ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Οι ρίζες» των ευθυνών για τα δέντρα του μπλακ άουτ – Ο ρόλος δήμων, ΔΕΔΔΗΕ και Πολιτικής Προστασίας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η ηλεκτροδότηση χάθηκε στο… 1,5 μέτρο από τα καλώδια! ΔΕΔΔΗΕ: Μόνο με άδεια Δασαρχείου η κοπή δέντρων. ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ: Καμία αρμοδιότητα σε δρόμους εντός σχεδίου. ΔΗΜΟΙ: Καμία ευθύνη στις γραμμές μεταφοράς ενέργειας. Οι  συναρμοδιότητες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού χάθηκαν στη… μετάφραση.

Στις 26 Νοεμβρίου 2020 δόθηκε η 1η έκδοση του σχεδίου με την κωδική ονομασία «ΒΟΡΕΑΣ» από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με αποδέκτες όλους τους φορείς, για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων όπως της «Μήδειας». Εδινε χρονικό περιθώριο ενός μήνα σε Περιφέρειες, Δήμους, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ΔΕΔΔΗΕ και όλους τους συναρμόδιους φορείς να ολοκληρώσουν τον σχεδιασμό οργάνωσης και δράσεων για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ο «ΒΟΡΕΑΣ» καθόριζε τους ρόλους, τις αρμοδιότητες και τις κύριες δράσεις των φορέων της κεντρικής διοίκησης για την αντιμετώπιση κινδύνων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών, για μία ακόμη φορά όμως απουσίαζαν η πρόληψη, η οργάνωση και η συνεργασία, κάτι που βύθισε στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά για αρκετές ημέρες.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την αρμοδιότητα κοπής… κλαδιών που βρίσκονται σε απόσταση 1,5 μέτρου από τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τους πυλώνες, ενώ από αυτή την απόσταση και μετά οι δήμοι, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Οι αλληλοκατηγορίες και η αποποίηση ευθυνών ήταν το άμεσο επακόλουθο, με την ΚΕΔΕ να επιφυλάσσεται πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματά της. Αυτή η μετάθεση ευθυνών προκάλεσε την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προανήγγειλε νομοσχέδιο στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων για το ποιος θα κόβει… δέντρα και κλαριά!

Δράσεις κατά την… κρίση τους

Το σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πως οι διοικήσεις φορέων, εταιριών και οργανισμών, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και 25 ακόμη, στους οποίους στάλθηκε ο «ΒΟΡΕΑΣ», πρέπει να διαβιβάσουν αντίγραφό του σε όλες τις αρμόδιες οργανικές τους μονάδες που δρομολογούν δράσεις και να προβούν στην έκδοση, κατά την κρίση τους, σχετικών οδηγιών, κατά το μέρος που τις αφορά και εμπλέκονται, εφόσον συντρέχουν λόγοι.

Ο ΔΕΔΔΗΕ από τις 15 Ιανουαρίου αναφέρει ότι προειδοποιούσε για τα προβλήματα που προκαλούνται όταν δέντρα πέφτουν σε ηλεκτροφόρα σύρματα σε περιόδους κακοκαιρίας. Η ΚΕΔΕ απάντησε πως οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας. Το σχέδιο «ΒΟΡΕΑΣ» διαμοιράζει τις αρμοδιότητες, αλλά η προετοιμασία και η πρόληψη αφήνονται ακαθόριστα ή τουλάχιστον όχι ξεκάθαρα στις διοικήσεις των αρμόδιων φορέων. Το σχέδιο είναι πιο αναλυτικό στην αποκατάσταση των βλαβών σε δίκτυα κοινής ωφέλειας εξαιτίας χιονοπτώσεων και παγετού.

Συντήρηση δικτύων

«Oι έντονες χιονοπτώσεις και ο παγετός δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δικτύων κοινής ωφέλειας (ηλεκτροδότηση, ύδρευση κ.λπ.), τα οποία αν δεν

αντιμετωπιστούν άμεσα, δυσχεραίνουν τη διαβίωση των πολιτών και δύναται να οδηγήσουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ιδιαίτερα δε σε περιοχές όπου παρουσιάζονται και διακοπές κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο», περιγράφει ο «ΒΟΡΕΑΣ» προφητικά, όπως είδαμε τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων.

Με βάση όμως αυτά οι εταιρίες ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., οι οποίες είναι αρμόδιες για τη λειτουργία και τη συντήρηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αντίστοιχα, οφείλουν να προχωρήσουν εγκαίρως στον απαραίτητο προγραμματισμό για την άμεση αποκατάσταση βλαβών σε δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας χιονόπτωσης ή παγετού (διάθεση προσωπικού, υλικών και μέσων κ.λπ.), εφόσον κρίνεται αναγκαίο. Το ίδιο και οι ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης Αποχέτευσης οφείλουν να προχωρήσουν εγκαίρως στον απαραίτητο προγραμματισμό για την αποκατάσταση βλαβών σε δίκτυα ύδρευσης.

Οι φορείς συντήρησης και λειτουργίας δικτύων κοινής ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ, εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης, κ.λπ.) κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες τους σε περιπτώσεις που διαπιστωθούν εκτεταμένες βλάβες λειτουργίας δικτύων κοινής ωφέλειας.

Οι περιφερειάρχες

Οι περιφερειάρχες ή οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες,

στο πλαίσιο του συντονιστικού τους ρόλου, κατά κανόνα δρομολογούν αρχικά δράσεις που συνδέονται με την κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών χειμερινής συντήρησης της Περιφέρειας για τον κατά προτεραιότητα εκχιονισμό τμημάτων του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς τους, κατόπιν σχετικού αιτήματος, για την υποστήριξη φορέων (Π.Σ., ΕΚΑΒ, ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.) που επιχειρούν για διάσωση και απεγκλωβισμό ατόμων, για παροχή ιατρικής βοήθειας ή αποκατάσταση βλαβών.

Αρμοδιότητα των περιφερειών είναι η κινητοποίηση φορέων λειτουργίας και συντήρησης δικτύων και υποδομών στην περιοχή που εκδηλώθηκαν χιονοπτώσεις και παγετός.

Μετά την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού οι υπεύθυνοι λειτουργίας και συντήρησης τεχνικών έργων και έργων υποδομής (οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, δίκτυα κοινής ωφέλειας, μονάδες παραγωγής ενέργειας, γέφυρες, σήραγγες) προβαίνουν αυτεπάγγελτα και βάσει του κανονισμού λειτουργίας και

συντήρησης εκάστοτε φορέα σε άμεσο έλεγχο των εγκαταστάσεών τους για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Οι φορείς συντήρησης και λειτουργίας δικτύων κοινής ωφέλειας κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες τους για τον άμεσο έλεγχο και την αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο αρμοδιότητάς τους.

Προϋποθέσεις… επιτυχίας

Στο σχέδιο «ΒΟΡΕΑΣ» επισημαίνονται οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται στοιχεία που δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά στην περίπτωση της «Μήδειας», καθώς τα περιέβαλλε «ομίχλη», κυρίως σε επίπεδο πρόληψης και ξεκάθαρων ρόλων σε αυτή.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως για την επιτυχία του σχεδίου καθίστανται βασική:

*Η αποσαφήνιση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας ανά δράση, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

*Η αναθεώρηση-επικαιροποίηση-εναρμόνιση σχεδίων πολιτικής προστασίας των εμπλεκομένων φορέων σύμφωνα με το παρόν σχέδιο και σύνταξη ή επικαιροποίηση των αντίστοιχων μνημονίων ενεργειών.

*Ο προσδιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που δύναται να διατεθούν σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού.

*Η εξασφάλιση ετοιμότητας όλων των επιχειρησιακά εμπλεκομένων σε κάθε στάδιο επιχειρήσεων.

*Η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.

Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Σαρώνουν οι μεταλλάξεις – Αγωνία για την Αττική – Μάχη με το χρόνο τα νοσοκομεία

Μιχάλης Μάρδας

Παυλάκης: Κινδυνεύει με κατάρρευση η Αττική – Θα περάσουμε τα 100 θύματα τη μέρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Τρομάζει η αύξηση των διασωληνωμένων κατά 40% – Σαρώνει η πανδημία την Αττική

Μιχάλης Μάρδας

Νέος ισχυρός σεισμός τώρα στην Ελασσόνα – Εγινε αισθητός και στην Αττική

Tinad

Κορωνοϊός: Πάνω από 2.000 και τα σημερινά κρούσματα – Τα μέτρα που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Πάνω από 2.000 τα νέα κρούσματα σήμερα – Συναγερμός και συσκέψεις για νέα μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: «Ασφυξία» στις ΜΕΘ με 100% πληρότητα – Τι λέει στο Eleftherostypos.gr πνευμονολόγος του «Σωτηρία»

Ανδρέας Ντίνης

Ολοταχώς προς νέα παράταση του lockdown στην Αττική – Ποια «έξυπνα» νέα μέτρα ψάχνουν οι εδικοί

Μιχάλης Μάρδας

Διαφήμιση: Αποκλειστική συνεργασία OCM με Teads – Διαγωνισμός από ΔΕΔΔΗΕ

Δημήτρης Ντόγκας