ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ερευνα για την εργασία στον ιδιωτικό τομέα: Πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι την επόμενη ημέρα

Κωστας Κατίκος

Αισιόδοξοι ότι παρά τη μείωση εισοδήματός τους θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους στο επόμενο εξάμηνο δηλώνει το 53% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, σε έρευνα της ΓΣΕΕ και της εταιρίας ΑLCO για τις επιπτώσεις και τις τάσεις που καταγράφονται στην αγορά εργασίας από τη μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας.

Ευρήματα

Τα κυριότερα ευρήματα συνοψίζονται στα εξής:

* Το 56% των εργαζομένων δηλώνουν ότι έχουν μείωση εισοδήματος έναντι 44% που δεν έχουν μείωση. Από αυτούς που έχουν μείωση εισοδήματος, το 22% δηλώνει απώλεια πάνω από 31%, το 14% έχει απώλεια από 21% ως 30%, το 13% έχει απώλεια ως 20% και το 7% δηλώνει απώλεια ως 10%.

* Το 53% των εργαζομένων (με ή χωρίς μείωση εισοδημάτων) δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους για το επόμενο εξάμηνο, το 39% ότι δεν θα τις διατηρήσει και ένα 8% δεν ξέρει αν θα μείνει ή όχι στην ίδια θέση.

Τηλεργασία

Το 40% των εργαζομένων εργάστηκαν με τηλεργασία, και το 60% «όχι». Οι γνώμες για την τηλεργασία όμως είναι αρνητικές πλην ενός 44% των εργαζομένων που θεωρεί ότι επιδρά θετικά στην παραγωγικότητα έναντι του 31% που λέει ότι δεν θα έχει θετική επίπτωση. Η τηλεργασία αξιολογείται από τους εργαζόμενους αρνητικά, σε ποσοστό 65% για τις ώρες απασχόλησης, 54% ως προς τις επιπτώσεις στην ψυχική τους ισορροπία, 52% ως προς τις επιπτώσεις στη προσωπική τους αλλά και 40% ως προς την εξέλιξη της αμοιβής τους.

Ανησυχία

Στους δείκτες αισιοδοξίας και με εξαίρεση το 53% των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι θα κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους για το επόμενο εξάμηνο, στο γενικότερο κλίμα επικρατούν οι «απαισιόδοξοι» κατά 56% σε σχέση με την πορεία της χώρας στους επόμενους μήνες και κατά 58% σε σχέση με την εξέλιξη των αμοιβών τους.

Η έρευνα διενεργήθηκε πανελλαδικά στο διάστημα από 8 ως 12 Ιανουαρίου 2021 σε τυχαίο δείγμα 1.500 εργαζομένων άνω των 17 ετών.

Η ΓΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση μεταξύ άλλων να αντιμετωπίσει την έντονη παραβατικότητα που παρατηρείται στην αγορά εργασίας, να προχωρήσει σε ενέργειες ουσιαστικής στήριξης της εργασίας και των πληττόμενων εργαζομένων, να αποκαταστήσει τον θεσμό των ανεξάρτητων συλλογικών διαπραγματεύσεων και να αναπτύξει ουσιαστικό θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας που αναπτύσσεται με άναρχο και άδικο τρόπο.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Απόφαση-«φωτιά» για τα σούπερ μάρκετ: Ψώνια μόνο για 2 ώρες – Τι ισχύει για το SMS στο 13033

Έγκλημα στην Κρήτη: Εντοπίστηκε ο Νορβηγός σύντροφος της 54χρονης

Ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό: Ελεύθεροι οι δύο ανήλικοι και ο ειδικός φρουρός

Οργή για ντροπιαστικές αναρτήσεις δημοτικής συμβούλου: Επιρρίπτει ευθύνες στην Μπεκατώρου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τηλεργασία: Παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου για το 50% των εργαζομένων

Ανδρέας Ντίνης

Αρσάκειο: Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες 285 αποφοίτων περί σεξουαλικών παρενοχλήσεων

Tinad

Ενας χρόνος κορωνοϊός: Κόπηκαν τα ξενύχτια, αυξήθηκε η τάση για τσιγάρο και αλκοόλ

Μιχάλης Μάρδας

Θρίλερ με τις κόρες του εμίρη του Ντουμπάι: Η πριγκίπισσα Λατίφα με επιστολή ζητά να ανοίξει ξανά η υπόθεση απαγωγής της αδερφής της

Tinad

Υπουργείο Εσωτερικών: Μονιμοποιείται η τηλεργασία στο Δημόσιο – Οι επτά άξονες του νέου θεσμικού πλαισίου

Δημήτρης Ντόγκας

Υπουργικό: Τα 11 μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας – Τι ειπώθηκε για τηλεργασία, εμβολιασμούς και συνεπιμέλεια

Μιχάλης Μάρδας

#MeToo: Νέες καταγγελίες για βιασμούς – Τι περιλαμβάνει ο φάκελος που κατέθεσε ο Πασχάλης Τσαρούχας

Tinad

Δημοσκόπηση: Κυρίαρχη η ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία – Παραμένει ψηλά ο Τζιτζικώστας

Tinad

#MeToo: Στην Εισαγγελία o Πασχάλης Τσαρούχας – «Θα καταθέσουμε όλους τους φακέλους για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας»

Tinad