Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο «μαϊμού» – κατάσκοπος που έταζε δουλειές με το… αζημίωτο – Πώς αποκαλύφθηκε η δράση του

ΣΟΦΙΑ ΣΠΙΓΓΟΥ

Σε γραφείο ευρέσεως εργασίας είχε «μετατρέψει» το Πεντάγωνο και το ΝΑΤΟ ένας 64χρονος που κατάφερε να εξαπατήσει τουλάχιστον 10 άτομα με το πρόσχημα ότι θα τους βρει δουλειά. Ο 64χρονος παριστάνοντας ψευδώς τον κατάσκοπο της CIA, που διέθετε ως «κάλυψη» δουλειά ως διοικητής υπηρεσίας του ΝΑΤΟ, προσέγγιζε άτομα «τάζοντάς» τους εργασία και αποσπώντας τους χρήματα για τον σκοπό αυτό.

Μάλιστα, ένα από τα θύματα ήταν και ο γιος του, που βρίσκεται ανάμεσα στους μηνυτές, από τους οποίους απέσπασε συνολικά 3.684 ευρώ για παράβολα και αιτήσεις.

Με ταυτότητα και σήμα

Λογιστές, παιδαγωγούς, γραμματείς, προγραμματιστές και κάθε είδους υπάλληλο χρειαζόταν το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα φέρεται να έλεγε στα θύματά του ο δαιμόνιος 64χρονος. Μάλιστα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό που υποβλήθηκε στην Εισαγγελία, από τον Ιούνιο έως και το Σεπτέμβριο του 2017 εμφανίστηκε ως πράκτορας της CIA, επιδεικνύοντας ταυτότητα με το σήμα της CIA και λόγω της ιδιότητάς του δήλωνε ότι διέθετε στην Ελλάδα «μια εργασία προκάλυψης», είτε ως διοικητής μια υπηρεσίας του ΝΑΤΟ στο Πεντάγωνο είτε ως πολιτικός αναλυτής στη Βουλή είτε ως στρατιωτικός με υψηλές γνωριμίες και διασυνδέσεις!

Μάλιστα, για να πείσει τα θύματά του τους παρέδιδε αιτήσεις από το ΓΕΕΘΑ και το ΝΑΤΟ προς συμπλήρωση-υπογραφή και ακολούθως αυτοί παραλάμβαναν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ηλεκτρονική διεύθυνση «[email protected]» περί… της έγκρισης πρόσληψής τους. Στη συνέχεια ο 64χρονος τους διαβεβαίωνε ότι επρόκειτο να ακολουθήσει και δεύτερο μήνυμα, που θα όριζε την ημερομηνία πρόσληψης, το οποίο δεν ερχόταν ποτέ.

Η αρχή

Ολα ξεκίνησαν από τον γιο του 64χρονου, με τον οποίο φέρεται να μην είχε επαφές για πολλά χρόνια, όταν ξαφνικά τον συνάντησε και του πρότεινε δουλειά στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, του απέσπασε και 150 ευρώ για παράβολα της υποτιθέμενης αίτησής του και του ζήτησε να τον συστήσει σε κάποια φίλη του γιατί χρειαζόταν συνεργάτιδα, ξεκινώντας άθελά του τον κύκλο της απάτης.

«Συναντήθηκα στις 18 Αυγούστου 2017 με μια φίλη μου για να πιούμε καφέ, εκείνη με ρώτησε αν με πειράζει να πάμε μέχρι μια καφετέρια στο Ζεφύρι, όπου βρισκόταν ο άνθρωπος που της βρήκε τη δουλειά στο ΝΑΤΟ. Εκεί συνάντησα για πρώτη φορά τον κατηγορούμενο και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μου πρότεινε και μένα μία θέση εργασίας στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα μου παρουσιάστηκε ως πράκτορας του ΝΑΤΟ με πολλές γνωριμίες και διασυνδέσεις, μου είπε ότι η υπηρεσία του στεγάζεται μέσα στο προαύλιο του Πενταγώνου, ότι είναι διευθυντής εκεί και ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ μυστική υπηρεσία της Αμερικής, γι’ αυτό τον λόγο δεν θα έπρεπε να μιλήσω σε κανέναν. Οπως μου ανέφερε, θα εκπαιδευόμουν για 20 μέρες στις Βρυξέλλες με κονδύλι που θα έβγαινε από τις Βρυξέλλες και ότι πρόκειται για θέση γραφείου όπου θα διαχειρίζομαι υποθέσεις του κράτους και ο μισθός μου θα είναι 1.600€ τον μήνα» αναφέρει στην κατάθεσή της μια 33χρονη γυναίκα.

Στη συνέχεια, ο 64χρονος φέρεται να της ζήτησε 150 ευρώ για δύο παράβολα και 300 ευρώ για την εκπαίδευση στις Βρυξέλλες. Η γυναίκα υποστηρίζει πως του έδωσε τα χρήματα και στη συνέχεια του μίλησε για τον αρραβωνιαστικό της. «Συναντηθήκαμε ο αρραβωνιαστικός μου και εγώ μαζί με εκείνον και τη φίλη μου, που μου τον είχε συστήσει και περίμενε επίσης τον διορισμό της στο ΝΑΤΟ. Εκείνος μας είπε ότι θα διορίσει τον αρραβωνιαστικό μου στο ΝΑΤΟ ως τεχνικό, μαζί με τον αρραβωνιαστικό της φίλης μου. Τις επόμενες ημέρες έδωσε ο αρραβωνιαστικός μου το ποσό των 600 ευρώ σε μετρητά και εγώ του έδωσα επιπλέον το ποσό των 130€, αφού έλαβα το e-mail έγκρισης της αίτησής μου από την ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]», εξηγεί η μάρτυρας.

Λίγο καιρό αργότερα, η μάρτυρας ρώτησε τον 64χρονο αν θα μπορούσε να βρεθεί μια δουλειά και για την αδελφή της. «Του ανέφερα ότι είναι λογίστρια και εκείνος μου απάντησε ότι μόλις πριν από μία εβδομάδα είχε ανοίξει μία θέση λογίστριας δίπλα στον οικονομικό διευθυντή της υπηρεσίας του ΝΑΤΟ» περιέγραψε η 33χρονη και συμπλήρωσε πως και η αδελφή της το θεώρησε μεγάλη ευκαιρία και του έδωσε τα χρήματα που ζήτησε.

Το ίδιο σκηνικό επιβεβαίωσε στη δική της κατάθεση η φίλη της 33χρονης, η οποία ήταν και το πρόσωπο που προσέγγισε αρχικά ο 64χρονος καταφέρνοντας στη συνέχεια να αποσπάσει χρήματα από ολόκληρη την παρέα. «Στη συνάντησή μας (…) μου είπε επίσης ότι έχει και μια κόρη που μένει στην Αμερική και είναι πράκτορας της CIA και η μητέρα της κόρης του από τη Γερμανία ήταν επίσης πράκτορας της CIA» κατέθεσε μεταξύ άλλων η δεύτερη μάρτυρας.

Φ. Στρουγγάρης: «Εχει αναθεωρήσει ο εντολέας μου»

Η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και ο 64χρονος αναμένεται να δικαστεί τους επόμενους μήνες για το αδίκημα της απάτης στην πλημμεληματική του μορφή.

«Η τότε διαταραγμένη ψυχολογική κατάσταση του εντολέα μου ώθησε έναν ευφυή άνθρωπο να προβεί σε πράξεις για τις οποίες έχει αναθεωρήσει και στόχος του είναι η όποια οικονομική ζημία και συναισθηματική φόρτιση προεκλήθη να αποκατασταθεί. Αφενός μεν η αδρεναλίνη που προκαλεί η πειθώ, αφετέρου δε ο διαρκής αγώνας ρίσκου της αποκάλυψης δημιουργεί έντονη ευεξία σε εκείνον που δρα, μέχρι τη στιγμή της πλήρους συνειδητοποιήσεως των πεπραγμένων του.

Πριν λοιπόν κατακριθεί, θα προτιμούσα να κριθεί στον βαθμό και τη βαρύτητα που αρμόζει. Εξάλλου άπαντες θα μπορούσαμε, υπό ακατάλληλες συνθήκες, να βρεθούμε στη θέση του εξαπατηθέντος ή του δράστη» αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο ο συνήγορός του Φοίβος Στρουγγάρης.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Ειδήσεις

Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος στον Ε.Τ.: Θα κάνω το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Αναπάντητα ερωτήματα για τη βίλα των 500€ που νοίκιασε ο Τσίπρας στο Σούνιο – Τι λένε οι μεσίτες στον E.T. για τις τιμές στην περιοχή

Αναλυτικός οδηγός από τον Ε.Τ.: Τι αλλάζει στα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Μόσιαλος στον Ε.Τ.: Αυστηροί περιορισμοί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου – Τι είπε για εμβόλια και rapid test

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπρόσωπος ΝΑΤΟ: Καλωσορίζουμε την συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Μαρίνα Μπενέκου

NATO: Απέλαση οκτώ μελών της ρωσικής αποστολής – Αντίποινα προαναγγέλλει η Μόσχα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανάλυση: Δεν τρελάθηκε μόνο ο Ερντογάν με την ελληνογαλλική συμφωνία – Ποιους άλλους τάραξε

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Ελλάς-Γαλλία συμμαχία» στο πεδίο

Kon

ΗΠΑ: Γιατί πιστεύεται ότι τα UFO απειλούν την Εθνική Ασφάλεια της χώρας

Μαρίνα Μπενέκου

Μπάιντεν σε αναμονή, Μόντι σε γραμμή προτεραιότητας

Kon

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Dynamic Guard 21-II: Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ δυτικά της Κρήτης

Λάμπρος Κατσαρός

11η Σεπτεμβρίου 2001: 20 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom