Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ε.Τ. αποκαλύπτει τι κατέθεσε ο πρύτανης της ΑΣΟΕΕ για τη διαπόμπευσή του

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κάμερες «έπιασαν» τουλάχιστον πέντε υπόπτους για τη σοκαριστική επίθεση διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Δημήτρη Μπουραντώνη, κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Επιχειρείται η ταυτοποίησή τους, ενώ παράλληλα γίνεται συνδυασμός των επικοινωνιών που έχουν προκύψει από τη σάρωσή, το κρίσιμο χρονικό διάστημα, προκειμένου να πιστοποιηθεί η παρουσία τους στην περιοχή. Την ίδια ώρα, ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, Δημήτρης Μπουραντώνης, έδωσε κατάθεση στους αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Περιέγραψε τον αιφνιδιασμό του από την ξαφνική εισβολή τουλάχιστον έξι ατόμων στο εσωτερικό του γραφείου του, την ακινητοποίησή του, τις φθορές που προκαλούσαν, ενώ σε αρχικό στάδιο φέρεται να μην κατάλαβε ότι είχαν κρεμάσει τη συγκεκριμένη ταμπέλα στο λαιμό του. «Οταν είδα τη συγκεκριμένα ταμπέλα πάνω στο γραφείο μου κατάλαβα τι είχε συμβεί», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς. Στην περίπτωση που οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση ταυτοποιήσουν τα στοιχεία των υπόπτων, θα απομένει το κρισιμότερο στάδιο, αυτό της αναγνώρισης από τον ίδιο τον πρύτανη ή αυτόπτες μάρτυρες, προκειμένου να τους αποδοθούν κατηγορίες.

Κάποιοι από τους φερόμενους υπόπτους φαίνεται πως είναι σεσημασμένοι για επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων μετά την εκκένωση της κατάληψης Βανκούβερ, στις οδούς Μαυροματαίων και Αντωνιάδου. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν πως περισσότεροι από 10 αντιεξουσιαστές, προερχόμενοι από τις καταλήψεις Βανκούβερ, Ματρόζου, GARE και Λέλας Καραγιάννη, και ίσως 4-5 φοιτητές αποτέλεσαν την ομάδα που προχώρησε στην επίθεση σε βάρος του πρύτανη, οι οποίοι… επικηρύχθηκαν για την αποτρόπαια πράξη τους με χρηματική αμοιβή 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως την ευθύνη της επίθεσης, που έγινε στις 29 Οκτωβρίου 2020, ανέλαβε η επωνυμία «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης». Μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης, τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας αυτεπάγγελτα προβαίνουν στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος των δραστών, με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος.

Ορμητήριο το «Στέκι»

Από τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προέκυψε ότι οι περίπου 15 δράστες ξεκίνησαν την επίθεσή τους με ορμητήριο το αντιεξουσιαστικό «Στέκι της ΑΣΟΕΕ», που βρίσκεται σε δύο δωμάτια, στο υπόγειο του πανεπιστημίου, τα οποία στο παρελθόν είχαν εκκενωθεί από την Αστυνομία. Από εκεί, ένας ένας οι δράστες ανέβηκαν και προσέγγισαν το γραφείο του πρύτανη από διαφορετικές κατευθύνσεις. Τουλάχιστον 5-6 άτομα εισέβαλαν στον γραφείο και οι υπόλοιποι παρέμειναν έξω από αυτό. Δύο από αυτούς ακινητοποίησαν τον έκπληκτο πρύτανη και οι υπόλοιποι κρέμασαν στο λαιμό του την ταμπέλα που έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις», ένας ένας από αυτούς είχε το ρόλο του… φωτογράφου αποτυπώνοντας την αποτρόπαια ενέργειά τους, την οποία δημοσίευσαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών ερεύνησε τους χώρους του γραφείου, αναζητώντας αποτυπώματα και γενετικό υλικό που ενδεχομένως ανήκουν στους δράστες, ενώ έλαβαν και ρούχα του πρύτανη, προκειμένου να προβούν σε αναζήτηση τέτοιων πειστηρίων. Στην περίπτωση που προκύψουν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, αυτά θα είναι πρόσφορα στο μέλλον προκειμένου να συγκριθούν με αντίστοιχα ατόμων που συλληφθούν ή προσαχθούν.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι αυτή η επίθεση έγινε με διαφορετικά νομικά δεδομένα, καθώς είναι η πρώτη φορά που ασκείται αυτεπάγγελτη δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, κάτι που αποτελεί ένα «μήνυμα» για τους δράστες πως θα έχουν διαφορετική και ποινική αντιμετώπιση.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Eξω οι «κανίβαλοι» από τα πανεπιστήμια!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ποιοι αντιεξουσιαστές; Φασίστες είναι!

Kon

Ή τώρα ή ποτέ

Kon

Καμπανάκια…

Kon

Ο πρύτανης που αφύπνισε την κοινωνία

Kon

Οδύνη…

Kon

Επικήρυξη 100.000 ευρώ για τους δράστες της επίθεσης στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέμβαση εισαγγελέα για την επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σοκ: Τραμπούκοι πέρασαν ταμπέλα στον λαιμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom