ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Οι έξι τομές στο θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα – Φρένο στις ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές

ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ [email protected]

Τη διαλειτουργικότητα του περίφημου νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις επιχειρεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που εισάγει το υπουργείο Υποδομών μέσω τροπολογίας.

Πρόκειται για μια εκτεταμένη τροποποίηση του πολυνομοσχεδίου του 2016, του οποίου μέρη έχουν αλλάξει πολλάκις (έχει διαφοροποιηθεί 385 φορές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου).

Η κυβέρνηση μέσω των αλλαγών στοχεύει στην κατασκευή ποιοτικότερων έργων, στη σύντμηση του σημερινού χρόνου εκτέλεσης, αλλά και σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ αναδόχου και Δημοσίου, αμβλύνοντας τα σημεία της εκείνα που αποτελούσαν για πολλά χρόνια σημεία τριβής μεταξύ τους.

Μεταξύ άλλων επιχειρείται:

  1. Ενίσχυση του συστήματος μελέτης- κατασκευής, ώστε να μπορεί να εκκινεί η διαδικασία δημοπράτησης των έργων με χαμηλότερο βαθμό ωριμότητας απ’ ό,τι ισχύει σήμερα. Αυτός ο τρόπος ανάθεσης έχει ως βασική αρχή τη μετατόπιση της ευθύνης των μελετών στον ανάδοχο.
  2. Ταχύτερη εκκίνηση της δημοπράτησης έργων ειδικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, έργων δηλαδή που είναι ενταγμένα στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, σε σχέση με το τι ισχύει σήμερα. Στα μεγάλα έργα προβλέπεται, επίσης, η εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στις στρατηγικές ιδιωτικές επενδύσεις για την ταχύτερη δημοπράτησή τους.
  3. Αντιμετώπιση των ασυνήθιστα χαμηλών προσφορών στα έργα, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα τη δυσκολία ολοκλήρωσής τους, κάτι που είχε επισημανθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τις νέες προβλέψεις, θα πρέπει να αιτιολογείται όποια προσφορά έχει απόκλιση μεγαλύτερη των δέκα ποσοστιαίων μονάδων από τον μέσο όρο του συνόλου των εκπτώσεων των προσφορών που υποβλήθηκαν.

Η αιτιολόγηση αυτή θα αποτελεί δεσμευτική συμφωνία και τμήμα της σύμβασης ανάθεσης, που δεν μπορεί να μεταβληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης.

Ταυτόχρονα, η εγγύηση καλής εκτέλεσης υπολογίζεται πλέον επί αρχικού προϋπολογισμού δημοπράτησης και όχι επί της αξίας της σύμβασης, ενώ αποδεσμεύεται η εγγύηση προκαταβολής από την εγγύηση καλής εκτέλεσης, στην περίπτωση που χορηγείται και οφείλει ο ανάδοχος να προσκομίζει πρόσθετη εγγυητική για ποσό ίσο με αυτό της προκαταβολής.

  1. Θεσμοθετείται η ιδιωτική επίβλεψη έργων και μελετών, δηλαδή η δυνατότητα να μπορεί να ασκηθεί επίβλεψη εκτός από την υπηρεσία και από πιστοποιημένο ιδιωτικό φορέα (φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων), ο οποίος θα διαθέτει τις αναγκαίες εξειδικευμένες γνώσεις. Ιδιαίτερα για τις μελέτες θα μπορούν να προσλαμβάνονται ιδιώτες εξειδικευμένοι μηχανικοί (checkers) στο στάδιο της παραλαβής.
  2. Μετατροπή του συστήματος παρακολούθησης των έργων από ελεγκτικό – που είναι σήμερα- σε δηλωτικό.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

– Η διευθύνουσα υπηρεσία απαλλάσσεται από περιττές γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, που πολλές φορές οδηγούσαν στην αυτοδίκαιη επέλευση δυσμενών αποτελεσμάτων για το Δημόσιο.

– Η υποβολή των επιμετρήσεων από τον ανάδοχο γίνεται πλέον κανόνας, που συνοδεύεται με αυξημένη ευθύνη ως προς την ακρίβεια αυτών.

Με τον νέο τρόπο θα διευκολύνονται οι επιμετρήσεις και οι λογαριασμοί του έργου κι έτσι θα επιταχυνθούν οι πληρωμές των λογαριασμών.

  1. Θεσμοθετείται -για έργα προϋπολογισμού άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ- η δυνατότητα διαιτητικής επίλυσης κάθε διαφοράς που προκύπτει σχετικά με την εφαρμογή, την ερμηνεία ή το κύρος της σύμβασης. Προκειμένου για έργα κατώτερου προϋπολογισμού, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου τεχνικού συμβουλίου.

Tέλος, εισάγεται ο θεσμός του φιλικού διακανονισμού ως δυνατότητα επίλυσης των διαφορών πριν από την προσφυγή στη διαιτησία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις 

Ο Χρήστος Παππάς μεταμφιέστηκε σε καλόγερο, το έσκασε από την Ελλάδα και βρίσκεται στη Σερβία;

«Δεν αξίζει να χάνουμε το δάσος»: Κείμενο υπέρ της Μενδώνη από 56 προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων

#MeToo: Νέες καταγγελίες για βιασμού – Τι περιλαμβάνει ο φάκελος που κατέθεσε ο Πασχάλης Τσαρούχας

Σοκ στο Καρά Τεπέ: Αυτοπυρπολήθηκε Αφγανή έγκυος

«Είχε κατέβει μέσα στα αίματα»: Οι αποκαλύψεις της γειτόνισας του Λιγνάδη για το περιστατικό με το μαχαίρωμα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αυτές είναι οι δέκα καινοτομίες του νομοσχεδίου για τα δημόσια έργα

Ανδρέας Ντίνης

Μνημόνιο συνεργασίας του υπ. Υποδομών και δήμου Αθηναίων: Σύμβαση παραχώρησης 8 ακινήτων για την προσχολική αγωγή

Tinad

Κίνδυνος για φρένο σε δημόσια έργα

Μιχάλης Μάρδας

Λίφτινγκ 30 εκατ. ευρώ στην εθνική Πατρών-Πύργου – Οι εννέα βασικές παρεμβάσεις

Δημήτρης Ντόγκας

Ηλικιωμένη στη Γερμανία άφησε κληρονομιά 6,2 εκατ. ευρώ στους γείτονές της

Μαρίνα Μπενέκου

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.: Λίφτινγκ 450 εκατ. σε 80 οδικούς άξονες για 7.000 σημεία-καρμανιόλες

Δημήτρης Ντόγκας

Τα μεγάλα e-ργα που «τρέχουν»

Kon

Μεταρρύθμιση… χρόνου

Kon

Ξεκινούν δημόσια έργα άνω των 13 δισ. – Στο επίκεντρο δρόμοι και αντιπλημμυρικά

Tinad