Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Διαβατήριο για την ψηφιακή εποχή από το ΠΑ.ΠΕΙ.- Ο καθηγητής Δ. Βέργαδος μιλά στον «Ε.Τ.» για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Ψηφιακός πολιτισμός, έξυπνες πόλεις και Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και πόσο οι τεχνολογίες μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας;

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτρης Βέργαδος και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ψηφιακός Πολιτισμός, Εξυπνες Πόλεις, IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες» απαντάει στον Ελεύθερο Τύπο ότι είμαστε πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι νομίζαμε στην ψηφιακή εποχή.

«Η τεχνολογία αλλάζει ραγδαία τη ζωή μας και το είδαμε αυτό και με την επέλαση της πανδημίας του Covid-19. Η βελτίωση των υπηρεσιών, η καλύτερη διάθεση και διαχείριση των πόρων και των πληροφοριών και οι “έξυπνες” λύσεις είναι το επόμενο βήμα και η τεχνολογία είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας για να γίνει αυτό», σημειώνει.

Για αποφοίτους διαφορετικών επιστημονικών πεδίων

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς έχει το πλεονέκτημα να απευθύνεται σε αποφοίτους διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.

Από Πληροφορική μέχρι Νομικά και Αρχαιολογία, ένα ευρύ φάσμα επιστημόνων διδάσκεται για την ψηφιακή εποχή, μαθαίνει μεταξύ άλλων πώς να βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών, την προβολή του πολιτιστικού πλούτου την ενεργειακή διαχείριση, την ανάλυση δεδομένων και συνεργάζεται με στόχο την εξέλιξη της τεχνολογίας προς όφελος των πολιτών.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακός Πολιτισμός, Εξυπνες Πολεις, IoT (Διαδίκτυο των Πραγμάτων) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες», με καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων την 23η Οκτωβρίου, συνεχίζεται για τρίτη χρονιά φέτος και διαθέτει τρεις κατευθύνσεις:

*«Ψηφιακός Πολιτισμός»/«Digital Culture»

*«Εξυπνες Πόλεις και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες»/ «Smart Cities and Advanced Digital Technologies»

*«Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες»/ «Internet of Things (IoT) and Advanced Digital Technologies».

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας του ψηφιακού πολιτισμού δίνει ο κ. Βέργαδος: «Οταν καταστράφηκε από φωτιά η Νοτρ Νταμ στο Παρίσι, αν δεν υπήρχε ακριβή καταγραφή και ψηφιοποίηση της κατασκευής, δεν θα μπορούσαν οι Γάλλοι να την επανακατασκευάσουν. Εμείς διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα έλλειμμα στην ψηφιακή αποτύπωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία είναι κομβική για την αποκατάσταση και διάσωση των μνημείων μας».

Τρισδιάστατη απεικόνιση

Από την τρισδιάστατη απεικόνιση μνημείων, τις ψηφιακές περιηγήσεις, την αποτύπωση ανασκαφών, ο τομέας του ψηφιακού πολιτισμού διαθέτει σειρά πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που θα οδηγήσει όχι μόνο στη διατήρηση αλλά και την ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας.

Η κατεύθυνση των έξυπνων πόλεων προσβλέπει επίσης σε μια σειρά ενεργειών που θα κάνει πιο εύκολη όχι μόνο την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και την πρόληψη από καταστροφές.

Σύγχρονα οικοσυστήματα με έξυπνη ενεργειακή διαχείριση, διαχείριση απορριμμάτων, ακόμα και αισθητήρες σε κτίσματα όπως γέφυρες, που θα ειδοποιούν είτε για την έλευση μιας πλημμύρας είτε για τη διάβρωση του κτιρίου ώστε να γίνεται άμεσα συντήρησή του, είναι μερικές από τις υπηρεσίες που μπορούν να παρέχονται μέσα από την ευρεία έννοια του όρου.

Τέλος, και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στοχεύει στο σχεδιασμό και ανάπτυξη κατάλληλων και καινοτόμων συστημάτων και υπηρεσιών, την ανάλυση μεγάλων δεδομένων, να παρέχει την τεχνογνωσία στο σχεδιασμό των αλληλεξαρτώμενων ΙοΤ συστημάτων που συνδέονται με τις λειτουργίες της ψηφιακής πόλης, των έξυπνων σπιτιών, τις μεταφορές, την κατασκευή, την ενέργεια, την ασφάλεια δεδομένων και συστημάτων, την παροχή υπηρεσιών, τις επικοινωνίες, τις έξυπνες ψηφιακές υποδομές, την εκπαίδευση, την έξυπνη ασφάλεια.

«Οταν ξεκινήσαμε το 2016, κάποιοι μας θεώρησαν πρωτοπόρους κι άλλοι ότι είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Εμείς όμως κρίναμε ότι έχουμε τις υποδομές και υπάρχει και η ωριμότητα από τους πολίτες να δεχθούν τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία.

Ο Covid-19 μας επιβεβαίωσε, γιατί βίαια άλλαξε μια κατάσταση και κληθήκαμε όλοι να παρέχουμε υπηρεσίες εξ αποστάσεως.

Αλλαξε το καθεστώς εργασίας, διδασκαλίας ακόμα και κοινωνικής συμπεριφοράς. Και ανταποκριθήκαμε. Αυτό έγινε γιατί οι υποδομές υπάρχουν ήδη».

Αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις έως και 23 Οκτωβρίου 2020, ηλεκτρονικά, στον διαδικτυακό τόπο http://www.cs.unipi.gr/registration/dicul.php και να αποστείλουν την αίτησή τους και τα σχετικά δικαιολογητικά στη Γραμματεία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), είτε ταχυδρομικά είτε μέσω e-mail.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr