ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

OAEΔapp: Από σήμερα 40 υπηρεσίες του ΟΑΕΔ με ένα κλικ από το κινητό σας

ΟΑΕΔ: Σήμερα θα καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Αλλαγές στα κριτήρια, στο ποσό και στη διάρκεια καταβολής του επιδόματος ανεργίας εξετάζει να θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να στηρίξει περισσότερο τους ανέργους στην αναζήτηση εργασίας, ανάλογα με τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

«Είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο αναβάθμισης του ΟΑΕΔ ώστε να έχουμε έναν μηχανισμό που θα συνδυάζει την κατάρτιση με την απασχόληση και θα βασιστεί στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές», είπε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση των νέων υπηρεσιών που θα παρέχει ο ΟΑΕΔ μέσω… κινητού τηλεφώνου, απαντώντας σε ερώτηση του Ελεύθερου Τύπου για το αν εξετάζεται η πρόταση της έκθεσης Πισσαρίδη για αυξημένο επίδομα υπό όρους για ένα εξάμηνο. «Θα ακολουθήσουμε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΟΑΕΔ στην απασχόληση και την κατάρτιση», πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης, βάζοντας και τον δημοσιονομικό παράγοντα όσον αφορά στο ύψος του επιδόματος ανεργίας. «Από το 1 περίπου δισ. ευρώ που ξοδεύει ο ΟΑΕΔ για τις πολιτικές του, μένουν μόνον 150 εκατ. ευρώ για κατάρτιση», συμπλήρωσε ο υπουργός, δείχνοντας έτσι ότι θα επιδιωχθεί μεταφορά πόρων προς την κατάρτιση και εκεί θα εξεταστεί πόση θα είναι η στήριξη των καταρτιζόμενων ανέργων με το επίδομα.

Νέα δεδομένα

Το βέβαιο είναι ότι θα αλλάξουν πολλά στον τρόπο επιδότησης των ανέργων μετά την πανδημία με στόχο να ενισχυθούν τα επαγγελματικά προσόντα των ανέργων και να αυξηθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση Πισσαρίδη για την ανάκαμψη της οικονομίας, που παραγγέλθηκε από την κυβέρνηση, προτείνει το επίδομα ανεργίας να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ (για το 2020). Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους έξι μήνες και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Αν μετά τους έξι μήνες δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα (400 ευρώ).

Εφαρμογή

Από σήμερα ο ΟΑΕΔ παρέχει 40 υπηρεσίες χωρίς τη φυσική παρουσία των πολιτών στα γραφεία του, αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να κατεβάσουν στο κινητό τους τηλέφωνο ή στο tablet την εφαρμογή «OAEΔapp». Η λήψη της εφαρμογής γίνεται μέσω του Google Play και του Apple Store μέσω σύνδεσής του κινητού ή του tablet στις αντίστοιχες ιστοσελίδες.

Οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν στην εφαρμογή ΟΑΕΔapp μέσω των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet και με υποχρέωση χρήσης του ΑΜΚΑ και έτσι αποκτούν πρόσβαση σε υπηρεσίες σχετικά με:

* Εκδοση δελτίου ανεργίας

* Ανανέωση δελτίου ανεργίας

* Αίτηση για επιδότηση ανεργίας

* Αίτηση για παροχές μητρότητας

* Αναζήτηση ιστορικού συναλλαγών με τον οργανισμό

* Υποβολή αιτήσεων για παροχές και προγράμματα καθώς και ενστάσεων

* Εκδοση βεβαιώσεων και άμεση αποστολή σε e-mail

* Ελεγχο και επεξεργασία βασικών στοιχείων του βιογραφικού

* Ανάρτηση βιογραφικού σε έγκυρο format

* Αποστολή βιογραφικού σε εργοδότες

* Ενημέρωση για τα νέα του ΟΑΕΔ

* Διαδραστική αναζήτηση σε ψηφιακό χάρτη όλων των υπηρεσιών του οργανισμού

* Επικοινωνία με εξειδικευμένο προσωπικό

* Ενημέρωση για τις απαιτούμενες προθεσμίες μέσω ενός εξελιγμένου συστήματος ειδοποιήσεων (notifications).

Επόμενα βήματα

Με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε και τη ριζική αναβάθμιση των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους, μέσα από τη λειτουργία ενός ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου επικοινωνίας των πολτών με τους οργανισμούς του υπουργείου, με έναρξη τον Ιούνιο.

«Η τακτική του κατεβασμένου ή και του σπασμένου τηλεφώνου θα τελειώσει και ο πολίτης θα λαμβάνει απάντηση στο ερώτημα του γρήγορα και έγκυρα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι η λειτουργία της τηλεφωνικής εξυπηρέτησης θα είναι χωρίς χρέωση για τους πολίτες.

Για τις πληρωμές των επιδομάτων ανεργίας που παρατείνονται για ένα δίμηνο, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, είπε χθες ότι ο οργανισμός θα καταβάλει τον πρώτο μήνα της παράτασης για τα επιδόματα που έληξαν τον Ιανουάριο μόλις βγει η νέα υπουργική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η δίμηνη παράταση αφορά στα επιδόματα των οποίων η πληρωμή έληξε τον Ιανουάριο και όσων η πληρωμή λήγει τον Φεβρουάριο.

Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ελληνοτουρκικά: Ποιο είναι το «Τσεσμέ» που βγάζουν παρανόμως οι Τούρκοι στο Αιγαίο και τι κρύβει η νέα πρoκλητική Navtex

Ανακοινώνεται σκληρό lockdown για άλλες τρεις περιοχές – Σε αναμονή και για την απόφαση για τη χρήση διπλής μάσκας

ΔΕΔΔΗΕ: Ακόμα 3.500 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα σε Εκάλη, Διόνυσο, Αγ. Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Δροσιά και Κάλαμο

Αναψε πράσινο για τη γραμμή 4 του Μετρό – Ποιες περιοχές θα εξυπηρετεί

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πλέγμα μέτρων στήριξης εργαζομένων και ανέργων κατά την περίοδο της πανδημίας

Ανδρέας Ντίνης

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Όλες οι νέες θέσεις για δουλειά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα 

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΑΕΔ: Το νέο πρόγραμμα για 5.000 ανέργους 18 έως 29 ετών με κάλυψη 100% του μισθολογικού κόστους – Οι δικαιούχοι

Δημήτρης Ντόγκας

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου – Οι ημερομηνίες

Tinad

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Οι νέες ευκαιρίες για καριέρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Δημήτρης Ντόγκας

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα Voucher για 10.000 θέσεις εργασίας με επίδομα 2.520 ευρώ – Έως 26 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις ανέργων 30 έως 49 ετών

Δημήτρης Ντόγκας

Τι θα καταβληθεί έως τέλος Φεβρουαρίου από e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΟΑΕΔ – Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Tinad

Η Αγορά Εργασίας στον Ε.Τ.: Όλες οι νέες θέσεις απασχόλησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Δημήτρης Ντόγκας

ΑΣΕΠ 2Κ/2020: Πρόσκληση υποβολής δικαιολογητικών για 46 διασώστες στο ΕΚΑΒ

Δημήτρης Ντόγκας