Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Aνοίγει η αγορά χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια – Πώς θα κάνουμε ψώνια από τη Δευτέρα (18/1)

πολυκαταστήματα

Ιωάννα Φεντούρη

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των malls, των εκπτωτικών χωριών και των εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ανεβάζουν ρολά από την προσεχή Δευτέρα (18/1).

Ακόμη ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, ενώ παράλληλα θα επιτρέπεται η παροχή υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων -με εξαίρεση την άσκηση-, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος και η επαναλειτουργία των ΚΤΕΟ. Με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται ότι θα επιστρέψουν στη δουλειά τους 140.000 εργαζόμενοι.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων άναψε το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση των παραπάνω δραστηριοτήτων, έπειτα από πολύωρη συζήτηση που είχε με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπου και παρουσιάστηκαν, διεξοδικά, οι επιπτώσεις στην οικονομία από το παρατεταμένο lockdown στην αγορά.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, συμμετείχε στην καθιερωμένη απογευματινή συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας COVID-19, αναλύοντας τους κανόνες λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Αρχικά, ξεκαθάρισε πως η κατάκτηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας δεν μπορεί να χαθεί. «Γι’ αυτό και θέλω να τονίσω προς όλους ότι η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης εδράζεται στο ότι όλοι μας, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, αλλά και οι καταναλωτές, κάνουμε μεταξύ μας μία συμφωνία ευθύνης ότι θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως εάν η πανδημία δείξει τάσεις επαναφοράς «θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε πίσω τα μέτρα. Δεν θα ρισκάρουμε την υγεία του ελληνικού λαού».

Προαιρετικό ωράριο

Οσον αφορά ειδικότερα στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων τόνισε πως «από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ξεκινούν τα καταστήματα, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ. – ώστε να υπάρχει μία ώρα περιθώριο για να μπορούν να επιστρέψουν όλοι στα σπίτια τους». Υπογραμμίζεται πως διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ. Για να γίνει η μετακίνηση, οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με την επιλογή 2, που αφορά στη μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ). Εναλλακτικά, μπορούν να συμπληρώσουν το έντυπο-βεβαίωση κίνησης, ενώ υπάρχει και η επιλογή της χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης.

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί στο κινητό του το μήνυμα στο 13033 με την επιλογή 2, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του, σε περίπτωση ενδεχόμενου ελέγχου. Σημειώνεται πως κάθε έγκριση θα έχει διάρκεια 2 ωρών, κατά τις οποίες θα μπορεί ο καταναλωτής, ελεύθερα, να πηγαίνει στο κατάστημα της επιλογής του και να κάνει τα ψώνια που επιθυμεί εντός αυτού, τηρώντας τους υγειονομικούς κανόνες.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σε καταστήματα έως 100 τ.μ. είναι τα τέσσερα άτομα, ενώ για τα καταστήματα άνω των 100 τ.μ. θα προστίθεται ακόμη ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως). Στην περίπτωση των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά το χρόνο αναμονής στα ταμεία, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού.

Στις δε περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away). Οσον αφορά στα κομμωτήρια- κουρεία, κέντρα αισθητικής και στις διαιτολογικές υπηρεσίες, κατ’ αρχάς θα πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες και το ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) διαμορφώνεται από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ. Επίσης προαιρετική είναι η λειτουργία τους την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass. Ο πληθυσμός των πελατών (έως τέσσερα άτομα για επιχειρήσεις έως 100 τ.μ., συν ένα άτομο ανά 25 τ.μ. γι’ αυτές άνω των 100 τ.μ.) είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζομένους.

Τέλος, για την περίπτωση των ΚΤΕΟ, οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας και συνιστώνται γάντια μιας χρήσεως και χρήση αντισηπτικού.

Εξετάσεις
Λίγες ώρες νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή (ΓΓΕΠΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξέδωσε ανακοίνωση, κοινοποιώντας πως επιτρέπεται η διεξαγωγή εξετάσεων (συμπεριλαμβανομένων και γλωσσομάθειας) εξαιρετικώς και μόνο για τελειόφοιτους μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ή αποφοίτους, εφόσον απαιτούνται από πανεπιστήμια του εξωτερικού για την εισαγωγή υποψηφίων στο δεύτερο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 ή για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.
Οι εξετάσεις αυτές, θα διεξαχθούν σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής. Οι αρμόδιοι φορείς-εξεταστικά κέντρα οφείλουν να γνωστοποιήσουν τη διάρκεια λειτουργίας τους και τους κανόνες τήρησης υγιεινής στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] της ΓΓΕΠΚ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εξιχνιάστηκε η απάτη με τα SMS για την επιστράτευση – Δικογραφία για 10 άτομα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Νέα δεδομένα από τα Jumbo – Έκτακτη ανακοίνωση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τούρκοι επιτέθηκαν σε σπίτια και καταστήματα Σύρων προσφύγων στην Άγκυρα [βίντεο]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές από καταστήματα στην Αττική

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Στην… πρίζα οι αλυσίδες ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών ειδών!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανοιχτά τα καταστήματα σήμερα σήμερα Κυριακή – Δείτε το ωράριο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ανοικτά – προαιρετικά τα καταστήματα την Κυριακή 11 Ιουλίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πανελλήνιες 2021: 8 στους 10 υποψηφίους έλαβαν σε λίγα λεπτά τη βαθμολογία τους μέσω sms

Πανελλήνιες 2021: Bγήκαν οι βαθμοί – Δείτε εδώ πώς θα τους δείτε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom