Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Απορρίφθηκε το αίτημα του Λαγού για εξαίρεση του δικαστηρίου – Την Τρίτη η πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές

Δίκη ΧΑ: Ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις της Πολιτικής Αγωγής

Newsroom eleftherostypos.gr

Μετά από διάσκεψη τριών ωρών η σύνθεση του δικαστηρίου που ορίστηκε να αποφανθεί επι του αιτήματος εξαίρεσης των δικαστών που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός το απέρριψε.

«Δεν προέκυψαν ενέργειες ή παραλείψεις του δικαστηρίου για να δικαιολογήσουν υπόνοιες μεροληψίας» ανέφερε μεταξύ άλλων στο σκεπτικό του το δικαστήριο.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, Τρίτη, το πρωί στις 11:00 με την πρόταση, όπως ανακοινώθηκε, της εισαγγελέως για τις ποινές.

Νωρίτερα, μετά την απόρριψη της αίτησης που ζήτησε η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου τον λόγο έλαβε ο συνήγορος τού Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης, που επανέλαβε στο δικαστήριο τους λόγους για τους οποίους αιτήθηκε την εξαίρεση των δικαστών ο εντολέας του.

Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις της νομοθετικής εξουσίας στην δικαστική, μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πολιτικών αρχηγών, και πώς θεωρεί ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων».

Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κτλ, αντί να τους διακόπτει καθώς -όπως είπε ο κ. Πλεύρης- το δικαστήριο δικάζει πράξεις και όχι ιδεολογίες.

«Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;»
Ο συνήγορος, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που χαρακτήρισε αόριστη την αίτηση Λαγού, είπε ότι τα γεγονότα είναι πασίδηλα και γι αυτό δεν τα εξειδίκευσαν, εστιάζοντας στις δηλώσεις των πολιτικών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και στη διαδήλωση την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής. Κλείνοντας δε την αγόρευση του, έκανε λόγο για κλίμα φανατισμού, που καλλιεργήθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες -όπως είπε- και ανέφερε για την μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Βεβαίως να συμπαθήσουμε τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, όμως μητέρα είχε και ο Κατσίφας, μητέρες είχαν και τα παιδιά που εκτελέστηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και δεν μιλάει κανένας γι΄αυτά».

Νωρίτερα, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους επτά διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Συγκεκριμένα:
  • Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους 7 που αποτελούσαν το διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής
  • Κανένα ελαφρυντικό για τους περισσότερους βουλευτές που έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση
  • Κανένα ελαφρυντικό για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.
  • Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής
  • Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Μπούκουρα, Αλεξόπουλο, Αρβανίτη και Μίχο.

Τι ακολουθεί μετά την απόφαση για τα ελαφρυντικά

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία ορίζει πως μετά την ανακοίνωση για τα ελαφρυντικά, ξεκινά η διαδικασία επί των ποινών, για την οποία και πάλι τοποθετούνται εισαγγελέας και δικηγόροι υπεράσπισης, πριν το δικαστήριο αποσυρθεί για να αποφασίσει ξανά τις ποινές που θα επιβάλλει.

Κατόπιν, ακολουθεί συζήτηση επί των αιτημάτων αναστολής, όπου θα αποφασιστεί εάν και σε ποιους από τους ενόχους θα δοθεί το δικαίωμα να μείνουν εκτός φυλακής, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Η εισαγγελέας της έδρας τελικά πρότεινε να γίνει δεκτή μια ελαφρυντική περίσταση που περιλαμβανόταν στον παλιό Ποινικό Κώδικα, ωστόσο οι καταδικασθέντες έχουν ζητήσει και άλλα ελαφρυντικά, όπως του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση του αδικήματος και της μη εύλογης διάρκειας της δίκης.

Το δικαστήριο έχει καταδικάσει ως διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα τους Ν. Μιχαλολιάκο, Γ. Λαγό, Η. Κασιδιάρη, Χ. Παππά, Η. Παναγιώταρο, Γ. Γερμενή και Α. Ματθαιόπουλο: αυτούς δηλαδή που αποτελούσαν το Πολιτικό Συμβούλιο της οργάνωσης. Με άλλα λόγια, έκρινε πως την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί η «κορυφή της πυραμίδας», δηλαδή ο αρχηγός, αλλά και οι αμέσως επόμενοι στην ιεραρχία – μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δωράκι από τον ΠΚ στους καταδικασμένους Χρυσαυγίτες: Αγροτικές φυλακές και… άδειες

Μιχάλης Μάρδας

Δρόμος επικίνδυνος…

Kon

Εγκληματική Οργάνωση Χρυσή Αυγή: Εντός συνόρων και σε παλιά κρυψώνα ο Παππάς

Μιχάλης Μάρδας

Χρυσή Αυγή: Ποια είναι η Χρυσαυγίτισσα αστυνομικός που καταδικάστηκε και έφυγε τυλιγμένη με σεντόνι στη ΓΑΔΑ

Ανδρέας Ντίνης

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Αυτό είναι το κελί του Νίκου Μιχαλολιάκου

Ανδρέας Ντίνης

Στις Βρυξέλλες το αίτημα των Αρχών για άρση ασυλίας του Ιωάννη Λαγού

Ανδρέας Ντίνης

Ενημερώθηκε η Interpol για τον Χρήστο Παππά – Άφαντος ο «υπαρχηγός» της Χρυσής Αυγής

Evanthia Karra

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Στις φυλακές οι χρυσαυγίτες – Εικόνες από την έξοδό τους από τη ΓΑΔΑ

Ανδρέας Ντίνης

Οι Ναζί στη φυλακή

Kon