Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τα… δρομολόγια Ελλήνων, Ιταλών και Βαλκάνιων εμπόρων με ακατάλληλα ακτινίδια

«Ανοίγει» η αγορά της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο - «Πράσινο φως» για τις εξαγωγές

Γωγώ Κατσέλη

Ανάμικτες τάσεις εμφάνισαν οι εξαγωγές την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε χθες, με τα επιτραπέζια σταφύλια να συνεχίζουν με υποτονική ροή και τιμές μη ικανοποιητικές για την περίοδο που διανύουμε.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, η συγκομιδή μήλων εξελίχθη ομαλά, με την ποιότητα των καταλλήλων προς εμπορία προϊόντων σε πολύ καλά επίπεδα. Αναφέρεται δε πρόωρη συγκομιδή πορτοκαλιών και αναμένεται και μανταρινιών και λεμονιών.

Σε ό,τι αφορά στη διακίνηση ακατάλληλων προς εξαγωγή ακτινιδίων, μετά την παρέμβαση του Συνδέσμου που ζητούσε εντατικοποίηση των ελέγχων, ο Incofruit Hellas επισημαίνει ότι από την ημερομηνία έναρξης των ελέγχων βάσει της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης η διακίνηση ακτινιδίων έχει περιορισθεί κατά 24,3% ένεκα του «φόβου των ελέγχων».

Σημειώνεται ότι ακτινίδια που ανταποκρίνονται στα σάκχαρα των 6,2ο Brix έχουν και τη μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, ενώ το αντίθετο δεν συμβαίνει.

«Εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης από Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους ατυποποίητων φρούτων και λαχανικών (κατευθείαν από τον αγρό) κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις) ή για βιομηχανική χρήση που υπονομεύουν όλη την προσπάθεια της χώρας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της, κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα», σημειώνει ο Σύνδεσμος.

Προσθέτει δε ότι παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή της κύριας ποικιλίας Hayward που από 15 Οκτωβρίου επιτρέπεται η συγκομιδή, δεν έχει ακόμη τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά λόγω του ότι η ωρίμανσή τους παρουσιάζει οψιμότητα τουλάχιστον 10 ημερών.

Στο πλαίσιο αυτό, αρκετά φορτία ανώριμων ακτινιδίων έχουν απορριφθεί και δεσμευθεί από τις δημόσιες ελεγκτικές αρχές (συνολικού όγκου από την αρχή της περιόδου υπερβαίνοντα τους 200 τόνους) που δεν πληρούσαν ούτε το δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

«Χτύπησαν» ρεκόρ οι εξαγωγές κερασιών και καρπουζιών!

Tinad

ΠΕΦ: Αυξήθηκαν κατά 59,7% οι εξαγωγές φαρμάκων

Tinad

Ο πόλεμος των εξαγωγών

Tinad

«Άνοιξε» η αγορά της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο

Evanthia Karra

Ρεκόρ για τις εξαγωγές όπλων από τη Γερμανία το 2019

Evanthia Karra

«Ανοίγει» η αγορά της Ταϊλάνδης για το ελληνικό ακτινίδιο – «Πράσινο φως» για τις εξαγωγές

Evanthia Karra

Έσπασαν το «φράγμα» των 30 δισ. οι εξαγωγές – Νέα άνοδος 17,6% τον Νοέμβριο

George Michaelides