ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Lifting από… χρυσάφι στον θρυλικό Σκορπιό – Πώς η Ελλάδα θα μπει στον παγκόσμιο VIP τουριστικό χάρτη

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του νέου Σκορπιού, έργο του νορβηγικού αρχιτεκτονικού κολοσσού Snohetta που έχει υπογράψει σημαντικά οικοδομήματα σε όλο τον κόσμο, πήραν το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και πλέον άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του φιλόδοξου project.

Οκτώ χρόνια μετά την πώληση του νησιού από την Αθηνά Ωνάση στην οικογένεια Ριμπολόβλεφ ξεκινάει μια νέα εποχή για τον άλλοτε επίγειο παράδεισο του παππού της Αριστοτέλη. Στις εντυπωσιακές μακέτες αποτυπώνονται η άνεση και η πολυτέλεια των νέων εγκαταστάσεων από το λιμάνι «Χριστίνα» που επεκτείνεται ώστε να μπορεί να υποστηρίξει και θαλαμηγούς άνω των 100 μέτρων, μέχρι το ελικοδρόμιο, το αθλητικό και συνεδριακό κέντρο, το αμφιθέατρο και τις επαύλεις που θα φιλοξενούν την οικογένεια ή τους βαθύπλουτους ενοικιαστές.

 Το ενοίκιο

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νησί θα ενοικιάζεται στο σύνολό του για τουλάχιστον μία εβδομάδα που σημαίνει πως αν κάποιος επιλέξει να μείνει λιγότερο θα πληρώσει και τις 7 ημέρες. Το τίμημα για την εβδομάδα αυτή θα είναι minimum 1 εκατ. ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις, ανάλογα με τη ζήτηση και την εποχή, μπορεί να φτάνει και τα 2 εκατ. ευρώ. Ο σύμβουλος και εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, Σεργκέι Τσερνίτσιν, δεν κρύβει τη χαρά του που ο Σκορπιός είναι η πρώτη στρατηγική επένδυση η οποία υλοποιείται στην Ελλάδα. «Υστερα από τρία χρόνια επίμονων προσπαθειών καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να πάρουμε την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση που στήριξαν αυτή την επένδυση, την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Λευκάδας που ήταν κοντά μας σε όλα τα στάδια» λέει ο κ. Τσερνίτσιν προσθέτοντας: «Το έργο ωστόσο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη συμβολή της δικηγορικής εταιρίας Κορίνα Φασούλη-Γραφανάκη & Συνεργάτες που ανέλαβε τη νομική υποστήριξη της εταιρίας Μυκήναι Α.Ε. για την ένταξη της επένδυσης στη νομοθεσία των στρατηγικών επενδύσεων και την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου» .

Εννέα ενότητες

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη ο Σκορπιός θα χωριστεί σε 9 «κτιριακές ενότητες».

» Η 1η ενότητα περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, το υφιστάμενο κτίριο Ροζ Σπίτι (Pink House) καθώς και βίλες του κύριου τουριστικού συγκροτήματος.

» Η 2η ενότητα περιλαμβάνει τις επονομαζόμενες «απομακρυσμένες βίλες».

» Η 3η ενότητα, Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, σε κεντρική τοποθεσία στον Σκορπιό, στο σημείο όπου ήδη υπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν στο νησί.

» Η 4η ενότητα θα αποτελείται από εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της ανατολικής παραλίας που αποτελούν μια υφιστάμενη κτιριακή ενότητα, η οποία επεκτείνεται.

» Η 5η ενότητα περιλαμβάνει τη βίλα του διαχειριστή, κοντά στο ελικοδρόμιο, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή που κατεδαφίζεται. » Η 6η κτιριακή ενότητα περιλαμβάνει υφιστάμενα και νέα κτίρια. » Η 7η ενότητα, το νέο Ιππικό Κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

» Η 8η ενότητα, το Σπίτι του Λόφου (Hill House), σε σημείο που επιτρέπεται η απρόσκοπτη θέα προς τον ανοιχτό ορίζοντα και τα γύρω νησιά.

» Τέλος, στην 9η κτιριακή ενότητα περιλαμβάνεται το αμφιθέατρο ως χώρος για εκδηλώσεις. Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων της νότιας παραλίας, λιμενική εγκατάσταση που θα διατηρήσει την ονομασία «Χριστίνα», ελικοδρόμιο, φάρμα, εκκλησία, αγροτικές καλλιέργειες, η «Προβλήτα Παναγίτσα» και θερμοκήπιο. Σε όλο το επενδυτικό σχέδιο υιοθετούνται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Μικρό «Νταβός»

Στο main complex και στις βίλες που θα κατασκευαστούν, ορισμένες από αυτές υπόσκαφες, θα μπορούν να φιλοξενηθούν συνολικά μέχρι 50 άτομα, ενώ στην αθλητική εγκατάσταση θα λειτουργεί και συνεδριακό κέντρο στο οποίο θα μπορούν να διοργανώνονται εκδηλώσεις περίπου 100 ατόμων, στα πρότυπα ενός «μικρού Νταβός», όπως λένε οι υπεύθυνοι του έργου. Ολες οι κατοικίες θα έχουν τζάμι στη μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια για ανεμπόδιστη θέα μέχρι το Μεγανήσι και θα κατασκευαστούν σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του νησιού. Υψηλού επιπέδου θα είναι οι παρεμβάσεις και στα κτίσματα της ακτογραμμής, όπως η ανατολική παραλία (east beach), στην οποία σχεδιάζεται να μεταφερθεί λευκή άμμος από άλλη περιοχή.

Μουσείο Ωνάση

Μετά την έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες και να ξεκινήσουν τα μπετά στα νέα κτίσματα, αλλά και οι εκσκαφές στο αθλητικό συγκρότημα. Σε μικρή απόσταση από τη Ροζ Βίλα, το αγαπημένο σπίτι της Χριστίνας Ωνάση, θα κατασκευαστεί το main complex, το βασικό συγκρότημα από επαύλεις στο οποίο θα μένει η οικογένεια του Ρώσου μεγιστάνα και τις υπόλοιπες περιόδους θα διατίθεται προς ενοικίαση.

Στο ισόγειο θα λειτουργεί μουσικός χώρος με τα προσωπικά αντικείμενα του Αριστοτέλη Ωνάση και υπάρχει σκέψη να λειτουργεί αποκλειστικά ως μουσείο, εκτός και αν κάποιος πελάτης ζητήσει να μείνει εκεί λόγω της ιστορικότητας του κτίσματος με τις τρεις κρεβατοκάμαρες, οπότε το αίτημά του θα εξεταστεί. Σύμφωνα με τον Σεργκέι Τσερνίτσιν, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023 και να φιλοξενήσει τους πρώτους επισκέπτες το καλοκαίρι του 2024, δίνοντας νέα πνοή στο θρυλικό νησί που κάποτε ήταν σύμβολο πλούτου και δύναμης του Αριστοτέλη Ωνάση. Στόχος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ είναι να ενοικιάζεται ο Σκορπιός όλο τον χρόνο, τις περιόδους που οι ίδιοι θα λείπουν, ακόμα και τα Χριστούγεννα, για χαλάρωση, για πάρτι, γάμους και εκδηλώσεις ώστε να καλύπτονται όλα τα έξοδα λειτουργίας του νησιού, αλλά την ίδια ώρα να εξασφαλίζονται και κάποια έσοδα από την επένδυση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δημήτρης Λιγνάδης: «Σκηνοθετούσε ακόμα και τις σχέσεις των παιδιών» – Τι αποκάλυψε δικηγόρος θύματος

«Όλοι γνώριζαν, δεν το έκρυβε!» – «Βόμβες» από την 41χρονη που «έκαψε» τον Λιγνάδη με την κατάθεσή της

Κορωνοϊός: Ο χάρτης των εμβολιασμών – Ποιες περιοχές της χώρας συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό

Για ποιους «κλείδωσαν» αυξήσεις στις κύριες συντάξεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης [πίνακες και παραδείγματα]

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δύο «ναι» για Σκορπιό και βίλα Ιόλα από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Tinad

Έτσι θα γίνει ο Σκορπιός του Ριμπολόβλεφ: Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την νέα πολυτελή τουριστική μονάδα

Ανδρέας Ντίνης

Σε VIP θέρετρο μεταμορφώνεται ο Σκορπιός – Διαβάστε την ΚΥΑ

Μιχάλης Μάρδας

Ζώδια 2021: Είστε Σκορπιός; Διαβάστε όλα όσα θα γίνουν το 2021!

Μιχάλης Μάρδας

Ζώδια 2021: Αυτά τα τρία ζώδια θα εύχονται να έμεναν στο 2020

Μιχάλης Μάρδας

Ζώδια και Νοέμβριος: Είμαι Σκορπιός και έχω γενέθλια – Όλα όσα θα γίνουν από σήμερα και για έναν χρόνο

Μιχάλης Μάρδας

Ωνάσης – Τζάκι: Ο «γάμος του αιώνα» είχε πολλά μυστήρια… [εικόνες]

Δημήτρης Ντόγκας

Συναγερμός στη Μύκονο: «Λουκέτο» σε Nammos και Σκορπιό λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού – Όλη η απόφαση

Tinad

Τρόμος από την αράχνη–σκορπιό (camel spider) που εμφανίστηκε και στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης