ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Πονοκέφαλος» οι μεταλλάξεις και το ιικό φορτίο – Πότε μπορεί να μπει «φρένο» στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Κορωνοϊός: «Πονοκέφαλος» οι μεταλλάξεις και το ιικό φορτίο - Πότε μπορεί να μπει «φρένο» στο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων

Newsroom eleftherostypos.gr

Τα δεδομένα της Πέμπτης θα είναι είναι αυτά που θα εξεταστούν ώστε  να ληφθούν αποφάσεις από τους ειδικούς για τη λειτουργία των σχολείων και της αγοράς δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα  ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι «θα δούμε τα δεδομένα την Πέμπτη για να δούμε και τα στοιχεία για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Θα τα αξιολογήσουμε και δούμε τα επόμενα βήματα». Σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς  εξήγησε ότι  «περιμένουμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα καθώς ανοίξαμε και τα καταστήματα. Εμείς καθημερινά βλέπουμε τα δεδομένα και εξετάζουμε πως μπορούμε να επέμβουμε άμεσα».

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές της Αττικής δημιουργεί ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, οι οποίοι την Παρασκευή αναμένεται να συνεκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, λίγο πριν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. Όπως όλα δείχνουν  η συνεδρίαση της Παρασκευής θα είναι μια μέρα κρίσιμων αποφάσεων.

Αυτή την στιγμή δεν υφίσταται θέμα μη ανοίγματος, αλλά όλα θα κριθούν από το πως θα εξελιχθεί η πανδημία καθώς μιλάμε για μία δυναμική κατάσταση που μεταβάλλεται συνεχώς.

Ανήσυχος για περαιτέρω επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ενόψει και του ανοίγματος της Δευτεροβάθμιας εμφανίστηκε σήμερα και ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που ακολουθεί, ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι στο τέλος του ερχόμενου μήνα τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα 950-1.000 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ ακόμα πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση τον Μάρτιο, αφού στο τέλος του συγκεκριμένου μήνα τα κρούσματα αναμένεται να κινούνται στα 1.650-1.700 την ημέρα κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο.

Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας για το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων είπε ότι θεωρεί ότι μπορούν να ανοίξουν, αλλά πρέπει η επιτροπή να το ξαναδεί το θέμα, καθώς είναι σημαντικό να γίνονται τεστ.

Σύψας: Τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο με σταθερή τάση στα κρούσματα

Μιλώντας την Τρίτη για την κινητικότητα και τις εικόνες συνωστισμού στα μαγαζιά που θα φέρουν αύξηση των κρουσμάτων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να «μπλοκάρει» το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα κορωνοϊού.

Επιπλέον, τόνισε ότι πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

«Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με την προϋπόθεση ότι η επιδημία θα μείνει σταθερή», είπε και μίλησε για άνοιγμα υψηλού κινδύνου αφού «οι μαθητές Λυκείου συμπεριφέρονται σαν ενήλικες όσον αφορά τη διασπορά της νόσου».

Βατόπουλος: Κανονικά το άνοιγμα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής των ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, διευκρινίζει ότι ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια την προσεχή Δευτέρα χωρίς ωστόσο να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Οι περισσότερες πηγές συστήνουν πάντως ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν πρόκειται ν’ αλλάξει ο σχεδιασμός για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Ωστόσο, είναι πιθανό να μην υπάρξουν άλλες αποφάσεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων όπως το κυνήγι, το ψάρεμα και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Τα 842 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκαν την Τρίτη σήμαναν συναγερμό και υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία για το αν αυτή η αύξηση ήταν τυχαία ή θα συνεχιστεί. Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς αν υπάρξει αυξητική τάση τότε και η ειλημμένη απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων δεν αποκλείεται να αναθεωρηθεί.

Χαρακτηριστικά είναι και τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη με την παρουσία περισσοτέρων των 400 κομματικών στελεχών της ΝΔ από όλη την Ελλάδα: «Ειδικά στο μέτωπο της πανδημίας ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες προκλήσεις. Η χώρα αντικειμενικά καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές χώρες. Γνωρίζουμε όμως -το είδαμε- τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο ότι ο κίνδυνος καραδοκεί ανά πάσα στιγμή. Γι’ αυτό και το όποιο άνοιγμα το οποίο επιχειρούμε θα είναι εξαιρετικά προσεκτικό και μετρημένο. Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Η Αττική βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού με περισσότερες από τις μισές θετικές διαγνώσεις από το σύνολο της χώρας. Χθες, στο λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 427 μολύνσεις κορωνοϊού, με το ιικό φορτίο να «βράζει» στο κέντρο της Αθήνας (113 κρούσματα) καθώς και στο βόρειο τομέα Αθηνών που παρουσιάζει σημαντική επιδημιολογική επιβάρυνση τις τελευταίες ημέρες. Χθες στο βόρειο τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 76 νέα περιστατικά.

Το βαρύ «φορτίο» που σηκώνει ο βόρειος τομέας φαίνεται και από τα rapid tests που πραγματοποίησε χθες ο ΕΟΔΥ. Από δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσα από το αυτοκίνητο στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας βρέθηκε θετικότητα 2,17%, μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με άλλες περιοχές της Αττικής.

Οσον αφορά στην υπόλοιπη χώρα, η Εύβοια οδεύει προς το “βαθύ κόκκινο” όπως φαίνεται από τα στοιχεία. Χθες συγκέντρωσε 38 κρούσματα, ενώ υψηλά ποσοστά θετικότητας αποδείχθηκαν από τους ελέγχους κλιμακίων του ΕΟΔΥ σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας. Ειδικότερα, στην κοινότητα Λούτσας βρέθηκε 5,08% θετικότητα και στην Αμφιθέα 4,88% θετικότητα.

Στην Αχαΐα εντοπίστηκαν χθες 29 κρούσματα κορωνοϊού, στην και τη Χαλκιδική από 16 περιστατικά. Επίσης, 13 περιστατικά εντοπίστηκαν στη Βοιωτία, από 14 σε Καρδίτσα και Λέσβο, 13 στη Μαγνησία, 12 στη Μεσσηνία και ίδιο αριθμό και στην Ξάνθη. Υπενθυμίζεται ότι σε Λέσβο και Βοιωτία ισχύουν αυστηρά lockdown που έχουν παραταθεί έως την 1η Φεβρουαρίου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η χώρα εξακολουθεί να έχει υψηλό ιικό φορτίο και να βρίσκεται σε περίοδο αυξημένου κινδύνου. Η αυξημένη κινητικότητα από τις γιορτές και έπειτα δεν αποκλείεται να οδηγήσει σύντομα σε αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής Rt, το οποίο ήδη την περασμένη εβδομάδα ήταν αυξημένο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη (0.87 έναντι 0.77). Ολα αυτά πιθανόν θα οδηγήσουν σε μια στρατηγική «ακορντεόν» στα μέτρα που έχουν αρθεί, με στόχο την προστασία της δημόσιας Υγείας.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για τρίτο lockdown η αύξηση των κρουσμάτων – Υψηλό το ιικό φορτίο σε βόρειο τομέα Αθηνών και Εύβοια

Γιώργος Κιμούλης για Ζέτα Δούκα: Δεν ήταν ένα αθώο κοριτσάκι, ήταν πρωταγωνίστρια

Τι αλλάζει για αυθαίρετα και μεταβιβάσεις αυτοκινήτων – Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εκτακτο: Δείτε Live την ενημέρωση για τον κορωνοϊό και τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

Tinad

Κορωνοϊός: Αρνητική πρωτιά για την Αττική με 790 νέα κρούσματα – «Βράζει» το κέντρο της Αθήνας – Αναλυτικά ο χάρτης διασποράς

Tinad

Κορωνοϊός 26/02: 1.790 νέα κρούσματα, 371 διασωληνωμένοι και 29 νεκροί

Tinad

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα rapid tests του ΕΟΔΥ – Πόσα ήταν τα θετικά

Tinad

Κορωνοϊός: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε τη χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων της Regeneron

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Bloomberg: Στις 11 Μαρτίου η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Tinad

Διασωληνωμένο 5χρονο αγόρι στο Παίδων – Πάσχει από σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με τον κορωνοϊό

Evanthia Karra

Έρευνα: Αισιόδοξα μηνύματα για το εμβόλιο των Pfizer και ΒιοΝΤech – Μια δόση αρκεί για να μειώσει τη μετάδοση!

Tinad

Ρώσοι διπλωμάτες εγκαταλείπουν τη Β. Κορέα πάνω σε…χειροκίνητο τρόλεϊ

Μαρίνα Μπενέκου