ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα έντυπα μετακίνησης και πρόστιμα – Τι ισχύει από σήμερα, τι να προσέξουν οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Νέα έντυπα μετακίνησης ισχύουν από σήμερα για εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες σε πανελλαδική κλίμακα.

Για τις δύο πρώτες μέρες (σήμερα και αύριο) θα επιτρέπεται η χρήση των παλαιών και των νέων εντύπων ενώ από τις 6 το πρωί της Τετάρτης θα ισχύουν μόνον τα νέα έντυπα και όσοι δεν θα έχουν μαζί τους, ή τα έχουν αλλά με ψευδή δήλωση ότι εργάζονται ενώ για παράδειγμα έχουν τεθεί σε αναστολή, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ στον εργαζόμενο ή/και 300 ευρώ στον εργοδότη που εξέδωσε τις βεβαιώσεις μετακίνησης. Στην περίπτωση μετακίνησης ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς τις συνοδευτικές βεβαιώσεις φορολογικών στοιχείων θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Μέσω «ΕΡΓΑΝΗΣ»

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις για τα νέα έντυπα που έδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από σήμερα θα ισχύουν τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

* σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας

* σε τηλεργασία και

* σε νόμιμη άδεια.

Οι τρεις αυτές κατηγορίες εργαζομένων (αναστολή, τηλεργασία, άδεια) μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Ποιους αφορούν

Τα έντυπα για τους εργαζομένους που δεν έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης, ούτε σε τηλεργασία, και δεν κάνουν χρήση κανονικής άδειας, θα εκδίδονται μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» από την επιχείρηση του εργαζομένου.

Οι βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από τη διεύθυνση https://eservices.yeka.gr/ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Οι κλειστές επιχειρήσεις μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζομένους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Με νέο έντυπο μέσω «ΕΡΓΑΝΗΣ» ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητά τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISnet (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Μεταβατικό διάστημα

Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζομένου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00 έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59 οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Με νέο έντυπο μέσω της «ΕΡΓΑΝΗΣ» θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης όπου μετέχουν.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, οι βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από σήμερα, δηλαδή σταματά η έκδοσή τους από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Οσοι όμως έχουν τέτοιες βεβαιώσεις θα μπορούν να τις χρησιμοποιούν μέχρι τις 6 το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου, που ισχύει μεταβατικό διάστημα και από εκεί και μετά η μετακίνησή τους θα επιτρέπεται λόγω εργασίας με τα νέα έντυπα και με τις προβλεπόμενες κυρώσεις για τους παραβάτες.

Διασταυρώσεις

Ο έλεγχος των δηλωθέντων στοιχείων για τυχόν παραβάσεις επιδιώκεται να γίνεται ηλεκτρονικά με επιτόπια και σε πραγματικό χρόνο πρόσβασης των ελεγκτών (αστυνομικών ή και Επιθεωρητών Εργασίας) στα στοιχεία τηλεργασίας και αναστολών. Για παράδειγμα, από τα στοιχεία του εντύπου της μετακίνησης ενός εργαζομένου θα μπορεί να διασταυρώνεται ο ΑΦΜ της επιχείρησης και του εργαζομένου μέσω «ΕΡΓΑΝΗΣ» για να διαπιστωθεί αν είναι σε κανονικό καθεστώς εργασίας, οπότε μπορεί να μετακινείται για λόγους εργασίας, ή αν είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα έχει κυρώσεις για ψευδή δήλωση. Η μετακίνησή του ωστόσο θα μπορεί να δικαιολογηθεί με μια από τις 6 επιλογές μετακίνησης μέσω μηνύματος στο 13033.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Από σήμερα αλλάζουν τα έντυπα μετακίνησης – Ποια είναι τα νέα και ποιοι δεν δικαιούνται να τα έχουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα έντυπα μετακίνησης: Επεκτείνεται έως τις 19/2 το μεταβατικό διάστημα λόγω της κακοκαιρίας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αλλάζουν τα έντυπα μετακίνησης για τους εργαζόμενους από τη Δευτέρα – Ποιοι δεν μπορούν να τα έχουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom