ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη Ε.Τ.: Πώς η διαμάχη εταιριών κόβει το οξυγόνο στις ΜΕΘ

Κορωνοϊός - Βασιλακόπουλος: Υποχρεωτικός εμβολιασμός ή αναστολή εργασίας για υγειονομικούς

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Την ώρα που ο κορονοϊός δοκιμάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασφυκτιούν στα νοσοκομεία αναφοράς, στο παρασκήνιο εξελίσσεται μια απίστευτη διαμάχη, που καθυστερεί δραματικά την προμήθεια νέων αναπνευστήρων.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, ο διαγωνισμός για την προμήθεια ιατρικών υλικών που αφορούν στις ΜΕΘ, μεταξύ των οποίων και 100 αναπνευστήρες, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, παρότι οι προσφορές ανοίχτηκαν στις 18 Δεκεμβρίου 2020 και το περιθώριο παράδοσης ήταν 40 ημέρες.

Στα τέλη Ιανουαρίου δηλαδή οι αναπνευστήρες θα έπρεπε ήδη να είναι στη διάθεση των νοσοκομείων αυξάνοντας τις θέσεις νοσηλείας για τους βαριά ασθενείς. Αντί γι’ αυτό, όμως, ο «πόλεμος» προσφυγών που έχει ξεσπάσει μεταξύ των εταιριών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό αναβάλλει επ’ αόριστον την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, στερώντας πολύτιμο υλικό από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην πιο κρίσιμη συγκυρία όχι μόνο για την πανδημία του κορονοϊού αλλά συνολικά για τις τελευταίες δεκαετίες.

Τρεις μειοδότες σε αναμονή

Ο διαγωνισμός με τίτλο «Προμήθεια αναγκαίου εξοπλισμού ΜΕΘ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διασποράς του κορονοϊού Covid-19» είχε συνολικά επτά σκέλη, ένα από τα οποία αφορούσε στην αγορά 100 αναπνευστήρων. Μετά το άνοιγμα των προσφορών, τρεις εταιρίες ιατρικών υλικών μειοδότησαν και κρίθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι. Οι συμβάσεις όμως δεν υπογράφηκαν, καθώς δύο άλλες εταιρίες που δεν προκρίθηκαν μπλόκαραν τον διαγωνισμό, προσφεύγοντας στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ), που έκανε δεκτές τις προσφυγές τους. Η μία από τις εταιρίες που μειοδότησαν απάντησε με αίτηση ακύρωσης της απόφασης επί των προσφυγών, η οποία κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 18 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «αντικείμενο της προμήθειας είναι ειδικός εξοπλισμός για τις ΜΕΘ του δημόσιου συστήματος Υγείας στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού. Μεταξύ των προς προμήθεια επτά ειδών είναι και οι αναπνευστήρες ΜΕΘ 100 τμχ». Η συγκεκριμένη εταιρία, που μειοδότησε μαζί με άλλες δύο, έχει στη διάθεσή της, όπως επισημαίνει, ετοιμοπαράδοτους αναπνευστήρες, που θα μπορούσε να διαθέσει εντός λίγων 24ώρων, την ώρα που όλη η υφήλιος, όπως υπογραμμίζει, δίνει μάχη για την απόκτηση τέτοιου εξοπλισμού. Οπως προκύπτει από την πρόσκληση, «κριτήριο κατακύρωσης δεν είναι απλώς και μόνο η χαμηλότερη τιμή αλλά η χαμηλότερη τιμή μεταξύ των άμεσα διαθέσιμων προϊόντων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράδοση σε 40 ημέρες

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είχε οριστεί η 17η Δεκεμβρίου 2020 με τον όρο οι μισοί αναπνευστήρες να είναι άμεσα παραδοτέοι και οι υπόλοιποι να παραδοθούν μέσα σε έναν μήνα. «Λόγω, δε, του επείγοντος χαρακτήρα της προμήθειας, ως χρόνος παράδοσης αρχικού ποσοστού 50% των προσφερόμενων ειδών ενός εκάστου προμηθευτή ορίστηκε το χρονικό διάστημα των 10 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, του δε υπολοίπου 50% το χρονικό διάστημα των 30 ημερών από την υπογραφή αυτής. Η διαγωνιστική διαδικασία διεξήχθη κανονικώς κατά την ορισθείσα ημερομηνία και υπέβαλαν προσφορές 21 οικονομικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και οι δύο προσφεύγουσες εταιρίες…». Οι προσφορές αποσφραγίστηκαν την επόμενη ημέρα, αλλά οι τρεις μειοδότες, που ανακηρύχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι, δεν υπέγραψαν συμβάσεις για την παράδοση του υλικού, καθώς οι ανταγωνιστές τους δεν αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα και κατέθεσαν τις προδικαστικές προσφυγές ζητώντας την ακύρωση των προσφορών με το αιτιολογικό ότι δεν ανταποκρίνονταν στις τεχνικές απαιτήσεις της πρόκλησης.

Σύμφωνα με τον ένα μειοδότη, ωστόσο, που στρέφεται και κατά του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας), το οποίο είναι η αναθέτουσα Αρχή, οι δύο προσφεύγουσες εταιρίες, εκτός από το γεγονός ότι ήταν ακριβότερες, δεν πληρούσαν το βασικό κριτήριο του χρόνου παράδοσης των αναπνευστήρων. «Η αναθέτουσα Αρχή κατέθεσε απόψεις στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) εκθέτοντας ότι για τις 2 εταιρίες ελλείπει το έννομο συμφέρον καθόσον δεν πληρούν τον χρόνο παράδοσης των ειδών». Ωστόσο, η προσφυγή των δύο εταιριών έγινε δεκτή και η συγκεκριμένη εταιρία αποφάσισε να αντιδράσει προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη και επικαλείται οικονομική ζημιά από την προσφορά της που βρίσκεται στον «πάγο». «Ούσα συμφέρουσα οικονομικά και έχουσα κριθεί αποδεκτή και κατά την τεχνική αξιολόγηση από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και την επιτροπή διαγωνισμού υποχρεούται και διατηρεί σε στοκ εντός ελληνικής επικράτειας προς άμεση παράδοση εντός 10 ημερών (όντας εν Ελλάδι μπορούν να παραδούν και εντός 5 ημερών) τους προαναφερθέντες 74 αναπνευστήρες υφιστάμενη τεράστια ζημία εκ του γεγονότος τούτου». Η εταιρία χαρακτηρίζει πλήρως αβάσιμη την αποδοχή από την ΑΕΠΠ των λόγων των αντιδίκων περί αποκλίσεων της τεχνικής προσφοράς της. Η συνέχεια θα γραφτεί στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας, με πολύτιμο χρόνο να χάνεται για τον εξοπλισμό των ΜΕΘ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις

Αποκάλυψη-σοκ από τον Ε.Τ.: Ενας ανήλικος βιάζονταν κάθε εβδομάδα του 2020

Κορωνοϊός: Πάσχα με περιορισμούς, καλοκαίρι με μάσκα – Τι λέει στον «Ε.Τ.» ο Δημήτρης Παρασκευής

Υπόθεση Λιγνάδη – Συγκλονίζει ο 23χρονος στην ερώτηση γιατί τώρα: «Μου πήρε χρόνο να αποδεχθώ τον βιασμό»

Αγριεύει ο καιρός: Έρχεται ψυχρή σιβηρική «εισβολή» από σήμερα, Κυριακή [χάρτες]

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ακόμη μια γυναίκα κατηγορεί τον κυβερνήτη για σεξουαλική παρενόχληση

Υπόθεση Κασόγκι: O Mπάιντεν προανήγγειλε μέτρα κατά της Σαουδικής Αραβίας – Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Η στιγμή που γυναίκα 104 ετών «νικά» την αρρώστια για δεύτερη φορά και βγαίνει από τη ΜΕΘ

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Δραματική πρόβλεψη Σαρηγιάννη: 900 διασωληνωμένοι τέλος Απριλίου

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: «Έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ» λέει η Ματίνα Παγώνη

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Στα κόκκινα ο δείκτης θετικότητας και οι ΜΕΘ

Μιχάλης Μάρδας

Ενημέρωση Κικίλια – Τσιόδρα για τον κορωνοϊό: Στο ΕΣΥ 3 στις 4 ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα στην Αττική

Tinad

Κορωνοϊός: Χωρίς ηλικιωμένους οι ΜΕΘ – Τι προβληματίζει τους ειδικούς εν αναμονή πιθανού ανοίγματος

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Κλειδί» το self test για άνοιγμα της οικονομίας – Κατά 10% μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στη «μάχη» των ΜΕΘ του Σισμανόγλειου έμπειροι γιατροί από Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: «Μάχη» στις ΜΕΘ στην Αττική – Οι νέες κλίνες και οι πληροφορίες για νέα ενίσχυση

Μιχάλης Μάρδας