ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Αντίδοτα» 40 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Αθηναίων

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δέσμη μέτρων ύψους 40 εκατ. ευρώ, που προέρχονται κυρίως από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και θα βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή τους επόμενους τέσσερις μήνες, ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις αλλά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, οι οποίες κινδυνεύουν από την υγειονομική κρίση που προκαλεί ο Covid-19.
Οπως έγινε γνωστό, σε συνεργασία με τους θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Αθήνας καταρτίστηκε ένα πρόγραμμα ώστε να υποστηριχθούν το εμπόριο, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού και του τουρισμού, με στόχο τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και την επόμενη μέρα η οικονομία της πόλης να παραμείνει ζωντανή.

Την προετοιμασία και τον επιχειρησιακό συντονισμό του προγράμματος έχει αναλάβει η Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, η οποία μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης της Αθήνας διαχειρίζεται και παρακολουθεί το σύνολο του αναπτυξιακού προγράμματος της πόλης που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

«Το στρατηγικό σχέδιο δράσης μας ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια ευρώ και θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή τους επόμενους 4 μήνες, για να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το ψηφιακό μέλλον», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τους προέδρους του ΕΒΕΑ, του ΣΕΤΕ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Το σχέδιο

Ειδικότερα, οι τέσσερις κεντρικοί άξονες του σχεδίου είναι:

1 Επιχειρηματικότητα

* Αναβάθμιση ψηφιακών εργαλείων παροχής υπηρεσιών των θεσμικών και παραγωγικών φορέων προς τα μέλη τους (Προϋπολογισμός: 1.000.000€).
* Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας για τη βελτίωση της εικόνας τους (Προϋπολογισμός: 5.000.000€).
* Δημιουργία επενδυτικής ταυτότητας της πόλης (Invest in Athens) και ίδρυση και λειτουργία του Athens Film Office για την προσέλκυση μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών στην πόλη (Προϋπολογισμός: 1.000.000€).
* Συνεργασία με το ΕΒΕΑ για τη στήριξη της καινοτομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας (Business Angels Network Greece).
* Υποστήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων μέσω:
α) της διαδικτυακής πλατφόρμας για τη δωρεάν προβολή προσφορών (Athens is Back) και δωρεάν στάθμευση στα δημοτικά πάρκινγκ για τους καταναλωτές,
β) της δημιουργίας χάρτη και οδηγού Athens Shopping σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών,
γ) του σχεδιασμού ενός πρότυπου ανοιχτού κέντρου εμπορίου στην οδό Πατησίων (Open Mall Πατησίων),
δ) της δημιουργίας Συμφώνου Ποιότητας των καταστημάτων της πόλης (Προϋπολογισμός: 3.000.000€).
* Διοργάνωση του 1ου Innovation Summit για την ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της πόλης (Προϋπολογισμός: 300.000€).
* Συντονισμός δημιουργίας θεματικών clusters σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς επιχειρηματικότητας (Προϋπολογισμός: 600.000€).
* Στήριξη της πρωτοβουλίας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών «Agora Athens» (ανασχεδιασμός ταυτότητας, διενέργεια αρχιτεκτονικού διαγωνισμού) – Προϋπολογισμός: 300.000€.

2 Απασχόληση – Κοινωνική Συνοχή

* Πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων για ανέργους (Skills on demand) – Προϋπολογισμός 2.400.000€.
* Δημιουργία ισχυρού δικτύου αλληλεγγύης (Open Social Net) για τη διασύνδεση των κοινωνικών δομών του δήμου με τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών (Προϋπολογισμός: 1.800.000€).
* Ενίσχυση κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Προϋπολογισμός: 2.500.000€).

3 Πολιτισμός – Τουρισμός

* Ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πολιτιστική δημιουργία και έκφραση (Προϋπολογισμός: 7.700.000€).
* Ολοκληρωμένο Σχέδιο Τουριστικής Προβολής και Διαχείρισης του προορισμού σε B2B & B2C κανάλια (Προϋπολογισμός: 9.500.000€).
* Δημιουργία Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού (Προϋπολογισμός: 600.000€).
* Ενίσχυση της συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων μέσω της Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) με τον ΣΕΤΕ και ιδιωτικούς φορείς (This is Athens & Partners).
* Στρατηγικές συνεργασίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Συνεδρίων και Εκθέσεων (ICCA), με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διοργανωτών Συναντήσεων (Meetings Professionals International) και με το Global Sustainable Tourism Council.

4 Ψηφιακό Μέλλον – Καινοτομία

* Ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας μέσω του Athens Digital Lab (Προϋπολογισμός: 120.000€).
* Ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους (Προϋπολογισμός: 1.000.000€).
* Δημιουργία ηλεκτρονικής «Κάρτας Πόλης» (Προϋπολογισμός: 1.200.000€).

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Δήμος Αθηναίων τίμησε τον αρχιφύλακα Ν. Σάββα που είχε δολοφονηθεί από τρομοκράτες

Δήμος Αθηναίων: Αλήθειες και ψέματα για τη Δίχρονη Εκπαίδευση και τα «κοντέινερ»

Ο Δήμος Αθηναίων συγκέντρωσε μέσα σε ένα χρόνο 481 μονάδες αίματος

Τα «πάρκα τσέπης» επεκτείνονται στις γειτονιές της Αθήνας [εικόνες]

Το όνομα «Ιωάννης Καποδίστριας» δόθηκε σε πάρκο στη Λωζάνη [εικόνες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μπακογιάννης: «Αυτή είναι η στιγμή της Αθήνας»

Συμφωνία Δήμου Αθηναίων – ΕΤΑΔ για την αναγέννηση του Λυκαβηττού

Δύσκολες ώρες για τον Μπακογιάννη: Πέθανε ο Διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας, Θάνος Τάτσης – Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός

Λάμπρος Κατσαρός

Ο Δήμος Αθηναίων δημιουργεί το πρώτο ιατρείο διακοπής καπνίσματος