ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Για πρώτη φορά πιστοποιητικά-εξπρές για ανάδοχους-θετούς γονείς

Αλλαγές στην αναδοχή και υιοθεσία παιδιών – Απλοποιείται η διαδικασία

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Για πρώτη φορά τα πιστοποιητικά υγείας που υποχρεούνται να προσκομίζουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι και θετοί γονείς θα μπορούν να εκδίδονται ταχύτατα χωρίς να υπάρχει πολύμηνη αναμονή, μετά από ρύθμιση της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, στο εξής, όσοι επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς υποβάλλουν, μεταξύ άλλων, πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει ότι ο αιτών και τα συνοικούντα με αυτόν πρόσωπα δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα και το οποίο εκδίδεται από γιατρούς των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Επιπλέον, υποχρεωτικό είναι πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει ότι ο αιτών και τα συνοικούντα με αυτόν πρόσωπα δεν πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, το οποίο εκδίδεται από ψυχιάτρους των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων. Μέχρι σήμερα, η έκδοση των πιστοποιητικών υγείας ήταν εφικτή μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία, δυσχεραίνοντας τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας καθώς παρατηρούνταν καθυστερήσεις που οφείλονταν κυρίως στο φόρτο εργασίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αποτέλεσμα ήταν να καθυστερεί η πρώτη συνάντηση των γιατρών με τους υποψήφιους ανάδοχους και θετούς γονείς καθώς και των επαναληπτικών συναντήσεων, όταν αυτές κρίνονται από τα αντίστοιχα πρωτόκολλα ως απαραίτητες για την αρτιότητα της πιστοποίησης. Επιπλέον, παρατηρούνταν έλλειψη συντονισμού των επισκέψεων με τους κατάλληλους γιατρούς, δηλαδή τους παθολόγους, για το πιστοποιητικό σωματικής υγείας και ψυχιάτρους για το πιστοποιητικό ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το χώρο της Υγείας, για το συγκεκριμένο θέμα ασκήθηκαν πιέσεις και η αναζήτηση λύσης έφτασε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ετσι, η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη, κλήθηκε να «τρέξει» και να λειτουργήσει συνδυαστικά τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αρμόδιου για τις υπηρεσίες Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, και της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, έτσι ώστε τόσο γρήγορα να στεφθεί το εγχείρημα με απόλυτη επιτυχία. Με τη σύντμηση των χρόνων έκδοσης των πιστοποιητικών υγείας και την πιο αποτελεσματική διαδικασία χορήγησής τους, η αναδοχή και η υιοθεσία επιταχύνονται φέρνοντας πιο κοντά στην πραγματικότητα αυτό που για πολλά ζευγάρια αποτελεί όνειρο.

Ειδήσεις 

Κορωνοϊός: Εντείνεται η ανησυχία για την Αττική – Με «κομμένη την ανάσα» παρακολουθούν οι επιστήμονες την πορεία της πανδημίας

Κορωνοϊός: Οι «κόκκινες» περιοχές βάζουν φρένο στη χαλάρωση

Ερχεται η κακοκαιρία «Λέανδρος»: Ισχυρό ψύχος και χιονοπτώσεις από την Πέμπτη – Χιόνια και στην Αττική

Προειδοποιούν οι επιστήμονες: Με click away και ανοιχτά δημοτικά θα φτάσουμε 2.000 κρούσματα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ψηφιακά διαθέσιμες μέσω του gov.gr και οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου

Evanthia Karra

Ψηφιακή επανάσταση: Πιστοποιητικά με ένα «κλικ» στον υπολογιστή μας

Ανδρέας Ντίνης

Έρχεται το MyKEP live και η απλούστευση έκδοσης πιστοποιητικών

Ανδρέας Ντίνης

Δήμος Αθηναίων: Με λίγα «κλικ» η αίτηση των επαγγελματιών για επιπλέον τετραγωνικά ή για μείωση τελών

Evanthia Karra

Αποκλειστικό: Με ένα κλικ τα πιστοποιητικά κληρονομιάς μέσω ΚΕΠ

Ανδρέας Ντίνης

ΚΕΠ: Αποστολή εγγράφων και πιστοποιητικών στο σπίτι με ένα τηλεφώνημα χωρίς χρέωση

Ανδρέας Ντίνης

Δήμος Αθηναίων: Ακόμα έξι πιστοποιητικά με λίγα «κλικ»

Evanthia Karra

Με ένα κλικ πιστοποιητικά κληρονομιάς, οικογενειακής κατάστασης και προσωρινή άδεια οδήγησης για νέους οδηγούς

Evanthia Karra

Νέα πιστοποιητικά εντάσσονται στα ΚΕΠ – Δείτε ποια είναι

Ανδρέας Ντίνης