ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή στην καραντίνα – Έξυπνες συμβουλές από τους ειδικούς μέσω του «Ε.Τ.»: Πώς να θωρακίσετε το σπίτι σας

Ζωή στην καραντίνα - Έξυπνες συμβουλές από τους ειδικούς μέσω του «Ε.Τ.»: Πώς να θωρακίσετε το σπίτι σας

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ

Να καθίσουμε με τα ρούχα της δουλειάς στον καναπέ; Πόσες ώρες επιβιώνει ο ιός στο ασανσέρ; Να απολυμαίνουμε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ;

Την ώρα που στα επιστημονικά εργαστήρια οι ειδικοί αναζητούν την ίαση και αναλύουν τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο τρίβουν με μανία επιφάνειες και αντικείμενα. Πόσο χρήσιμο όμως είναι τελικά όλο αυτό; Αν εξαιρέσουμε το υπερόπλο «σαπούνι και ζεστό νερό», οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή του κόσμου περισσότερο στον καλό αερισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων και, φυσικά, στη χρήση μάσκας.

Μέσω αέρα

«Βλέπουμε πλέον ότι έχουμε μια αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού περισσότερο μέσω του αέρα και λιγότερο μέσω της μόλυνσης των επιφανειών. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε, λοιπόν, είναι πολύ καλό αερισμό του σπιτιού, τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα, και να εξασφαλίσουμε, ει δυνατόν, διαμπερότητα. Ο καθαρός αέρας θα μειώσει το ιικό φορτίο ακόμα και αν έχουμε μολυσμένο άτομο στο σπίτι», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγιεινολόγος MSc, λέκτορας Εφαρμογών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να τηρούμε βασικά μέτρα υγιεινής στην οικία μας, καθώς ουδείς γνωρίζει αν κάποιος επισκέπτης ή ακόμα και μέλος του νοικοκυριού είναι ασυμπτωματικός φορέας. Προσοχή θέλουν ακόμα και οι απλές καθημερινές κινήσεις μας, όπως είναι το καθάρισμα του πόμολου της πόρτας, που είναι το πρώτο αντικείμενο που αγγίζοντας μπαίνοντας στο σπίτι, αλλά και στον τρόπο που εναποθέτουμε τις μάσκες: «Να μην αφήνουμε τις χρησιμοποιημένες μάσκες οπουδήποτε, π.χ. στο τραπέζι ή στο σαλόνι. Θα ήταν καλό να υπήρχε ένας πλαστικός περιέκτης, ένα απλό τάπερ, στην είσοδο του σπιτιού και εκεί να βάζουμε τη μάσκα. Παρομοίως, τα κλειδιά και τα κέρματα/χαρτονομίσματα. Οχι οπουδήποτε σκορπισμένα. Οσο για τα ρούχα μας, θα πρέπει να αερίζονται έξω. Ας αποφύγουμε να καθίσουμε με τα ρούχα της δουλειάς στον καναπέ του σπιτιού. Οσο για τα χαλιά, δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο από το καθάρισμά τους με ηλεκτρική σκούπα».

Η αναπνευστική οδός είναι ο «δούρειος ίππος» του οργανισμού μας. Ετσι, θα πρέπει το βάρος της προσοχής μας να πέσει στον αέρα που αναπνέουμε. «Θέλουμε έναν χώρο πλούσιο σε οξυγόνο. Υπάρχουν π.χ. ηλικιωμένοι που δεν ανοίγουν πόρτες και παράθυρα, ακόμα και για 2-3 μέρες, για να μην έχουν απώλεια στη θέρμανση. Το καταλαβαίνω, αλλά, αν τους επισκεφθεί π.χ. κάποιο εγγόνι, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος. Αρα, πρέπει να αερίζουν το σπίτι καθημερινά», τονίζει.

Ανελκυστήρες

Τι γίνεται όμως στα κτίρια (πολυκατοικίες, χώροι γραφείων κ.λπ.) όπου υπάρχει κοινή χρήση ασανσέρ; Οπως δείχνουν οι έρευνες, ο ιός μπορεί να παραμείνει σε κλειστό χώρο όπως οι ανελκυστήρες έως και 3 ώρες. «Αυτό που είδαμε στο πρώτο κύμα είναι ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν γάντια ή ότι οι διαχειριστές άνοιγαν την πόρτα του ασανσέρ κάποιες φορές μέσα στην ημέρα, όμως αυτό στην πορεία ατόνησε. Οπότε, σε έναν κόσμο ήδη κουρασμένο, δεν έχει νόημα να προσθέσουμε μέτρα στα οποία δύσκολα θα πειθαρχήσει σε καθημερινή βάση. Αυτό, λοιπόν, που λέμε δυνατά είναι: Ακουμπήστε όσο το δυνατόν λιγότερο τα κουμπιά, μη βγάζετε τη μάσκα όση ώρα είστε στο ασανσέρ και πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μόλις μπείτε στο σπίτι με ζεστό νερό και σαπούνι».

Σε υλικά επιφανειών, όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό, παρατηρείται επιβίωση του ιού έως και 72 ώρες, αλλά έπειτα από ένα 8ωρο το ιικό φορτίο πέφτει στο 10% της αρχικής του ποσότητας, λέει ο κ. Ντελέζος. «Τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος να τα απολυμαίνουμε. Πετάμε τους εξωτερικούς περιέκτες και αφήνουμε τη σακούλα πολλαπλών χρήσεων 24 ώρες στο μπαλκόνι. Οταν τακτοποιήσουμε τα προϊόντα στο ντουλάπι ή το ψυγείο, πλένουμε τα χέρια μας. Επαναλαμβάνω, η προσοχή των ειδικών πλέον έχει στραφεί στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα όπου κατοικούμε και εργαζόμαστε».

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός υπενθυμίζει ότι έχουμε μπροστά μας αρκετούς δύσκολους μήνες και συστήνει φέτος τα Χριστούγεννα να ξεχάσουμε τα κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και οι πολιτικοί αρχηγοί να ξεχάσουν τις χορωδίες.

«Οχι» σε αφυγραντήρες και ιονιστές αυτόν τον χειμώνα

Σε Αμερική και Αγγλία, αντί να εξαντλούνται σε άσκοπες απολυμάνσεις, στρέφονται στη διατήρηση των σωστών προδιαγραφών του αέρα. «Χρειαζόμαστε 20% οξυγόνο και χαμηλά το διοξείδιο. Στην Αγγλία π.χ. τοποθετούν σε σχολικές αίθουσες μετρητές διοξειδίου του άνθρακα και, όταν δουν επικίνδυνη αύξηση, ανοίγουν αμέσως παράθυρα», εξηγεί ο καθηγητής και προσθέτει:

«Επίσης, πρέπει να έχουμε μια σχετική υγρασία 40% με 60%. Θα έλεγα όχι αυτόν τον χειμώνα σε αφυγραντήρες και ιονιστές, διότι δεν πρέπει να έχουμε τεχνητές μετακινήσεις του ίδιου αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, να προτιμούμε εναλλακτικές πηγές θέρμανσης και λιγότερο το air condition».

Οσο για τα μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα που ακούσαμε πρόσφατα ότι χρησιμοποιήθηκαν σε ιδιωτική εκδήλωση, ο κ. Ντελέζος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανθρώπινη παρουσία όταν λειτουργούν: «Αυτά που λειτουργούν με ακτινοβολία UVC, που δίνει δυνατότητα αποστείρωσης του χώρου, προϋποθέτουν απουσία ανθρώπων και οποιουδήποτε πλαστικού. Δηλαδή, τα βάζουμε να λειτουργούν και φεύγουμε. Είναι επικίνδυνο να λειτουργούν παρουσία ανθρώπων».

Πρόγραμμα ποιοτικής μέτρησης του αέρα

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, πάντως, δηλώνουν έτοιμοι για την επόμενη ημέρα. Οταν η Πολιτεία επιτρέψει την επιστροφή φοιτητών, θα τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα ποιοτικής μέτρησης του αέρα, δηλαδή θα μετράται κατά την ώρα του μαθήματος η ποσότητα οξυγόνου, διοξειδίου και μονοξειδίου του άνθρακα και υγρασίας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις

Εμβόλιο – Κορωνοϊός: Το σχέδιο εμβολιασμού όλων των Ελλήνων – Τα πώς και τα πότε

Κορωνοϊός: Προσεχώς… άνοιγμα διαφορετικών ταχυτήτων – Η πτώση του «Rt» και το τρίτο κύμα

Μαραντόνα: Ο «Ε.Τ.» θυμάται τις συναντήσεις του με την… Ελλάδα – Ο Ολυμπιακός, η «Τούμπα» και η Εθνική

Πάνω από 5 εκατ. έλεγχοι σε 204 μέρες από την ΕΛ.ΑΣ. – Τι δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Ε.Τ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Notam: Παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων από το εξωτερικό – Τι ισχύει με την καραντίνα

Tinad

Κορωνοϊός: Προβληματίζουν τα δύο «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης σε Αθήνα και Κρήτη – Σύσκεψη για χιονοδρομικά, ΟΠΑΠ και κυνήγι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Βρετανία: Σε 10ημερη καραντίνα όλοι οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό

Tinad

Περί σαμπάνιας και άχνης ζάχαρης

Kon

Αγγλία: Άνδρας έστειλε…ρομπότ για να κάνει πρόταση γάμου στην μνηστή του [βίντεο]

Μαρίνα Μπενέκου

Ανάλυση Stratfor: Νέο κύμα καραντίνας στην Ευρώπη

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Lockdown με κλειστά λιανεμπόριο, κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία – Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν την επόμενη εβδομάδα

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου η κοινότητα Ανθήλη στη Λαμία – Ποια τα περιοριστικά μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Άλλοι σε καραντίνα και άλλοι σε Ντουμπάι και Αλπεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξόδους των εορτών!

Μιχάλης Μάρδας