ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Πανεπιστημιακή Αστυνομία»: Διαβουλεύτηκαν με… συλλαλητήριο – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο – Προκήρυξη για 1.000 θέσεις

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σύσταση σώματος ασφαλείας στα Πανεπιστήμια, το οποίο θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Με συλλαλητήριο απάντησαν χθες οι φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για τη λεγόμενη «Πανεπιστημιακή Αστυνομία», οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια με στόχο να κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονταν στο κέντρο πριν τη συγκέντρωση των διαμαρτυρομένων, οι οποίοι τους εμπόδισαν να κινηθούν προς το Σύνταγμα, και τελικά κινήθηκαν προς την Ομόνοια.

Δεν έλειψαν τα επεισόδια και η ένταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, με τους πρώτους να απωθούν τους φοιτητές κάνοντας ρίψη χημικών.

Με «σύνθημα έξω από τις σχολές μας η αστυνομία», οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται για τη θέσπιση του ανώτατου ορίου σπουδών, την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και ζητούν από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών.

Αποτροπή

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μέσων, για να αποτραπεί η πορεία των περίπου 400 φοιτητών επί της Σταδίου. Επεισόδια προκλήθηκαν και στη Θεσσαλονίκη και Πάτρα μεταξύ φοιτητών και αστυνομίας με ρίψη χημικών.

Η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας έρχεται λίγους μήνες μετά την επίθεση που δέχθηκε ο πρύτανης του ΟΠΑ, Δημήτρης Μπουραντώνης από αγνώστους, μέσα στο γραφείο του. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20 περιστατικά βίας εντός των πανεπιστημιακών χώρων, όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με θύματα πανεπιστημιακούς και προσωπικό των ΑΕΙ.

Την Τετάρτη (σ.σ. με τον βασικό σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας να έχει ήδη γνωστοποιηθεί εδώ και έναν μήνα) αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που προβλέπει τη σύσταση σώματος ασφαλείας εντός των Πανεπιστημίων, που θα υπάγεται στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό

Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει κλομπ, χειροπέδες και ειδικό σπρέι πιπεριού, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Η πρώτη προκήρυξη θα είναι για 1.000 οργανικές θέσεις, με προοπτική να διπλασιαστεί ο αριθμός τους, ενώ θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα). Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ., και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών.

870 υπογραφές

Η άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη στην καταδίκη της βίας και ανομίας εντός των Πανεπιστημίων δεν βρήκε σύμφωνη μερίδα πανεπιστημιακών που διαφωνεί με την παρουσία σώματος ασφαλείας εντός των Πανεπιστημίων.

Ενώ το σύνολο των Πανεπιστημίων, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες ανακοινώσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, αναγνωρίζει το πρόβλημα της παραβατικότητας και της βίας εντός των ΑΕΙ, η πανεπιστημιακή κοινότητα κρατάει αποστάσεις από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Περίπου 870 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν κείμενο στο οποίο αντιτίθενται στην πανεπιστημιακή αστυνομία, χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματική τη θέσπισή της, ενώ και σε ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ, της Ομοσπονδίας των μελών ΔΕΠ, σημειώνεται ότι οποιοδήποτε σώμα φύλαξης εντός των Πανεπιστημίων θα πρέπει να υπάγεται στον πρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ.

Αυτό άλλωστε αποτέλεσε το «αγκάθι» στις συζητήσεις των προηγούμενων εβδομάδων μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων. Οι Σύγκλητοι κάποιων πανεπιστημίων τάχθηκαν ανοιχτά κατά της σύστασης του νέου σώματος, όπως αυτή της Παντείου, ενώ ακόμα κι όσες τάχθηκαν υπέρ κράτησαν αποστάσεις.

Ψήφισμα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χθεσινό ψήφισμα της Συγκλήτου του ΟΠΑ, στο οποίο η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση χαρακτηρίζεται ως αυτή που έρχεται να καλύψει ένα αποδεδειγμένο κενό προστασίας των μελών της πανεπιστημιακής αστυνομίας, όμως καταλήγει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να χρηματοδοτήσει την υφιστάμενη υπηρεσία φύλαξης των πανεπιστημίων, η οποία υπάγεται στις πανεπιστημιακές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται και σύστημα ελεγχόμενης εισόδου και εξόδου από τους πανεπιστημιακούς χώρους, η οποία είναι υποχρεωτική, ενώ θεσπίζεται και πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές.

Αντιμέτωποι με ποινές

Αυτό περιλαμβάνει ποινές που φτάνουν ακόμα και στη διαγραφή φοιτητή ανάλογα με το παράπτωμα και βάσει του Κανονισμού του κάθε Πανεπιστημίου.

Οι φοιτητές πλέον θα αντιμετωπίζουν ποινές που θα αφορούν απαγόρευση συμμετοχής στις εξετάσεις, απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του Ιδρύματος αλλά και προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας έως και 24 μήνες, η οποία βέβαια σε περίπτωση κακουργήματος εντός του ΑΕΙ μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην οριστική διαγραφή.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν ο αρμόδιος αντιπρύτανης, ο κοσμήτορας, ο πρόεδρος του Τμήματος και εκπρόσωπος των φοιτητών.

Ειδήσεις 

Χαμός στο διαδίκτυο: «Περίεργο» βίντεο δείχνει Αλβανούς να δίνουν στρατιωτικά παραγγέλματα στα ελληνικά – Έρευνα από το ΓΕΣ

Φρίκη στην Αιτωλοακαρνανία: Συγγενής και γείτονες πίσω από τη δολοφονία του ηλικιωμένου και του βασανισμού της γυναίκας του

Μητσοτάκης: Και τον Φεβρουάριο κάλυψη ενοικίου κατά 80%, δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας και 500 ευρώ πρόστιμο στους παραβάτες των μέτρων

Ραγδαίες εξελίξεις για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Η συμπληρωματική κατάθεση και τα ντοκουμέντα που «καίνε»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Νέο Οικογενειακό Δίκαιο: Η διαμεσολάβηση, το συναινετικό διαζύγιο, τα παιδιά εκτός γάμου – Όλες οι αλλαγές

Tinad

Κλείνει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο»

Tinad

Συρίγος: Τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά φέτος

Μιχάλης Μάρδας

Κρίσεις… μικρής κλίμακας στην ΕΛ.ΑΣ. – Τα νέα πρόσωπα, οι αποστρατείες, οι προαγωγές και οι μετακινήσεις

Μιχάλης Μάρδας

Μια «πόλη του μέλλοντος» ξεκινά να χτίζεται στην Κίνα από το μηδέν [εικόνες]

Μαρίνα Μπενέκου

Αδιάβαστος ο Τσίπρας δεν… ήξερε για τους βιασμούς σε Πανεπιστήμιο

Μιχάλης Μάρδας

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο: Τρεις τραυματίες αστυνομικοί και 52 προσαγωγές στα επεισόδια που έγιναν στην Αττική

Μιχάλης Μάρδας

Τσίπρας για το νομοσχέδιο της Παιδείας: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και οδηγείται σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις

Evanthia Karra

«Πράσινο φως» από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Tinad