ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι αμετανόητοι μέχρι τέλους Χρυσαυγίτες και το λάθος της ΕΛ.ΑΣ. με τον Παππά

Χρήστος Παππάς: Έρευνες εντός και εκτός συνόρων για τον εντοπισμό του - Σενάρια ότι έφυγε ως μοναχός

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

«Π@@@@@ Λεπενιώτη θα πεθάνεις. Γ@@@@@ τη Νέα Δημοκρατία. Μ@@@@κάναλα θα σας…» φώναζε βωμολοχώντας το διευθυντήριο και τα μέλη της Χρυσής Αυγής, αμετανόητοι ακόμη και στον δρόμο προς τη φυλακή, μέσα από την κλούβα της Διεύθυνσης Μεταγωγών, απευθυνόμενοι στην πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, το κυβερνών κόμμα και τους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα μνημειώδης και επαναλαμβανόμενη φαίνεται να είναι η αστοχία της ΕΛ.ΑΣ., αναφορικά με τη σύλληψη του υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, ο οποίος είχε κάνει το ίδιο, έστω και πρόσκαιρα, το 2013. Ο ίδιος φαίνεται ξεκάθαρα πως είχε προσχεδιάσει και οργανώσει τη διαφυγή του από την 1η Οκτωβρίου 2020.

[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]

Ερευνες

Λίγο πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, όταν οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναζήτησαν ίχνη του Χρήστου Παππά, αυτά είχαν χαθεί, ωστόσο ήλπιζαν πως θα τον εντόπιζαν πριν από την ετυμηγορία ή τουλάχιστον λίγο μετά από αυτή. Καθώς η απουσία του γινόταν πιο αισθητή, τον αναζήτησαν εντονότερα σε έξι τόπους διαμονής, ακόμη και στο Αγιον Ορος, άλλα μοναστήρια ακόμη και νησιά, χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Η έρευνα εντοπισμού του επεκτάθηκε στις επικοινωνίες του Χρήστου Παππά, από την οποία διαπιστώθηκε ότι τα κινητά του τηλέφωνα ήταν κλειστά ή είχαν να χρησιμοποιηθούν για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι τελευταίες επικοινωνίες του ήταν την ημέρα της απόφασης του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου, με τον δικηγόρο του Περικλή Σταυριανάκη. Από χθες το απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του μετατράπηκε σε ένταλμα σύλληψης που θα γίνει και διεθνές.

Σημειώνεται πως ο Χρήστος Παππάς με το βούλευμα 440/2015 είχε περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφαίρεση διαβατηρίου, εμφάνιση κάθε 1η-10-20 κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα, απαγόρευση κίνησης εκτός Αττικής, και κίνησης με πλωτά και εναέρια μέσα, διανυκτέρευση στο σπίτι του. Μετά από προσφυγή του με νέο βούλευμα 1426/2015, οι περιοριστικοί όροι μεταβλήθηκαν σε παρουσία του μία φορά στο αστυνομικό τμήμα και κατάργηση της διανυκτέρευσης στο σπίτι του.

Πόλεμος ανακοινώσεων

Η διαφυγή του Χρήστου Παππά προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όταν ο αρμόδιος τομεάρχης Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων: «Η εξαφάνιση του Χρήστου Παππά και το γεγονός ότι διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να παραδοθεί αποδεικνύει την πλήρη ανετοιμότητα των Αρχών, γελοιοποιεί τους θεσμούς, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη».

Το αρμόδιο υπουργείο απάντησε με τη σειρά του: «Ο Χ. Παππάς με άνεση εφήρμοζε τους νέους όρους. Τελευταία φορά εμφανίσθηκε στο Τμήμα την 1η Οκτωβρίου 2020, ως όφειλε. Και η Αστυνομία το κατέγραψε και ενημέρωσε, ως όφειλε. Εκτοτε δεν έχει εμφανισθεί. Δεν είχε καμιά τέτοια υποχρέωση, δεδομένου του προαναφερθέντος βουλεύματος. Εάν η Αστυνομία παρακολουθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τον Χ. Παππά θα παρανομούσε διπλά. Απέναντι σε έναν πολίτη και απέναντι σε έναν κατηγορούμενο. Στη σημερινή Ελλάδα και διακυβέρνηση οι παρακολουθήσεις γίνονται με εντολή εισαγγελέα».

Ακολούθησε νέα απάντηση του κ. Σπίρτζη: «Μετά την απάντηση που λάβαμε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτρέπει σε παρανομίες το υπουργείο και την αστυνομία, γιατί δεν επιτρεπόταν να παρακολουθήσουν τον καταδικασθέντα, ναζιστή, υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, Χρήστο Παππά, του οποίου η μόνη υποχρέωση ήταν να παρουσιάζεται μια φορά κάθε μήνα στην Ελληνική Αστυνομία, καλούμε τον κ. Χρυσοχοΐδη να διατάξει τη σύλληψη των αστυνομικών που “διακριτικά” βρίσκονταν έξω από το σπίτι του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης και των υπολοίπων καταδικασθέντων στελεχών της». Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν πως «όταν είναι σε εξέλιξη η δίκη οι κατηγορούμενοι επιτηρούνται για λόγους ασφάλειάς τους από ακτιβιστικές ενέργειες. Προφανώς ο κ. Σπίρτζης δεν ξέρει τι σημαίνει προστασία κατηγορουμένου και κράτος Δικαίου».

Σύμφωνα με πηγές της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής θα παραμείνει απομονωμένο σε θαλάμους νοσηλείας των φυλακών Δομοκού, δύο σε κάθε κελί, για την 14ήμερη καραντίνα. Νίκος Μιχαλολιάκος και Ηλίας Παναγιώταρος θα είναι μαζί, μακριά από τους πρώην ομοϊδεάτες τους Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλο, με τους οποίους βρίσκονται σε ρήξη.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Χρήστος Παππάς: Έρευνες εντός και εκτός συνόρων για τον εντοπισμό του – Σενάρια ότι έφυγε ως μοναχός

Ανδρέας Ντίνης

Ο Χρήστος Παππάς μεταμφιέστηκε σε καλόγερο, το έσκασε από την Ελλάδα και βρίσκεται στη Σερβία;

Evanthia Karra

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Interpol για τον Χρήστο Παππά

Ανδρέας Ντίνης

Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Εντός συνόρων και σε παλιά κρυψώνα ο Παππάς

Μιχάλης Μάρδας

Ενημερώθηκε η Interpol για τον Χρήστο Παππά – Άφαντος ο «υπαρχηγός» της Χρυσής Αυγής

Evanthia Karra

Χρήστος Παππάς: Άφαντος παραμένει ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής – Τι λέει το υπουργείο

Μιχάλης Μάρδας

Άφαντος ο Χρήστος Παππάς – «Βρισκόταν υπό διακριτική επιτήρηση αλλά κατάφερε και ξέφυγε», λέει ο δικηγόρος του

Tinad

Τίτλοι τέλους για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Τι ισχύει για τον χρόνο φυλάκισης

Ανδρέας Ντίνης

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Κρύβεται ο Χρήστος Παππάς – Δεν θα παραδοθεί στην αστυνομία

Ανδρέας Ντίνης