Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Οι ναζί μπαίνουν στη θέση τους, στη φυλακή – Σήμερα η «μάχη» των αναστολών

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Με την ανακοίνωση των ποινών από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων βρίσκεται ένα βήμα πλέον από τη λύση των συνεδριάσεων.

Το δικαστήριο επέβαλε υψηλές ποινές στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, που σύμφωνα με την απόφαση λειτουργούσε υπό το «μανδύα» πολιτικού κόμματος.

Στους έξι από τους επτά διευθυντές το δικαστήριο επέβαλε την ποινή των δεκατριών ετών από το πλαίσιο των 5-15 που ορίζει ο νόμος. Το δικαστήριο δεν εξάντλησε την αυστηρότητά του, επέβαλε όμως μία ποινή κοντά στην ανώτατη, σύμφωνα και με την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου. Σε γενικές γραμμές, οι δικαστές κινήθηκαν πολύ κοντά στην εισαγγελική πρόταση και σε κάποιες περιπτώσεις λίγο επιεικέστερα, με την εξαίρεση της επίθεσης κατά των μελών του ΠΑΜΕ, όπου οι ποινές ήταν αυστηρότερες.

Μόνη εξαίρεση από τα διευθυντικά στελέχη ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, που καταδικάστηκε σε μικρότερη ποινή (10 έτη). Το σκεπτικό του δικαστηρίου δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί -αυτό θα συμβεί μετά το πέρας της διαδικασίας-, αλλά πιθανότατα οι δικαστές έκριναν μικρότερη τη συμμετοχή του στην εγκληματική δράση της οργάνωσης. Οι επιπρόσθετες ποινές λίγων μηνών αφορούν καταδίκες για παρεπόμενα αδικήματα όπως οπλοκατοχή.

Στους υπόλοιπους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι ποινές κυμάνθηκαν από 6 έως 7 έτη, με την εξαίρεση των τεσσάρων που πήραν ελαφρυντικό (Χ. Αλεξόπουλος, Μ. Αρβανίτης, Σ. Μπούκουρας και Ν. Μίχος, με τους δύο τελευταίους να έχουν επιπρόσθετες ποινές για οπλοκατοχή).

Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επεβλήθη, όπως αναμενόταν, στον Γιώργο Ρουπακιά, που καταδικάστηκε σε επιπλέον 14 έτη για εγκληματική οργάνωση, οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Ηταν ο μόνος από τα «απλά μέλη» της εγκληματικής οργάνωσης που έφτασε στο «ταβάνι» της προβλεπόμενης ποινής για αυτό το αδίκημα (10 έτη) και ο μόνος που το δικαστήριο έφτασε στις υψηλότερες ποινές που προβλέπονται. «Βάλατε την υψηλότερη ποινή από όλους στον καφετζή της Νίκαιας για την ένταξη», σχολίασε ο δικηγόρος του, Γ. Ρουμπέκας, ζητώντας επιείκεια έστω για τις οπλοκατοχές, κάτι που επίσης απερρίφθη.

Σε ό,τι αφορά τους συνεργούς της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο επέβαλε ποινή 10 ετών και 2 μηνών τόσο στον «πυρηνάρχη» της Νίκαιας όσο και στο συνοδηγό του Γ. Ρουπακιά. Για τους υπόλοιπους που κρίθηκαν ένοχοι (τόσο για συνέργεια σε ανθρωποκτονία όσο και ως μέλη της εγκλ. οργάνωσης) η ποινή που επεβλήθη ήταν 7-9 έτη, με την οικογένεια του Π. Φύσσα, μέσω της δικηγόρου της, Χ. Παπαδοπούλου, να μην απαντά ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένη από το ύψος της ποινής. «Για να έχουμε μία συνολική εκτίμηση της απόφασης θα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση επί των αναστολών. Εκεί θα μπορούμε να εκφράσουμε καλύτερα αν θεωρούμε ότι είμαστε δικαιωμένοι από την απόφαση». Με άλλα λόγια, εάν το δικαστήριο απορρίψει το αίτημα η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και οδηγήσει πολλούς από τους ενόχους στη φυλακή.

Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων που είχαν δεχθεί δολοφονική επίθεση από πέντε μέλη της οργάνωσης. Στους τέσσερις από τους δράστες επεβλήθη ποινή επτά ετών (για απόπειρα ανθρωποκτονίας, εγκληματική οργάνωση κ.ά.) και στον πέμπτο, τον «πυρηνάρχη» Περάματος, που εμπλέκεται και στην επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μαζί με οπλοχρησία, διατάραξη κοινής ειρήνης κ.λπ., η ποινή του έφτασε τα δώδεκα έτη.

Για την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ (επικίνδυνη σωματική βλάβη, οπλοχρησία, διατάραξη κοινής ειρήνης, ενώ δύο από τους τέσσερις δράστες καταδικάστηκαν και για εγκληματική οργάνωση) η ποινή έφτασε τα 3,5-6 έτη, με το δικαστήριο να κινείται, όπως προαναφέρθηκε, σε υψηλότερα επίπεδα από την εισαγγελική πρόταση, αποφασίζοντας ως βασική ποινή τα δύο χρόνια για κάθε θύμα της επίθεσης (τα θύματα ήταν τρία). Οι ποινές μειώθηκαν αναλογικά από το δικαστήριο κατά τη διαδικασία της συγχώνευσης.

Για τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι ποινές κυμάνθηκαν στα 5-7 έτη. Εδώ περιλαμβάνονται κάποιοι από τους δράστες εγκληματικών ενεργειών που έχουν ήδη καταδικαστεί σε προηγούμενες δίκες και εδώ καταδικάστηκαν μόνο για αυτό το αδίκημα: μεταξύ αυτών η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, οι επιθέσεις σε «Συνεργείο» και «Αντίπνοια», η επίθεση σε αλλοδαπούς στην Ιεράπετρα Κρήτης κ.λπ., αλλά και μία αστυνομικός που καταδικάστηκε επίσης ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ετοιμάζονται πλέον να πέσουν στην τελευταία νομική «μάχη» που θα κρίνει το σημαντικότερο ίσως ζήτημα, δηλαδή σε ποιους θα δοθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα έως την εκδίκαση της έφεσης και άρα θα μείνουν εκτός φυλακής.

Το δικαστήριο έδωσε τη δυνατότητα να εξεταστούν μάρτυρες για το αίτημα αναστολών, κάτι που σημαίνει πως ακόμη και σήμερα φαντάζει δύσκολο να ολοκληρωθεί πριν από την Παρασκευή όλη η διαδικασία, που περιλαμβάνει τις αγορεύσεις των δεκάδων δικηγόρων, την πρόταση της εισαγγελέως, τη διάσκεψη του δικαστηρίου και την ανακοίνωση της απόφασης.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Εντός συνόρων και σε παλιά κρυψώνα ο Παππάς

Μιχάλης Μάρδας

Χρυσή Αυγή: Ποια είναι η Χρυσαυγίτισσα αστυνομικός που καταδικάστηκε και έφυγε τυλιγμένη με σεντόνι στη ΓΑΔΑ

Ανδρέας Ντίνης

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Αυτό είναι το κελί του Νίκου Μιχαλολιάκου

Ανδρέας Ντίνης

Στις Βρυξέλλες το αίτημα των Αρχών για άρση ασυλίας του Ιωάννη Λαγού

Ανδρέας Ντίνης

Ενημερώθηκε η Interpol για τον Χρήστο Παππά – Άφαντος ο «υπαρχηγός» της Χρυσής Αυγής

Evanthia Karra

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Στις φυλακές οι χρυσαυγίτες – Εικόνες από την έξοδό τους από τη ΓΑΔΑ

Ανδρέας Ντίνης

Οι Ναζί στη φυλακή

Kon

Σε εξέλιξη η μεταγωγή των Χρυσαυγιτών – Στις φυλακές Δομοκού τα περισσότερα ηγετικά στελέχη

Tinad

Ξένοι μεταξύ ξένων: Παγωμάρα ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες – Πώς πέρασαν το βράδυ στη ΓΑΔΑ και ποια κελιά τους περιμένουν

Μιχάλης Μάρδας