Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν ο κορωνοϊός «χτυπήσει» την Ελληνική Κυβέρνηση – Ποιος παίρνει την διακυβέρνηση

Τι προβλέπει το Σύνταγμα αν ο κορωνοϊός «χτυπήσει» την Ελληνική Κυβέρνηση - Ποιος παίρνει την διακυβέρνηση

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο τελευταίος αρχηγός κράτος που «χτυπήθηκε» από τον κορωνοϊό

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να βγήκε από το νοσοκομείο ωστόσο τα σενάρια τις ημέρες που νοσηλευόταν έδιναν και έπαιρναν για το τι θα γινόταν και αν θα παρέδιδε την εξουσία του.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσε να κάνει χρήση της 25ης τροπολογίας όπως έκαναν άλλοι δύο πρόεδροι στο παρελθόν, παραχωρώντας τα ηνία στον αντιπρόεδρό του, τον Μάικ Πενς, εφόσον δεν είναι πλέον σε θέση να ασκεί κανονικά τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματός του. Η τροπολογία αυτή περιγράφει το πώς γίνεται η μεταβίβαση της εξουσίας στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου, θανάτου, καθαίρεσης ή προσωρινής ανικανότητας του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Με βάση το άρθρο 3 της τροπολογίας αυτής, ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποστείλει στον επίτιμο πρόεδρο της Γερουσίας, δηλαδή στον Ρεπουμπλικάνο Τσακ Γκράσλεϊ και στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, μια «γραπτή δήλωση» που θα αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να ασκεί τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί. Μέχρι να τους ενημερώσει, και πάλι γραπτώς, για το αντίθετο, καθήκοντα προέδρου ασκεί ο αντιπρόεδρος.

Με βάση το άρθρο 4 της τροπολογίας, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, εάν ο πρόεδρος θεωρηθεί ανίκανος ή αρνείται να παραχωρήσει την εξουσία, ο αντιπρόεδρος, μαζί με την πλειοψηφία των μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενημερώνει γραπτώς τους επικεφαλής του Κογκρέσου ότι ο αρχηγός του κράτους αδυνατεί να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του αξιώματός του.

Επαφίεται τότε στο Κογκρέσο να λάβει την απόφαση, αλλά χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων στα δύο Σώματά του για να απομακρυνθεί ο πρόεδρος και να αναλάβει ο αντιπρόεδρος, μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Τι θα γίνει όμως σε μια αντίστοιχη περίπτωση στην Ελλάδα, αν δηλαδή ο  Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσβληθούν από κορωνοϊό

Σακελλαροπούλου σε Μητσοτάκη: Σημαντικό να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι που επλήγησαν περισσότερο

Το Σύνταγμα της Ελλάδα λοιπόν, προβλέπει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, αλλά αυτή έχει χρησιμοποιηθεί κιόλας το 1996 με την περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν υπάρξει αδυναμία από πλευράς Κυριάκου Μητσοτάκη για εκπλήρωση των καθηκόντων του, υπάρχει εντολή προσωρινής αναπλήρωσης από τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμένο.

Μητσοτάκης για εκλογή Σακελλαροπούλου: Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε στα μεγάλα

Αν δεν υπάρχει αντιπρόεδρος, τότε ο Πρωθυπουργός ορίζει έναν από τους Υπουργούς του, με προτεραιότητα να έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, ο Χρήστος Σταϊκούρας. 

Αν τώρα τα πράγματα χειροτερέψουν, τότε γίνεται ότι και στην περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην περίπτωσή μας δηλαδή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου ορίζει τον αντικαταστάτη του που θα προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Κάτι που πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μέρες. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε ο Κώστας Σημίτης εκλέχθηκε Πρωθυπουργός.

Τι γίνεται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στην περίπτωση που υπάρχει ανάλογο θέμα με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δεν υπάρχει ανάγκη για άμεση αντικατάστασή της. Προσωρινά μπορεί αυτό να γίνει από τον πρόεδρο της Βουλής, δηλαδή τον Κώστα Τασούλα, όμως η αν ξεπεράσουμε τον μήνα η Βουλή υποχρεωτικά πρέπει να εκλέξει κάποιον καινούργιο στη θέση του, με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Υποχρεωτικό το PCR τεστ για τους στρατεύσιμους που θα καταταγούν τον Νοέμβριο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μητσοτάκης: Στοχεύουμε να κινητοποιήσουμε πάνω από 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις στην προσπάθειά μας να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων με το εμβόλιο της Moderna

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Το αντίο της Σακελλαροπούλου: «Ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου και Κορονοϊός: Πού δεν θα γίνει καθόλου – Η ανησυχία και τα μέτρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Αυτό είναι το σχέδιο για την αποσυμπίεση του ΕΣΥ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκατομμύρια παιδικά εμβόλια «χάθηκαν» λόγω πανδημίας

Leonidas Kallidonis

Μητροπολίτης Μάνης: Διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό με κορονοϊό

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διήμερη επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom