ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

24.000 λιγότεροι πρόσφυγες στα νησιά

Εγκληματικό δίκτυο εφοδίαζε παράνομα αιτούντες άσυλο με γνωματεύσεις «μετατραυματικού στρες»

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ

Αποσυμφόρηση των νησιών, περισσότερες επιστροφές, έναρξη έργων για τις νέες δομές στα νησιά, λιγότερες δομές στην ενδοχώρα.

Αυτός είναι ο πρώτος απολογισμός αλλά και η νέα στοχοθεσία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τον υπουργό Νότη Μηταράκη να δίνει χθες συνέντευξη Τύπου. Μέσα σε 10 μήνες τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα κάνουν λόγο για μία αλλαγή σελίδας, κυρίως στα πέντε νησιά που σήκωσαν και σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού. Από του 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έμεναν σε αυτά τον Ιανουάριο, πλέον ζουν 18.000 (μείωση 57%). Η έκρηξη ροών που σημειώθηκε από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και τον Ιανουάριο «απορροφήθηκε», ενώ παράλληλα χθες υπογράφηκε η συμφωνία χρηματοδότησης των νέων κλειστών κέντρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στόχοι

«Ανακτούμε τον έλεγχο στο Μεταναστευτικό, χωρίς να υποτιμούμε ή να παραγκωνίζουμε τις προκλήσεις που μας περιμένουν. Αντιθέτως, προετοιμαζόμαστε για να τις αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και σχέδιο. Μια πολιτική που εστιάζει στην προστασία των εθνικών συνόρων, υπερβαίνει τις όποιες διασυνοριακές εντάσεις υπάρχουν με την Τουρκία στο Αιγαίο και τον Εβρο και διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της. Συγκεκριμένα, στο εξάμηνο Μάιος – Οκτώβριος η μείωση ροών είναι 90% (2020: 4.345 2019: 44.348). Στα νησιά η μείωση 97% (2020: 1.205 2019: 36.931). Ακολουθούμε μια πολιτική στοχοπροσηλωμένη στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, με σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες εμπλοκής σε θάλασσα και στεριά. Αλλωστε, η καλή επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων είναι συμφυής με την προστασία της ανθρώπινης ζωής, όπως αποδεικνύουν οι χιλιάδες διασώσεις που έχει πραγματοποιήσει το Λ.Σ. Ομως αποστολή μας, και αποστολή της FRONTEX, είναι η αποτελεσματική προστασία των κοινών μας συνόρων» ανέφερε ο υπουργός κ. Μηταράκης δίνοντας μία έμμεση απάντηση στην ευρωπαϊκή συζήτηση που έχει ξεκινήσει περί «pushbacks».

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε ένα χρόνο οι αιτούντες άσυλο που διαμένουν στα ΚΥΤ και τις δομές των νησιών μειώθηκαν στο μισό. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020 οι συνολικά διαμένοντες στα νησιά ήταν 18.872, όταν τον Οκτώβριο του 2019 αριθμούσαν τους 35.787 (μείωση 47%). Η σημαντική μείωση στους διαμένοντες στα ΚΥΤ είναι ακόμα μεγαλύτερη (-51% σε σχέση με Οκτ. 2019), ενώ οι αιτούντες είναι λιγότεροι και σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019 (Οκτ 2020: 15.807 Ιουλ 2019: 16.042). Στη Λέσβο οι διαμένοντες έχουν μειωθεί κατά 52%, στη Χίο κατά 46%, στη Σάμο κατά 40%, στη Λέρο κατά 67% και στην Κω κατά 68%.

Η δραστική αλλαγή στην εικόνα των νησιών από τον Ιανουάριο και μετά οφείλεται και στη συνεχιζόμενη μείωση των αφίξεων (-76%), αύξηση των μεταφορών (108%), αύξηση των αποφάσεων ασύλου ( 73%), μείωση των εκκρεμών αποφάσεων (-38%), αλλά και στις επιστροφές που συνεχίζονται παρά τις νέες πρόσθετες δυσκολίες με τα έκτακτα μέτρα πρόληψης της διασποράς του COVID-19. Τόσο τον Οκτώβριο (1.434 αποχωρήσεις – 1.193 αφίξεις) όσο και για το τρίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου (4.013 αποχωρήσεις- 3.045 αφίξεις) οι αποχωρήσεις ήταν περισσότερες από τις αφίξεις.

Ασυνόδευτα

Μέσα σε 3,5 μήνες έχουν ήδη μετεγκατασταθεί σε χώρες της Ευρώπης περισσότερα από 1.300 παιδιά. Ο συνολικός αριθμός -σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΚΚΑ- των παιδιών που παραμένουν στη χώρα είναι 4.253. «Μέχρι τώρα έχουν μετεγκατασταθεί σε κράτη-μέλη 458 ασυνόδευτα ανήλικα, ενώ εντός Νοεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των άρρωστων παιδιών που υποφέρουν από σοβαρά νοσήματα μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους προς τη Γερμανία, σύνολο 928 άτομα. Εχουν ήδη μετεγκατασταθεί 846», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, ειδική γραμματέας Προστασίας Ανηλίκων.

Στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής για τη διασφάλιση βιώσιμης χρηματοδότησης υλοποίησης σε σχέση με το οικοσύστημα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα μας μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Η βασική στρατηγική της κοινωνικής ένταξης προβλέπει στενή συνεργασία με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Ηδη πρόκειται να υλοποιηθούν πέντε πιλοτικά προγράμματα κοινωνικής ένταξης για ασυνόδευτους ανηλίκους, τα οποία είναι σε στενή συνεργασία με δήμους. Και θα δείτε ότι υπάρχει μία προσέγγιση βήμα-βήμα, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, που θέτει ένα νέο πλαίσιο και μας απομακρύνει από αυτό που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, να έχουμε δηλαδή λύσεις μόνο για τη στέγαση χωρίς να συνυπολογίσουμε το κομμάτι της ένταξης», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

76% μείωση των αφίξεων το 2020

55.541 άτομα το 2019

13.482 άτομα το 2020

108% αύξηση στις μεταφορές από τα νησιά στην ενδοχώρα

73% αύξηση αποφάσεων ασύλου

1.300 παιδιά έχουν μετεγκατασταθεί στην Ε.Ε. μέσε σε 3,5 μήνες

4.253 τα παιδιά που παραμένουν στην Ελλάδα

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Λέσβος: Το σχέδιο για την κλειστή δομή φιλοξενίας 5.000 μεταναστών στη θέση «Πλάτη»

Δημήτρης Ντόγκας

Μνημόνιο συνεργασίας για την Αθήνα : Νέα δομή για πρόσφυγες και έργα ανάπλασης σε κέντρο, Βοτανικό και Ελαιώνα

Δημήτρης Ντόγκας

Βίντεο σοκ: Οι κραυγές της μητέρας που διασώζεται αλλά έχασε τον 6 μηνών γιο της στη Μεσόγειο

Evanthia Karra

Μηταράκης: «Η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε υποτιθέμενες επαναπροωθήσεις»

Μιχάλης Μάρδας

Νέα παιχνίδια του Ερντογάν με το μεταναστευτικό

Kon

Ηλεκτρονικά «μάτια» μέρα-νύχτα στον Έβρο: Το νέο «υπερόπλο» που αποκτά η ΕΛ.ΑΣ. για τον έλεγχο των συνόρων

Tinad

Εμμανουέλ Λουκάου: Η οδύσσεια ενός μετανάστη που ζει στην Ελλάδα με καρφωμένη μία σφαίρα στο κεφάλι του

Μιχάλης Μάρδας

6 ελληνικά νησιά ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου – Δείτε ποια είναι!

Μαρίνα Μπενέκου

Μηταράκης στον Ε.Τ.: Ερευνα σε βάθος για τις ΜΚΟ στα νησιά

Μιχάλης Μάρδας