Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Μποναμάς από ΕΤΕπ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Μέτρα στήριξης και για το «click away»

Black Friday 2021: Πότε «πέφτει» - Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Τάσος Δασόπουλος

Τα μέτρα στήριξης που έχουν εξαγγελθεί για τον Δεκέμβριο θα ισχύσουν και για τις εμπορικές επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν μερικώς με τη μέθοδο του click away, δηλαδή τη μέθοδο της αγοράς προϊόντων από απόσταση και την παραλαβή από το κατάστημα.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αυτές δικαιούνται για ολόκληρο το μήνα Δεκέμβριο:

* Να θέσουν όσους από τους εργαζομένους τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζομένους από το καθεστώς αναστολής – ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες. Η εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης εργασίας θα έχουν το δικαίωμα για επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ και αναστολή των δόσεων ρυθμισμένων οφειλών

* Μείωση ενοικίου 40% για το εμπορικό ακίνητο που στεγάζονται, αλλά και για τους εργαζομένους τους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και τα τέκνα τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

* Αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

* Δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου. Υπενθυμίζεται ότι και για τον 5ο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής (βάσει του τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου) το 50% του ποσού θα είναι μη επιστρεπτέο.

* Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Αντίστροφη μέτρηση

Από τις αρχές του 2021 θα αρχίσει να τρέχει το πρόγραμμα εγγυήσεων ύψους 200 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ προς όλα τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα που θα μειώνει σημαντικά το τραπεζικό ρίσκο για δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένα πρόγραμμα που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Απρίλιο θα αποτελέσει μια ακόμη πηγή χρηματοδότησης για την πραγματική οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι μέχρι στιγμής η κρατική αρωγή σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς τα υπολογιστούν τα δάνεια του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Παροχής Εγγυήσεων, έχουν φτάσει τα 11,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά τα 6 δισ. ευρώ είναι αναβαλλόμενες φορολογικές (5,35 δισ. ευρώ) και ασφαλιστικές εισφορές (700 εκατ. ευρώ) και 5,5 δισ. ευρώ χρήματα που έχουν διατεθεί μέσω των τεσσάρων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, με τον τελευταίο, τον 4ο κύκλο, να έχει ενισχύσει επιχειρήσεις με 2,2 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, τόνισε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα υλοποιηθεί κανονικά από τον Ιανουάριο, ανεξάρτητα από το πότε θα ανοίξει η αγορά, για να καλύψει τη μείωση τζίρου του τετράμηνου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και 6ος κύκλος για την περίοδο που σίγουρα η λειτουργία της οικονομίας θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά.

 

Ειδήσεις

Κορωνοϊός: Γεμάτες ΜΕΘ και κρούσματα παρατείνουν το lockdown

Καιρός: Νέα κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το τριήμερο – Αναλυτική πρόγνωση

Ψώνια μόνο με ραντεβού στις γιορτές – Τι θα ανοίξει, τι θα ισχύσει με το click away και οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σταϊκούρας: Το 2022 η τρίτη πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας για ενεργειακή κρίση: Έχουμε τους πόρους ανά πάσα στιγμή να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Αυτές είναι οι προτάσεις Σταϊκούρα και 4 ΥΠΟΙΚ για την ενεργειακή κρίση

Οικογένεια 11χρονου Μάριου για την παρέμβαση Σταϊκούρα: «Ανακούφιση και αίσθημα δικαίωσης»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέμβαση Σταϊκούρα για τον 11χρονο Μάριο: Επανεξετάζεται η αποζημίωση για τον θάνατό του από αδέσποτη σφαίρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε την πρόταση μομφής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κομισιόν: Θετική και η 11η αξιολόγηση – Η Ελλάδα ανακάμπτει ταχύτερα από τις προβλέψεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σταϊκούρας: Δυνατότητα να καταβληθούν οι 2 πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΝΦΙΑ: Πιθανή η πληρωμή διπλής δόσης τον Οκτώβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom