ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

SOS για τηλεκπαίδευση και τηλεργασία – Τι συστήνει στους πολίτες το υπ. Ψηφιακής Μεταρρύθμισης

Τηλεργασία: Τι ισχύει με τη σύμβαση εργασίας και τους μισθούς

ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ

«Ρέγουλα» στη χρήση των σταθερών και των ασύρματων δικτύων κατά τη διάρκεια του lockdown που έχει τεθεί σε εφαρμογή από χθες το πρωί συνιστά στους πολίτες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με στόχο να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της χώρας κατά τη διάρκεια του lockdown, όταν και οι ψηφιακές ανάγκες θα είναι αυξημένες, το αρμόδιο υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων υπενθυμίζουν στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα ώστε να δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Παράλληλα, καλούν τους πολίτες να δίνουν προτεραιότητα στη χρήση των σταθερών δικτύων για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και να αποφεύγουν, εφόσον δεν είναι απαραίτητες για την επικοινωνία τους, τις βιντεοκλήσεις.

Μάλιστα, συνιστούν οι συνδρομητές κινητής και σταθερής τηλεφωνίας να αποφεύγουν την αποστολή αρχείων μεγάλου όγκου και δη χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό, αλλά και να αποφεύγουν την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεγάλο όγκο συνημμένων αρχείων.

Την ίδια ώρα, συστήνουν στο κόσμο να διατηρεί ενημερωμένο το λογισμικό όλων των οικιακών συσκευών που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, με βάση τις οδηγίες και τις συστάσεις των κατασκευαστών και να δείχνει αυξημένη προσοχή σε μηνύματα που προέρχονται από άγνωστους αποστολείς και έχουν ως θέμα τους τον κορονοϊό και, γενικότερα, θέματα Υγείας και Πολιτικής Προστασίας, καθώς ενδέχεται να περιέχουν συνδέσμους που οδηγούν σε κακόβουλο λογισμικό.

Αντίστοιχα, υπογραμμίζουν την ανάγκη υιοθέτησης υπεύθυνης συμπεριφοράς και επίδειξης εμπιστοσύνης μόνο στις οδηγίες των επιστημόνων και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Καλούν δε τους γονείς να φροντίζουν για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και να αποφεύγουν την προσκόλλησή τους σε διαδικτυακές υπηρεσίες διασκέδασης.

Τονίζεται πως κανένας οργανισμός και φορέας, δημόσιος ή ιδιωτικός, στην Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει τηλεφωνικά, μέσω SMS, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μέσω των συστημάτων κοινωνικής δικτύωσης, πληροφορίες όπως ο κωδικός που χρησιμοποιούν οι πολίτες για την πρόσβασή τους σε κάποια υπηρεσία και κάθε τέτοια επικοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως απόπειρα απάτης.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη των σταθερών και ασύρματων δικτύων σε όλο το διάστημα ισχύος των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της επαγγελματικής δραστηριότητας, ενώ η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα σχετικά με τη διαθεσιμότητα και την αξιοπιστία των κρίσιμων ηλεκτρονικών υποδομών της χώρας.

Από την έντυπη έκδοση

Ειδήσεις 

Ανάλυση – ΗΠΑ Εκλογές: Πρόκληση για Μπάιντεν η «καμένη γη» του Τραμπ

Κορωνοϊός: Οι αριθμοί που θα κρίνουν την άρση του lockdown – Τι λένε στον «Ε.Τ.» Κοτανίδου και Παρασκευής

Αναδρομικά: Οι τελικές επιστροφές στο δημόσιο – Τι περιμένουν 450.000 συνταξιούχοι και απόστρατοι

Μόνο στον «Ε.Τ.»: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για το δεύτερο καθολικό lockdown στην Ελλάδα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Συγκλονίζει πατέρας στη Ροδόπη: «Κόψε το ρεύμα σε μία ώρα, τώρα κάνει μάθημα το παιδί μου»

Tinad

Τηλεργασία: Παρατείνεται έως τις 31/12 η υποχρέωση εφαρμογής της τουλάχιστον σε ποσοστό 50%

Μιχάλης Μάρδας

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με μαθητές από τα Χανιά: Κάντε υπομονή, τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν

Tinad

Τα μοναχικά Χριστούγεννα της Ευρώπης και οι αποδράσεις των εργαζόμενων για τηλεργασία σε εξωτικούς προορισμούς

Μιχάλης Μάρδας

Δωρεάν τάμπλετ σε 1.000 μαθητές από τον Δήμο Πειραιά για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης

Evanthia Karra

Ρολάρει η τηλεκπαίδευση: Χθες συμμετείχαν περίπου 1,6 εκατ. μαθητές και εκπαιδευτικοί

Δημήτρης Ντόγκας

Το νου σας: Αυτά τα 6 σημάδια δείχνουν ότι κάποιος σας κλέβει ίντερνετ – Πώς να προστατευτείτε

Μαρίνα Μπενέκου

Πύργος: Εικόνες-σοκ με παιδιά που κάνουν μάθημα έξω από καφενείο γιατί δεν έχουν Ιντερνετ

Μιχάλης Μάρδας

Τηλεκπαίδευση σε δημοτικά και νηπιαγωγεία: Τελικά δεν ήταν μεμονωμένο το πρόβλημα – Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Cisco

Ανδρέας Ντίνης