ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Lockdown: Ελλιπείς οι έλεγχοι στην Βόρεια Ελλάδα – Λίγα πρόστιμα, καμία σύλληψη

Κορωνοϊός - Lockdown: Ελλιπείς οι έλεγχοι στην Βόρεια Ελλάδα - Λίγα πρόστιμα, καμία σύλληψη

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

211 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον ιό το κρίσιμο Σαββατοκύριακο που πέρασε, και 84 τη Δευτέρα, αλλά στις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές υπήρξαν αμετανόητοι-αδιάφοροι παραβάτες και ανεκτικοί, επιεικείς έως «πλαδαροί» ελεγκτές…

Η «χαλαρότητα» τήρησης του LOCKDOWN αναδεικνύεται από τα χαμηλά νούμερα ελέγχων και προστίμων που έχουν καταγραφεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε Θεσσαλονίκη, Κεντρική Μακεδονία και Λάρισα, περιοχές που παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις επιδημιολογικών φορτίων.

Ανεξάρτητα από τον αριθμό πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές και το στελεχιακό δυναμικό Αστυνομίας, Λιμενικού, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτικής Αστυνομίας, Περιφερειών, συγκριτικά με την Αττική, τα σχετικά νούμερα ελέγχων είναι «μικρά», αναλογικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης και τον επικίνδυνο φόρτο του συστήματος υγείας.

Αυτά τα στοιχεία φαίνεται πως προκάλεσαν ένα ακόμη ταξίδι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συσκέψεις με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τοπικούς φορείς, προκειμένου να αυξηθούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι τήρησης του απαγορευτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός με εστιασμένους και στοχευμένους ελέγχους σε σημεία που παρατηρείται έντονος συνωστισμός, σε καταστήματα, λαϊκές αγορές, ακόμη και σε «κρυφές» συναθροίσεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση αναφέρθηκε στην Βόρεια Ελλάδα: «Η εικόνα παρουσιάζει μία σχετικά σταθεροποίηση. Κάποιες περιοχές ίσως σημεία βελτίωσης. Στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Η πιστή εφαρμογή των μέτρων επηρεάζει τη λειτουργία του συστήματος και την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Δεν είναι στιγμή για τις όποιες εκπτώσεις των μέτρων. Πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα».
Την ίδια ώρα συνελήφθησαν 21 κυνηγοί στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πρόστιμα επιβλήθηκαν σε οίκο ανοχής που λειτουργούσε στην Αθήνα, σε πέντε παραγωγούς-πωλητές λαϊκών αγορών και σε ένα γυμναστήριο στην Περιφέρεια Αττικής, σε επτά καταστήματα γιατί λειτουργούσαν ή παραβίασαν το ωράριο λειτουργίας, σε έναν διοργανωτή πολιτιστικής εκδήλωσης και στα συμμετέχοντα άτομα.

Το Σαββατοκύριακο οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν συνολικά 188.642 ελέγχους και κατέγραψαν 5.121 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.546.677€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε οκτώ επιχειρήσεις. Από αυτούς τους ελέγχους τους 174.425 τους διενήργησε η Ελληνική Αστυνομία καταγράφοντας συνολικά 5.037 παραβάσεις και 40 συλλήψεις.

Από την ανάλυση ωστόσο των συγκεκριμένων στοιχείων ανά περιφέρεια και νομό, αναδεικνύεται η «μικρή απόδοση» σε επίπεδο ελέγχων και προστίμων, όπως σε Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες, Ημαθία και Λάρισα, παρότι η «χαλαρότητα» που οδηγεί και στην εξάπλωση του ιού δεν οφείλεται αποκλειστικά στον παράγοντα αστυνόμευση αλλά και στην ιδιοσυγκρασία κάποιων ανεύθυνων κατοίκων κάθε περιοχής.

Εως χθες το απόγευμα σε ολόκληρη την Ελλάδα υπήρχαν 23.577 ενεργά κρούσματα και 55.942 επαφές τους που βρίσκονταν σε καθεστώς καραντίνας.

Στην Αττική των 600 νέων κρουσμάτων του Σαββατοκύριακου έγιναν 43.471 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 1.252 παραβάσεις εκ των οποίων 965 για περιορισμό κίνησης και 273 για μη χρήση μάσκας, ενώ συνελήφθησαν 22 άτομα για λειτουργία καταστημάτων.

Στην Θεσσαλονίκη των… 998 νέων κρουσμάτων έγιναν 9.040 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 329 παραβάσεις, εκ των οποίων 283 για άσκοπη μετακίνηση και 45 για μάσκα. Στην Κεντρική Μακεδονία, όπου εντάσσονται οι νομοί Πέλλας, Πιερίας, Σερρών, Κιλκίς, Ημαθίας και Χαλκιδικής, με συνολικά 518 κρούσματα, έγιναν 7.206 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 240 παραβάσεις, από τις οποίες 153 για περιορισμό κίνησης και 84 για μη χρήση μάσκας. Στη Λάρισα των 201 κρουσμάτων του Σαββατοκύριακου έγιναν 5.191 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 163 παραβάσεις, εκ των οποίων 125 για άσκοπη μετακίνηση και 31 για μη χρήση μάσκας, ενώ έγιναν και τρεις συλλήψεις καταστηματαρχών που είχαν παραβιάσει την αναστολή ή το ωράριο λειτουργίας.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν πως αυτά τα νούμερα ενδεχομένως είναι δείγμα της χαλαρής αντιμετώπισης που επιδεικνύουν κάποιοι αστυνομικοί προς τους παραβάτες και της κακής αίσθησης της εντοπιότητας και «συγγένειας». Στην επίσκεψη του στις 11 Νοεμβρίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε επισημάνει πως οι άσκοπες μετακινήσεις «εξαντλούν την πόλη» και είχε ζητήσει να ενταθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού και να είναι πιο αυστηρή η εποπτεία των μέτρων.

Από την έντυπη έκδοση

Ειδήσεις

Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: Παράταση lockdown ως τις 7 Δεκεμβρίου

Ο κορωνοϊός δείχνει τα δόντια του και στους νεότερους – 15 άτομα διασωληνωμένοι από 15 έως 39 ετών

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Σοκ στην Πορτογαλία: Έσπασε το ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός 23/01: «Φωτιά» η Αττική με 256 κρούσματα – 65 στη Θεσσαλονίκη – Ο χάρτης της διασποράς

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός 23/01: 605 νέα κρούσματα, 24 νεκροί και 292 διασωληνωμένοι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Αττική και Βόρειο Αιγαίο εκτός της λίστας του γερμανικού ΥΠΕΞ με τις «περιοχές κινδύνου»

Tinad

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει από τη Δευτέρα – Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύουν

Tinad

Στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια ο Μητσοτάκης – «Ο εμβολιασμός προχωρά όπως προγραμματίσαμε»

Tinad

Κατάρ: Υποχρεωτικά τεστ κορωνοϊού και μάσκα για τους φιλάθλους στο Μουντιάλ συλλόγων

Δημήτρης Ντόγκας

Η Σοφία, νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό» μιλά για τον ένα χρόνο με τον κορωνοϊό και το σχόλιο Κικίλια

Tinad

Κορωνοϊός – «Καμπανάκι» επιστημόνων: Οι τρεις μεταλλάξεις που προβληματίζουν και ο κίνδυνος για νέο lockdown

Tinad