ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Ελληνικό φαινόμενο η ατιμωρησία αστυνομικών» – To πόρισμα Αλιβιζάτου «καίει» την ΕΛ.ΑΣ. για την περίοδο Ιούνιος 2017-Δεκέμβριος 2018 

Βίντεο σοκ από την άγρια συμπλοκή με τον έναν νεκρό στα Καμίνια [σκληρές εικόνες]

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

«Ατιμωρησία» των Ελλήνων αστυνομικών δείχνει το πόρισμα της Eπιτροπής Αλιβιζάτου για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας από τον Ιούνιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2018, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου και του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη.

Απροθυμία συνεργασίας, μεροληψία, καθυστερήσεις στην υποβολή εγγράφων, έλλειψη συμμόρφωσης και πλημμελείς αιτιολογήσεις επισημαίνονται ανάμεσα στα βασικά συμπεράσματα της επιτροπής, με το πόρισμα να καταλήγει σημειώνοντας ότι η αστυνομική βία στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων σε ανεξάρτητα όργανα και όχι μόνο σε αστυνομικά.

Πιο αναλυτικά, προέκυψαν:

  • Η απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ. να συνεργασθούν με τον Συνήγορο του Πολίτη, στον οποίο είχε ανατεθεί η έρευνα των περιστατικών αστυνομικής βίας.
  • Η μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, που συστηματικά δίνουν αδικαιολόγητα, σύμφωνα με την επιτροπή, μεγαλύτερη βαρύτητα σε μαρτυρίες αστυνομικών σε σύγκριση με καταθέσεις πολιτών.
  • Η συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητεί ο Συνήγορος του Πολίτη.
  • Η μη συμμόρφωση προς τα πορίσματα του Συνηγόρου.
  • Η πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Στο γενικό συμπέρασμα σημειώνεται ότι αν και «η σημειούμενη αστυνομική βία στη χώρα μας δεν συνιστά ελληνική ιδιομορφία, αντίθετα ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των ελληνικών αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς».

Η επιτροπή προτείνει: Αμεση επαναφορά ατομικών διακριτικών στοιχείων στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων. Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια αλλά και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις. Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας. Σε περίπτωση χρήσης όπλων, να αιτιολογείται εάν ο σχεδιασμός επιχείρησης ήταν επαρκής. Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛ.ΑΣ. Να καθιερωθεί συστηματική διδασκαλία του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές και ακαδημίες. Αμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και σε περίπτωση παραγραφής αδικημάτων να εκφράζεται συγγνώμη στα θύματα ή τις οικογένειές τους. Ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη με προσωπικό και τεχνολογική υποστήριξη. Τέλος, γίνεται πρόταση και για ενδεχόμενη μετατροπή της επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.

Ο Λευτέρης Οικονόμου σημείωσε ότι ήδη έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για αρκετές από τις παρατηρήσεις του πορίσματος, όπως η τοποθέτηση κάμερας στα κράνη. Παράλληλα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για «καμία ασυλία κάτω από την αστυνομική στολή», υπογραμμίζοντας την ανάγκη του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. «να λογοδοτεί μέσα σε ένα καθεστώς που θα εγγυάται απόλυτα το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

«Κόλαφο» χαρακτήρισαν το περιεχόμενο του πορίσματος κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενες στα συμπεράσματα, με το βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Μάρκου να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη μη δημοσιοποίησή του αν και είχε παραδοθεί από τον Μάιο. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν υπάρχει κόλαφος είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στη διακυβέρνησή του συνέβησαν όσα αναφέρονται στο πόρισμα και για τα οποία προκύπτει ότι δεν έκανε τίποτε». Παράλληλα το υπουργείο διευκρινίζει ότι επτά από τις εννέα προτάσεις της επιτροπής έχουν ήδη υλοποιηθεί από την κυβέρνηση.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εννέα προσαγωγές στο Σύνταγμα – Έκαναν συγκέντρωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Evanthia Karra

Σε επιφυλακή για τα κρούσματα στην ΕΛ.ΑΣ. – Πάνω από 700 τα κρούσματα, σοβαρά δύο αστυνομικοί

Μιχάλης Μάρδας

 Σε ποιους τελικά θα επιβληθεί το πρόστιμο των 300 ευρώ για παραβίαση των μέτρων διάδοσης του κορονοϊού

Δημήτρης Ντόγκας

Πολυτεχνείο: Αυτά είναι τα πέντε στάδια της ΕΛ.ΑΣ. για αποτροπή πορείας

Μιχάλης Μάρδας

Πολυτεχνείο: Τα τρία στάδια αποτροπής της ΕΛ.ΑΣ. στα σχέδια… ανυπακοής

Μιχάλης Μάρδας

Πολυτεχνείο: Κλοιός από 4.000 αστυνομικούς, drones και ελικόπτερα

Δημήτρης Ντόγκας

Νέα στοιχεία για τη δράση του ψευτογιατρού – Τι αναφέρουν τα πορίσματα

Tinad

Κορωνοϊός – ΕΛ.ΑΣ: 400 κρούσματα ανά την επικράτεια – Με ραντεβού οι πολίτες στα Α.Τ

Ανδρέας Ντίνης

Lockdown: Για τη μεγάλη απόδραση των Αθηναίων ετοιμάζεται η ΕΛ.ΑΣ.    

Δημήτρης Ντόγκας