή του Κουφοντίνα στον Δομοκό. Η απόφαση για τη μη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό ελήφθη επίσης διότι το ΚΚ Κορυδαλλού είναι τύπου Α΄ και σε αυτό κρατούνται υπόδικοι, κατάδικοι για χρέη και κατάδικοι σε ποινή φυλάκισης, σε αντίθεση με το ΚΚ Δομοκού που έχει μετατραπεί σε φυλακή για βαρυποινίτες».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της συνηγόρου του καταδικασμένου μέλους της «17Ν» περί μη χορήγησης αντιγράφων των αποφάσεων της μεταγωγής, η Σοφία Νικολάου υποστηρίζει ότι «παρότι, λοιπόν, δεν προβλέπεται εκ του νόμου η χορήγηση εγγράφων, εντός εύλογου διαστήματος δόθηκαν όλα τα σχετικά έγγραφα». Παράλληλα, σύμφωνα με τη γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής «στις 28-2-2021, ο Κουφοντίνας διά της συνηγόρου του υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση επικυρωμένων εγγράφων υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να προσφύγει με ανεπικύρωτα έγγραφα. Και αυτό είναι απολύτως ψευδές. Από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι η διοίκηση παρείχε αυτά τα έγγραφα, αυτόματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οιαδήποτε προσφυγή θέλει να κάνει ο κρατούμενος». Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Ιωάννας Κούρτοβικ, «στις 18/2, η γεν. γραμματέας μας απέστειλε ακριβές αντίγραφο της δικής της απόφασης, αλλά όχι και των αποφάσεων της ΚΕΜ, που επεκαλείτο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή οποιαδήποτε διαδικασία κατ’ αυτών».

Στην ανακοίνωσή της η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής εγκαλεί τη συνήγορο του πολυ-ισοβίτη για το γεγονός ότι δεν έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη, σχολιάζοντας ότι «το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ο Κουφοντίνας και η συνήγορός του επιλέγουν να αποκρύψουν την αλήθεια ή να διαστρεβλώσουν αυτήν. Και γιατί ο κρατούμενος επέλεξε αντί της προσφυγής στη Δικαιοσύνη την απεργία πείνας ως μέσο άσκησης πίεσης στην Πολιτεία, παρά το γεγονός ότι τηρήθηκαν χωρίς καμιά παρέκκλιση οι νόμοι;».

Στη δήλωσή της μία ημέρα πριν, η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αμέσως μετά τη μεταγωγή του στον Δομοκό, ο κρατούμενος κατέθεσε στη γραμματεία αίτηση για τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, σύμφωνα με όσα πρόβλεπε ο Ν. 4760/20, η οποία όπως μας διαβεβαίωσαν από το κατάστημα διαβιβάστηκε στο υπουργείο, την 11η/1/2021 με αριθμό πρωτοκόλλου 23624. Η αίτηση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί».

 Συγγενείς δολοφονημένου Χρήστου Μάτη

«Ο αδερφός μου μπορεί να σηκωθεί να κάνει απεργία πείνας από εκεί που βρίσκεται; Οχι… Οχι…», είπε με σπασμένη φωνή η Ανθούλα Μάτη, αδελφή του 28χρονου αστυνομικού Χρήστου Μάτη, που δολοφονήθηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1984 από τον «Λουκά» της «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα. Η Ανθούλα Μάτη και ο 80χρονος Βαγγέλης Μάτης, δύο από τα αδέλφια του δολοφονηθέντος Χρήστου Μάτη, μίλησαν στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων: «Να μην εκβιάζει ολόκληρο κράτος. Να σταματήσει την απεργία πείνας, να σιτιστεί και να ζήσει όσο ζήσει… Δεν θέλουμε εμείς να πεθάνει από την ασιτία και τη δίψα. Εμάς οι συγγενείς μας δεν γυρίζουν πίσω».

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Γύρισε στις φυλακές Δομοκού ο Δημήτρης Κουφοντίνας

Ανδρέας Ντίνης

Κουφοντίνας: Στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης για τη μεταγωγή του στον Δομοκό

Tinad

ΣΥΡΙΖΑ: Προβληματισμός για τις επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις – Δεν πείθει πλέον ούτε τους ψηφοφόρους του

Δημήτρης Ντόγκας

Δέχθηκε ότι υπάρχει ρίσκο αλλά δεν ανέλαβε τις ευθύνες των επιλογών του

Kon

Δημήτρης Κουφοντίνας: Υποβαστάζεται για να κάνει βήματα, λένε οι γιατροί του

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Λαϊκισμός και προπαγάνδα με υπογραφή Τσίπρα

Δημήτρης Ντόγκας

Μπορεί μορατόριουμ με την αντικοινωνική συμπεριφορά;

Kon

Εξεστι αυτώ…

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιπολίτευση με λάσπη και σκουπίδια από το Internet

Δημήτρης Ντόγκας